Friday Five: boeken die zich afspelen in één stad of dorp

Vandaag hebben we het over boeken die zich afspelen in 1 stad of dorp. Dit thema is door mij bedacht. Boeken die zich afspelen in een stad of dorp hebben namelijk een andere sfeer dan boeken waarin gereisd wordt. En dat verschil in sfeer vind ik interessant.

Het eerste boek is Divergent van Veronica Roth. Dit boek speelt zich af in een stad die is opgedeeld in facties. Jongeren moeten na hun middelbare school geen studie of baan kiezen, maar een factie. Tris kiest voor een andere factie dan die van haar ouders, en dat blijkt een keuze te zijn met grote gevolgen, zowel voor haarzelf als voor de stad waarin ze woont…

Het tweede boek is een Agatha Christie: De Giftige Pen. Dit is het eerste boek met Miss Marple, al heeft ze hierin slechts een bijrolletje. Jerry Burton en zijn zus Joanna verhuizen op doktersadvies naar Lymstock, een klein Engels dorpje. De rust in het dorpje wordt ruw verstoord als er een aantal anonieme brieven worden verstuurd, gevolgd door enkele moorden…

Een Keukenmeidenroman van Katryn Stockett speelt zich af in een klein plaatsje in Amerika: Jackson, Mississippi. Het beschrijft de situatie tussen de blanke/witte vrouwen en hun zwarte/Afro-Amerikaanse huishoudelijke hulpen. Dat klinkt als een heel zwaar boek, maar het is een ontzettend mooi verhaal over onderdeel van de oplossing willen zijn. Skeeter komt na haar universitaire studie terug naar haar geboorteplaatsje, Jackson, en ziet de huishoudelijke hulpen opeens met andere ogen. Ze besluit hierover een boek te schrijven, en vraagt Aibeleen en Minnie om hun kant van het verhaal te vertellen. Langzaamaan groeit er een bijzondere vriendschap tussen de vrouwen. Een vriendschap die Skeeter hard nodig heeft, aangezien haar oude vriendinnen zich niet kunnen vinden in haar nieuwe project.

Het vierde boek is Arrowood van Mick Finlay. Dit boek speelt in Londen. Waar de high society naar Sherlock Holmes gaat, gaat de rest van Londen naar Arrowood. Arrowood is een detective die aan de rauwe, ruwe kant van Londen werkt. In dit eerste deel krijgt hij te maken met een zaak van een vermiste Fransman. Zijn zus doet aangifte. Maar zijn haar motieven wel zuiver? Of probeert ze Arrowood voor haar karretje te spannen?

En het laatste boek is Daantje, de Wereldkampioen van Roald Dahl. Daantjes vader stroopt graag af en toe een fazant, net als de rest van het dorp. Maar aangezien ze dat doen op het terrein van de grote herenboer, is het niet zonder gevaar. Dat blijkt wel als de vader van Daantje op een avond niet thuiskomt… Gelukkig is er het dorp om Daantje en zijn vader te helpen.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

9 gedachtes over “Friday Five: boeken die zich afspelen in één stad of dorp

  1. Riannew zegt:

    Ik moet echt een Keukenmeidenroman nog lezen. Klinkt als een goed en belangrijk verhaal. Arrowood klinkt ook heel goed! Komt Sherlock er dan ook in voor?
    Leuk thema heb je bedacht! Ik vond deze erg origineel. De mijne staat ondertussen ook al online 😀

    Like

    • booksometea zegt:

      Keukenmeidenroman is echt heel mooi! Aanrader! En daarna de film en daarna de film Hidden Figures. Ben je meteen even zoet 😉.
      Arrowood is in een soort concurrentiestrijd verwikkeld met Sherlock Holmes, hij leest dan over de avonturen van Holmes in de krant en probeert dan met zijn zaken te bewijzen dat hij beter is.

      Like

  2. Naomi zegt:

    Wat leuk! Ik geloof dat ik er nooit vijf zou kunnen bedenken, maar dat is misschien vooral omdat ik niet zo let op waar een boek zich afspeelt.
    Overigens komt weer de Keukenmeidenroman voorbij. Gelijk de bel in mijn hoofd: die staat al heel lang op mijn lijstje. Lezen dat boek!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.