1 april: boeken met humor

Eén april, kikker in je bil, die er nooit meer uit wil! Ja, we kennen het allemaal: één april is de internationale dag van de grapjes (en de geboortedag van Fred en George Wemel – wat veel verklaart). Vandaag zet ik daarom boeken met humor in de schijnwerpers!

Een serie waar veel humor in zit, vooral in deel twee en drie, is de Edelsteentrilogie van Kerstin Gier. Robijnrood, Smaragdgroen en Saffierblauw vormen samen een grappig en romantisch verhaal over twee jongeren die kunnen tijdreizen. De humor komt vooral bij een pratende waterspuwer vandaan, en eigenlijk had die best eerder in het verhaal mogen opduiken. Deze waterspuwer geeft namelijk ongelofelijk grappig commentaar op alle gebeurtenissen, maar de enige die hem kan zien en horen is de hoofdpersoon, Gwendolyn. Ik kan deze boeken van harte aanbevelen als je behoefte hebt aan iets grappigs en luchtigs.

Ook erg grappig is de serie over de zusjes Rachel en Miri (Beha’s & Bezemstelen, Kikkers & Tongzoenen, Spreuken & Slaapzakken en Feestjes & Toverdranken) van Sarah Mlynowski. Ze gaan naar een Amerikaanse middelbare school, en hebben een redelijk normaal leven. Tot het moment dat blijkt dat Miri magische krachten heeft. Dat levert flink wat grappige situaties op. Zo belanden er koeien in de gymzaal van de school, verandert het tapijt in hun kamer van kleur en veranderen kledingstukken zomaar in iets anders. Heb je zin om hardop te lachen? Probeer dan vooral deze serie!

De Rosie-serie van Graeme Simsion is ook erg grappig. De autistische Don heeft zijn leven keurig geordend en is op zoek naar een vrouw. Hij heeft een enorme vragenlijst gemaakt om de ideale vrouw te vinden. Maar dan komt Rosie zijn leven ingewandeld. Ze voldoet absoluut niet aan zijn lijst, en ze schopt Don zijn leven totaal overhoop. Maar zou het toch kunnen zijn dat ze de juiste vrouw is voor hem?

Een luisterboek wat ik van harte kan aanbevelen is De cursus Omgaan met Teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers. Waarom ik speciaal het luisterboek aanraad? Nou, omdat dat door Herman Finkers zelf is voorgelezen/ingesproken. Je krijgt dus de intonatie precies zo mee als Finkers het zelf had bedacht. In feite heb je een cabaretvoorstelling in de vorm van een luisterboek. Wat wil je nog meer?

Van de cabaretvoorstelling is het maar een klein stapje naar een maatschappij-kritisch boek wat ook nog de nodige grapjes bevat. Zoektocht in Katoren, het los te lezen vervolg op Koning van Katoren van Jan Terlouw. Kos heeft 16 jaar met zijn geiten op een berg gezeten, en komt daar nu vanaf om door het land Katoren te trekken. Hij ziet veel bijzondere dingen, dingen die hem verbazen, maar die voor de inwoners uit die plaatsen heel normaal zijn. Een verhaal dat soms serieus en kritisch is, maar ook vaak laat lachen. Ook heel geschikt voor volwassenen 😉

En tot slot, een serie kinderboeken: Het Ministerie van Oplossingen van Sanne Roozeboom. Nina van 11 komt erachter dat er een Ministerie van Oplossingen bestaat. Samen met haar vriendin Alfa gaat ze Ruben helpen, die gepest wordt, en blaast ze ondertussen samen met Ruben en zijn buurvrouw, Mevrouw Vis, het Ministerie van Oplossingen nieuw leven in. Het Ministerie krijgt na de oprichting met verschillende zaken te maken, zoals een verdwenen schilderij van Van Gogh en een overvol huis. Zeer geschikt voor kinderen, en voor ouders om voor te lezen.

8 gedachtes over “1 april: boeken met humor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.