Friday Five: Zeg eens A!

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema door mij bedacht: vijf boeken die beginnen met de letter A. (Spoiler Alert: we krijgen in ieder geval ook nog B en C)

Eerder hadden we al de kleurentag, waarbij we steeds vijf boeken met een bepaalde kleur centraal gezet hebben. Nu hebben we een lettertag, waarbij we steeds boeken die beginnen met een bepaalde letter centraal stellen. Het leuke aan deze tags vind ik dat je wat verder moet kijken dan je eigen vaste boeken om aan voldoende titels/covers te komen.

Goed, vijf boeken die beginnen met de letter A dus. Het eerste boek is een boek wat ik al wel eens op mijn blog heb genoemd, namelijk Adres Onbekend van Susin Nielsen. Dit verhaal gaat over een jongen, Felix, en zijn moeder. Door omstandigheden raken ze dakloos en wonen in een busje. Dat gaat een tijd best goed, maar hoe langer het duurt, hoe ingewikkelder het wordt. Zowel Felix als zijn moeder doen er alles aan om te verbergen in welke omstandigheden ze leven, maar is dat ook echt het verstandigste wat ze kunnen doen? Een mooi verhaal over psychische problemen, dakloosheid en vriendschap.

Boek nummer twee is Als bij Toverslag van Shanna Swendson. Deel drie in de chicklit/fantasy-serie over Katie Chandler, die werkt bij Betovering, Bezwering & Illusie bv. Haar baas is Merlijn (van Arthur), ze heeft een paar elfen, kabouters en een reuzin als collega’s en er is een knappe, zeer talentvolle en verlegen tovenaar waar Katie een oogje op heeft. En dat alles in New York. Een fijne urban fantasy, heel geschikt voor mensen die wel van magie maar niet van bloed houden.

Boek nummer drie is een kinderboek, en een echte klassieker: Abeltje van Annie M. G. Schmidt. Abeltje wordt liftjongen in Warenhuis Knots, en hij krijgt 1 heel duidelijke instructie: niet op het groene knopje drukken. Maar uiteraard doet Abeltje dat wel, en dan vliegt de lift de lucht in, dwars door het dak van het warenhuis. Samen met de mensen die op dat moment toevallig in de lift stonden (Jozias Tump, Juffrouw Klaterhoen en Laura) vliegt Abeltje naar New York, Perugona (een fictief land in Zuid-Amerika) en Nieuw-Zeeland.

Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt is boek nummer vier. Deze thriller is het eerste deel van de Loïs-trilogie. In dit deel maken we kennis met Loïs Elzinga, rechercheur bij de politie in Alkmaar. Er is een man vermoord, en het lichaam wordt gevonden met een afgesneden penis. Wie is deze man, en waarom is hij op deze manier verminkt? Is er een seksueel motief? Als er later nog een tweede lichaam wordt gevonden dat op dezelfde manier verminkt is, staan Loïs en haar team helemaal voor een raadsel. Een klassieke politiedetective, vlot geschreven en met veel oog voor de stad Alkmaar.

En tot slot nog een detective, maar dan van Vlaamse bodem: Alibi van Pieter Aspe. In dit deel van de serie over Pieter van In, Hannelore Martens en Guido Versavel wordt er in Brugge een TV-serie opgenomen (ja, Aspe is ook een tv-serie). Maar als de auto van de hoofdrolspeler in vlammen opgaat en in het uitgebrande wrak een lijk wordt aangetroffen, komt de echte politie van Brugge in actie. Het spoor leidt naar Antwerpen, waar Van In en Versavel samen moeten werken met de Antwerpse politie. Dit gaat van twee kanten niet van harte, maar het Antwerpse bier en een nieuwe liefde voor Versavel maken een hoop goed.

PS: kijk ook eens bij de andere Friday Five’ers!

3 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens A!

  1. Laurie zegt:

    Ik heb van dit rijtje alleen Aan niemand vertellen gelezen, en misschien ook nog wel Abeltje maar dat kan ik me niet herinneren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.