Nu het weer wat kouder wordt, is er weer ruimte voor ‘cozy reading’, knus lezen dus. En nu we weer meer thuis zijn, is cozy reading een goede manier om de tijd door te komen. Maar wat heb je nou nodig om van je gewone ‘ik lees een boek’ een ‘cozy reading session’ te maken?
- Een boek. Inkoppertje, maar wel heel erg noodzakelijk. Kies voor een boek wat je makkelijk ‘pakt’. Het moet namelijk cozy reading worden, geen frustration reading 😉
- Een fijn leesplekje. Dit kan een stoel zijn, de bank, een warm bad of zelfs een leesfort. Zolang je er maar lekker kunt zitten/liggen en je er goed licht hebt, is het goed. En natuurlijk moet jij je er lekker voelen.
- Iets lekkers te drinken (en te eten). Je wil niet steeds je lees-sessie onderbreken, dus dan is het handig om drinken en eten bij de hand te hebben. Een thermoskan met je favoriete drankje of een grote beker helpen hierbij. Maak ook een (klein) schaaltje snacks klaar, zodat je ook daarvoor niet op hoeft te staan. Je kunt ook voor iedere lezer een eigen schaaltje snacks maken, of de drankjes afstemmen op het boek dat gelezen gaat worden.
- Maak je omgeving knus. Dat hoeft niet veel tijd/geld/moeite te kosten, een dekentje en/of een paar kaarsjes doen al heel veel. Dekentjes en kaarsjes zijn gelukkig ook online te bestellen, dus je hoeft er zelfs de deur niet voor uit! Wil je echt uitpakken, dan kun je er uiteraard gezellige lampjes, een geurkaars en/of een hele berg kussentjes bij doen.
- Makkelijke kleren. Het leest een stuk lekkerder in je pyjama of joggingbroek dan in een colbert of mantelpakje. Zorg dus voor lekker zittende, makkelijke kleding.
- Een fijne temperatuur in huis (of iig in de ruimte waar de lees-sessie plaats vindt). Dit helpt enorm om je prettig te voelen en ervoor te zorgen dat je lekker zit tijdens het lezen. Nu is ‘een fijne temperatuur’ best persoonlijk, dus als je met meer mensen bent raad ik sowieso wat extra dekentjes en/of leesplekjes dichtbij de verwarming of juist wat verder van de verwarming af.
- En tot slot: een reserve-boek. Je weet wel: voor het geval het boek dat je wil lezen uit is voor de lees-sessie voorbij is of nog erger: voor als je eerste boek stom is.
En nu heb je natuurlijk nog een paar fijne Cozy Reading-titels nodig. Allereerst is daar Cozy Crime (ja dit is echt een bestaand subgenre). Wil je een Cozy Crime proberen, ga dan voor De Mitford Moorden, een Baantjer-boek of een Agatha Christie.
Ben jij meer een Zeven Zussen-lezer? Probeer dan eens De Theeroos van Jennifer Donnelly.
Fan van de chicklit-boeken? De serie Enchanted, Inc. van Shanna Swendson is een chicklit met een vleugje magie. Liever iets zonder magie? Jill Mansell en Sophie Kinsella doen het altijd goed.
Lees jij het liefste Young Adult? De Royals-serie van Rachel Hawkins en de boeken van Kerstin Gier zijn lekker cozy. Een wat oudere serie die ook zou passen is die van de heksenzusjes Rachel en Miri. Het eerste deel is Beha’s & Bezemstelen. Hou je niet van meidenboeken? De serie De Vallei is heel spannend en absoluut niet zoet. Een goed alternatief van Nederlandse bodem is de serie Truth or Dance van Chinouk Thijssen.
Doen de kinderen ook mee? De Magische Apotheek is een fijne serie voor kinderen die wat moeite hebben met lezen (grote letters en prachtige illustraties). Ook Jacques Vriens schrijft heel leuk voor kinderen (grappig en soms leerzaam zonder betuttelend te worden.
Veel cozy reading-plezier!
Leuke blog en zo grappig ik herken het helemaal!
Wist niet dat het genre Cozy Crime bestond, maar die lees ik dus graag 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben er ook achter gekomen via een andere blogger. Het is echt zo’n subgenre wat bijna iedereen wel kent, maar waarvan niemand de naam weet.
LikeLike
Heerlijk, dat cozy reading. Bij mij is het al begonnen en ik hoop dat er nog heel wat uurtjes zullen volgen.
LikeGeliked door 1 persoon
Veel leesplezier!
LikeLike
Oeh, ik check die Magische Apotheek. Mijn oudste (tweede leerjaar, wordt acht over twee maanden) leest braaf zijn boekjes – zowel die van school als wat ik bij elkaar kan vinden in de bib en de kringwinkel (AVI 5 zo ongeveer, al denk ik dat wat meer zou kunnen als er maar genoeg pauzes voor de ogen in zitten). Ik heb er nog maar weinig gevonden waar hij echt warm voor loopt, nu het enthousiasme van het kunnen lezen eraf is. Hij leest goed en vlot, maar verhalen met veel “lucht” in de tekst (via illustraties) hebben zijn voorkeur. En liefst als ze avontuurlijk, niet echt eng, en liefst ook een beetje grappig zijn. Zou het wat zijn?
LikeLike
De illustraties zijn sowieso echt heel mooi! Zelfde stijl als de cover, maar dan in zwart-wit. De letters zijn groot, en het verhaal is wel spannend (soms erg spannend) maar niet eng. Sommige luchtjes hebben een grappig effect, dan gaat het bijvoorbeeld sneeuwen. Misschien kun je het samen met hem lezen?
LikeGeliked door 1 persoon
Fijne tips. En ja, de teleurstelling als een boek je toch niet pakt. Maar ik had laatst ook een boek sneller uit dan verwacht. Goede tip om dan een volgend boek al te hebben.
LikeGeliked door 1 persoon
M’n dochter is de Magische Apotheek aan het lezen en zij is heel goed in cozy reading 🙂 Heerlijk, een voordeel van de herfst 🙂
LikeLike