Friday Five: Boeken die gaan over je favoriete land

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema: boeken die gaan over je favoriete land.

Maar, eehm… ik heb niet echt een favoriet land. Ik ben geen groot reiziger, en vind Nederland eigenlijk wel prima. Wel ben ik erg dol op het strand, dus ik ga het thema omvormen naar ‘boeken die gaan over het strand/zich afspelen bij het strand/waar het strand een grote rol in speelt’.

En het eerste boek wat ik ga noemen is Dood Tij van Pieter Aspe. Op het strand van Blankenberg wordt het lichaam van een man gevonden, tot aan zijn nek ingegraven in het zand. Het blijkt een hoge pief van het Ministerie van Justitie te zijn. Als er een verband blijkt te zijn met een andere zaak, is Van In vastbesloten om deze strandmoord op te lossen.

Een feelgood-boek wat zich afspeelt op en rond het strand is De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan. Het leven van Polly Waterford is ingestort (relatie ten einde, bedrijf failliet) en ze vlucht weg. Polly komt terecht in een appartement boven een verlaten winkel, op een schiereiland in Cornwall. Ze besluit te gaan bakken, en dat wordt al snel meer dan een hobby. Polly sluit vriendschap met de bewoners van het dorpje, en ze krijgt een schattige huisgenoot: papegaaiduiker Neil.

Ook het boek Nynke Toverbal van Diet Verschoor speelt zich af op het strand en in de duinen. Nynke Hanenberg is een dromerig meisje met een grote fantasie. Ze heeft een schuurtje waar ze toverdranken brouwt, een draakje wat haar beschermd en een grote pot met toverballen. Maar ook haar draakje kan niet voorkomen dat er vervelende dingen gebeuren…

Niet echt een boek, maar ik moet het wel even noemen, uit nostalgie: de Wandelwaaier Strand en Wad van Kees Kervels. Ik heb hier vroeger op het strand veel mee gespeeld, zocht uit welke schelpjes ik had gevonden enzo. Mijn opa had een stacaravan op Ameland, en de camping lag vlak bij het strand. We gingen dus vaak naar het strand, en ik was en ben gek op het strand en op schelpen.

En tot slot een serie voor tienermeiden, lekker luchtig en vol tienerproblemen: De Strandtent van Mirjam Mous. Fay en Marscha hebben een bijbaantje bij De Strandtent (DST). Tijdens hun werk en daarbuiten hebben ze veel te stellen met de Feestcommissie, jongens, collega’s en de eeuwige figuranten: dagjesmensen, toeristen, zonaanbidders en fuifnummers.

PS: kijk ook eens bij de andere Friday Five’ers!

4 gedachtes over “Friday Five: Boeken die gaan over je favoriete land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.