Friday Five: Graphic Novels

Het thema van de Friday Five van deze week is ‘graphic novels’. Vijf graphic novels die ik je kan aanraden. Friday Five is een tag van Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag staat er een ander thema of een andere kleur centraal. Deze keer is het thema bedacht door Connie van ConniesBoekkies.

Allereerst: wat is een graphic novel? Een graphic novel is een boek wat tussen een leesboek (veel letters, weinig tot geen plaatjes) en een stripboek (veel plaatjes, weinig tot geen letters) in zit. Graphic Novels zijn een goede manier om mensen die moeite hebben met lezen of mensen die niet van lezen houden aan het lezen te krijgen. Doordat er weinig letters en veel plaatjes in staan, zijn de boeken (ondanks het feit dat ze vaak best dik zijn) snel uit. Dat motiveert om door te lezen. Ook zijn de boeken vaak erg grappig en niet te zwaar qua onderwerpen.

Goed, vijf graphic novels dus. Het eerste boek wat ik dan moet noemen, is Het Leven van een Loser van Jeff Kinney. Hij is namelijk begonnen met deze trend, waarbij hij een verhaal deels met tekeningen en deels met woorden vertelt. De serie van Het Leven van een Loser gaat over Bram. Bram zit in de brugklas en vindt het allemaal maar niets. Dan krijgt hij van zijn moeder een dagboek. En dat dagboek wordt het grappigste dagboek ter wereld. Inmiddels zijn er zeker twaalf delen van deze serie, dus je kunt hier even mee vooruit!

Een serie die niet helemaal in het rijtje past en toch weer wel (want wel graphic en grappig maar geen verhaal) is Waanzinnig om te Weten. Dit is een non-fictie-serie met allemaal losse deeltjes over verschillende onderwerpen. Van dino’s en ridders tot stormen en zeeleven, en van het menselijk lichaam tot het heelal. Graphic Novels ‘avant la lettre’. In ieder geval een beetje 😉

Onlangs verschenen, en met iets meer letters, is het eerste deel van de Kasper-serie. Kasper wordt een Kip van Sam Copeland. Kasper van 9 verandert om de haverklap in een dier. Een vlo, een duif, een neushoorn en dus ook een kip. Samen met zijn vrienden begint hij een onderzoek om de oorzaak en de oplossing van zijn plotselinge veranderingen te achterhalen. Want de eindmusical komt steeds dichterbij, en straks verandert Kasper op het podium, als alle spotlights op hem gericht zijn, in een dier!

De serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths en Terry Denton is een serie die ik zelf heel erg leuk vind. Twee jongetjes, Andy en Terry, bouwen een boomhut. Een boomhut met een bowlingbaan, een zwembad (met reuzenhaaien) en een snoepjesmachine die snoepjes in je mond schiet. In deze boomhut is werkelijk alles mogelijk! Ontzettend leuk, heel grappig en zeer geschikt voor kinderen die je anders niet aan het lezen krijgt. Ook kan ik deze serie heel erg aanraden voor kinderen met dyslexie.

Een wat zwaarder verhaal (in vergelijking met de voorgaande boeken) is de graphic novel-bewerking van het eerste deel van de Percy Jackson-serie: Percy Jackson en de Bliksemdief van Rick Riordan. Dit is in feite een soort stripbewerking van het originele boek. Omdat het verhaal wat diepgaander is dan een strip, valt dit ook onder de graphic novels. Percy komt erachter dat hij de zoon is van Poseidon. Zijn moeder is wel menselijk, en daarom is hij een halfgod. Percy moet vluchten voor de wraak van Hades en Zeus, zijn ooms. En hij moet een aantal verborgen voorwerpen terughalen voor de goden om te voorkomen dat er een grote oorlog uitbreekt.

3 gedachtes over “Friday Five: Graphic Novels

  1. Naomi zegt:

    Bekentenis: Ik heb nog nooit in mijn leven een stripboek gelezen. Een graphic novel ook niet. Ik kijk in boeken echt nooit naar plaatjes. Zelfs niet in studieboeken. Ik ben een echte lettervreter, dus heb ik besloten er gewoon niet aan te beginnen. Ik las pas ergens dat er een graphic novel is over Anne Frank. Die zou ik misschien een kans geven.
    Lijkt me trouwens wel (de juf in me wordt wakker) heel gaaf om in het onderwijs in de kast te zetten. Ik ben benieuwd of de echte ‘leeshaters’ dan overstag zouden gaan.

    Like

    • booksometea zegt:

      Dat werkt dus echt! Juist die boeken die half plaatjes, half tekst zijn (waanzinnige boomhut, leven van een loser), die helpen om de stap te maken van een strip naar een gewoon boek. Daarbij zijn het vrij dikke boeken die wel snel uit zijn, wat ook motiveert.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.