Recensie: ‘Tiny Pretty Things’ van Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton

Het verhaal

Bette, June en Gigi zitten op een ballet-kostschool in New York. Ze leren hier klassiek ballet. Bette behoort tot een van de oude balletfamilies, haar zus danst ook en iedereen, inclusief Bette zelf, verwacht dat Bette in de voetsporen van haar zus zal treden. Maar als ze niet de felbegeerde hoofdrol krijgt en haar vriendje (en vaste danspartner) het uitmaakt, brengt dat haar veilige wereldje aan het wankelen. June is half-Koreaans, en moet een hoofdrol in het ballet te pakken krijgen om aan haar moeder te bewijzen dat ze op de balletschool mag blijven. Sterker nog, als ze geen hoofdrol mag dansen, moet ze naar een gewone school. Gigi is nieuw dit jaar, en krijgt de hoofdrollen die Bette en June zo graag willen. Maar Gigi heeft een geheim, en ze doet er alles aan om dat geheim verborgen te houden…

Drie totaal verschillende meisjes die slechts één ding gemeen hebben: ze willen de hoofdrol mogen dansen. Alle drie hebben ze hun geheimen en moeilijkheden, en alle drie houden ze iets achter. Ze streven naar perfectie, maar zijn zelf verre van perfect. Hoe ver gaan ze om hun doel te bereiken?

Mijn mening

Ik vond dit een interessant verhaal. Ik vind het leuk dat er wat meer boeken over dit soort gesloten werelden verschijnen (de balletwereld is niet heel erg open over hoe ze perfecte dansers creëren). Wel merkte ik dat je een heleboel informatie mist als je niet veel van de balletwereld weet. Een verklarende woordenlijst was handig geweest bij dit boek.

Wat ik zo boeiend vond, was dat je echt drie totaal verschillende meisjes volgt, met totaal verschillende achtergronden, gedachten en motieven. Langzaamaan ga je alle drie de meiden begrijpen, misschien niet in alles, maar je snapt wel hoe complex de wereld is waar ze in verkeren en onder wat voor druk ze staan.

Maar je ziet ook de overeenkomsten tussen de meisjes: ze moeten zich verhouden met hun ouders, die op hun eigen manier druk op ze leggen. Ze vragen het uiterste van hun lichaam, op allerlei manieren, en daar betalen ze een prijs voor. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En dat heeft weer zijn weerslag op hoe ze met zichzelf en elkaar omgaan. Dat proces vond ik interessant om te lezen.

Er waren wel twee dingen die me stoorden. Ten eerste de focus op dun zijn en op een ongezonde manier afvallen (inclusief trucjes om de voedingsdeskundige om de tuin te leiden) en het feit dat dat weinig gevolgen had voor de hoofdrolspelers in dit verhaal. Ik vind dat onverstandig, en het stoorde me veel meer dan bij de trilogie Truth or Dance. Dit vooral omdat er niet werd uitgelegd dat het gewicht van invloed is op de mogelijkheid om ‘gelift’ te worden (wat in ToD wel het geval is) en ‘dun’ wordt gekoppeld aan ‘mooi’ en ‘succesvol’. Dat vind ik een heel gevaarlijke link om te leggen in een boek voor (jonge) meiden.

Het tweede wat me stoorde was dat er niet altijd duidelijk was hoeveel tijd er was verstreken tussen de hoofdstukken. Dit maakte het soms lastig om het tijdspad te begrijpen en om het verhaal volledig te volgen. Ik vermoed dat dit een gevolg is van de samenwerking tussen twee auteurs, en zou ze dan ook willen adviseren om hier bij een volgend boek beter op te letten (ik heb begrepen dat deel 2 in het Engels al uit is).

Al met al is dit boek een aanrader voor de fans van de serie Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Verwacht niet hetzelfde level aan spanning, maar wel een danssfeer en de competitie die we kennen uit haar boeken. Dit boek geeft een inkijkje in de balletwereld, waarbij je je steeds afvraagt: hoe ver zou je zelf gaan om je doel te bereiken?

Bron afbeelding: wehkamp.nl

9 gedachtes over “Recensie: ‘Tiny Pretty Things’ van Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton

  • booksometea zegt:

   Phoe, ik werk eigenlijk niet met sterren, omdat ik in de meeste boeken wel iets positiefs kan vinden. Maar ik vond het inderdaad een goed en onderhoudend verhaal. Niet per sé heel diepgaand, maar wel lekker lezen en het zit goed in elkaar.

   Like

 1. Naomi zegt:

  Ergens klinkt het heel interessant, maar ik twijfel ook. Truth or Dance staat bij mij op mijn lijstje, dus laat ik daar maar mee beginnen. Als ik dan dolenthousiast ben, kan deze er altijd nog achteraan;).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.