Het thema van de Friday Five van deze week is ‘muziek’. Vijf boeken waarin muziek een rol speelt. Friday Five is een tag van Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag staat er een ander thema of een andere kleur centraal.
Deze week zijn het boeken waarin muziek een rol speelt. Ik vond dit een hele moeilijke Friday Five, omdat ik geen muziekliefhebber ben. En als je geen muziekliefhebber bent, lees je ook minder snel boeken waarin muziek belangrijk is. Toch heb ik 5 boeken weten te verzamelen! Dus lees hieronder mijn Friday Five.
Verborgen universiteit – Het verborgen labyrint van Natalie Koch. Dit is een fantasy-boek, waarin de magie met muziek te maken heeft. Koch is zelf afgestudeerd musicologe, en weet dus veel van muziek. Dit boek is het tweede deel van een trilogie. Het verhaal gaat over Emma, die als uitwisselingsstudent op een kleine universiteit in Londen terecht komt. Daar komt ze erachter dat ze magische gaven heeft, en gaat colleges volgen aan UU, Untraceble University. Dit doet ze naast haar gewone colleges. Ondertussen is ze ook op zoek naar haar overleden vader. Die blijkt een bepaalde soort muzikale magie te hebben gebruikt…
Spotgaai van Suzanne Collins. In het derde deel van De Hongerspelen speelt het liedje ‘de galgenboom’ (The Hanging Tree) een belangrijke rol. Het wordt het geuzenlied van de verzetsstrijders, wat hen motiveert om Het Capitool omver te werpen. Catniss wordt door de Avox van de cameraploeg verleid om een liedje te zingen, wat toevallig wordt opgenomen. Het liedje gaat over of vluchten in de dood beter is dan blijven in de situatie waar je in zit, en is dus tamelijk luguber. In het boek heeft het liedje drie coupletten, en legt Catniss de tekst uit.
Tophit van Jill Mansell. Izzy is zangeres (zie hier de muziek) en raakt na een ongeluk alles kwijt: haar baan, haar relaties en haar huis. Degene die haar heeft aangereden, Gina, besluit Izzy en haar dochter in huis te nemen. Izzy krabbelt weer op, en haar nieuwste nummer is een enorme hit. Het verhaal is luchtig, een echte chicklit. Dit is een wat ouder boek van Jill Mansell, wat je merkt aan het gebrek aan internet en mobieltjes ;-).
Contrapunt van Anna Enquist. Dit boek beschrijft hoe een vrouw rouwt over het verlies van haar dochter, die is overleden bij een ongeluk. De moeder is bezig om de Goldberg-variaties van Bach in te studeren. Aan de hand van de muziek haalt ze herinneringen op aan haar leven. Als je kind overlijd, ontstaat er bepaalde hersenschade. Het schijnt dat het instuderen van de Goldberg-variaties de enige manier is om deze schade te herstellen. De hoofdpersoon, de vrouw, moeder, is dus bezig met die pianostukken. Als spiegelverhaal is er het verhaal van Bach zelf, die de Goldberg-variaties schreef nadat zijn volwassen zoon was overleden.
De eigenzinnigheden van Leah Burke van Becky Albertalli. Leah is de drummer van een girlband , en een van de beste vrienden van Simon Spier (de hoofdpersoon uit Simon vs de verwachtingen van de wereld). Leah is biseksueel en heeft veel droge humor. Ze maakt zich nogal druk over het einde van haar middelbareschooltijd en waar ze moet gaan studeren. Ook het idee dat haar vriendengroep uit elkaar valt vind ze lastig. Ondertussen lezen we ook hoe het verder gaat met Simon en Blue, en komen we erachter of Leah zelf de liefde gaat vinden (en van welke kant die liefde komt, een jongen of toch een meisje?).
En dit was mijn Friday Five! Wil je nog meer boeken waarin muziek een rol speelt? Kijk dan bij mijn mede-bloggers: Joost, Rianne, Marieke, Annabel, Veerle en Celine en nog vele anderen!
Bij mij werkt muziek in boeken helaas niet. Ik ben echt vreselijk amuzikaal. Ik snap dus serieus boeken niet die over ingewikkelde muziekstukken gaan. Soms vind ik het wel interessant, maar uiteindelijk moet ik toch afhaken, als er veel te veel muziektermen worden gebruikt. Aan de andere kant lijkt het me voor muziekliefhebbers dus echt super als muziek in een boek is verweven.
LikeLike
Heel eerlijk: ik heb precies hetzelfde. Vandaar dat ik ook vooral boeken uitgekozen heb waarin het wel een rol speelt, maar zonder ingewikkelde terminologie (met uitzondering van het boek van Enquist).
LikeLike