Het verschil tussen een luisterboek en de radio

Als ik mensen vertel dat ik zelden radio luister (want prikkels), dan zijn ze vaak verrast. En als ik vertel dat ik wel graag een luisterboek aan heb, dan verbazen ze zich daar vaak over. Want waarom is de radio een bron van overprikkeling en een luisterboek een bron van rust? Dat probeer ik vandaag uit te leggen.

Laat ik beginnen met radio. Radio heeft veel onvoorspelbare elementen: de stemmen wisselen iedere dag en/of iedere zoveel tijd, de muziek is onvoorspelbaar en dan moeten ze ook nog continue ‘grappige’ dingen doen en/of zeggen. Veel prikkels en veel onvoorspelbaarheid. Mocht je nog niet helemaal snappen hoe radio bij mij binnenkomt, kijk dan even naar het onderstaande fragment uit de show ‘Adem in adem uit’ van Jochem Meyer.

Oké, heb je een beeld? Mooi.

Dan luisterboeken. Waarom kan dat wel? Nou, ten eerste omdat een luisterboek vaak maar een stem is. Dat scheelt enorm in de prikkels. Daarnaast hebben de meeste luisterboeken geen muziekjes of ander lawaai tussendoor (en zo wel, dan heet het vaak een hoorspel en kies je er dus bewust voor). Verder kan ik een luisterboek, in tegenstelling tot de radio, even terugspoelen als ik iets gemist heb.

Ook niet onbelangrijk: bij luisterboeken worden de stemmen goed uitgezocht. Kunnen ze goed voorlezen, met enige rust en een stem die past bij het boek. Met name de rust is iets wat ik mis bij radio. Ook is er doorgaans geen achtergrondlawaai, en dat hoor je bij radio wel. Nog altijd niet overtuigd? Hieronder een stukje van een Harry Potter-luisterboek. Ook als je geen Harry Potter-fan bent: luister toch even, gewoon om het verschil te ervaren met het fragment hierboven.

Verschil he? Nou, en het is dat verschil wat voor mij maakt dat radio overprikkelend is en een luisterboek niet.

Luister jij liever naar luisterboeken of naar de radio?

18 gedachtes over “Het verschil tussen een luisterboek en de radio

  1. Naomi zegt:

    Zó herkenbaar! Ik luister nooit naar de radio. Als ik muziek wil, kies ik zelf iets uit, maar radio vind ik een hoop gedoe. Geldt trouwens ook voor praatprogramma’s op de radio. Vaak ook niet helemaal lekker te volgen, vind ik.

    Like

  2. RiaN of Adriaantje zegt:

    Ik houd niet van radio, steeds zoveel tussendoor,. een luisterboek gebruik ik (nog) niet maar ben er wel mee bekend, omdat ik die bestelde voor slechtziende leerlingen.
    Maar het heeft wel mijn voorkeur.

    Like

  3. maartjeleest zegt:

    Wat grappig, ik vind juist de radio heerlijk en lekker voorspelbaar. Heb op ’t werk ook elke dag radio aan en vaak ook tijdens het lezen. Ik kan mij juist niet concentreren op luisterboeken. Kom er altijd halverwege achter dat ik heel veel gemist heb en moet dan zoeken naar het moment dat ik well actief aan het luisteren was hahah.. Gebruik luisterboeken met fijne voorleesstem wel voor het in slaap vallen als mijn hoofd onrustig is (ook vaak en snel overprikkeld). Grappig hoe we allemaal zo verschillen.

    Like

    • booksometea zegt:

      Ja, iedereen is anders. En ik denk dat het ook beïnvloed wordt door wat je van huis uit meekrijgt: bij mij thuis werd er veel voorgelezen en werden er regelmatig bandjes/cd’s met verhaaltjes aangezet. De radio stond, voor zover ik me kan herinneren, niet vaak aan. Best kans dat dat van invloed was en is op hoe ik radio en luisterboeken ervaar.

      Like

      • maartjeleest zegt:

        Dat zou inderdaad goed kunnen! Wij hebben eigenlijk altijd al radio op de achtergrond gehad, zolang in me kan herinneren inderdaad

        Geliked door 1 persoon

  4. Angela Stegeman zegt:

    Heel erg herkenbaar. Ik heb dat ook. Daarom luister ik graag naar Radio 2, maar alleen naar bepaalde dj’s en pas later op de dag. En ook niet elke dag. Ik ben dan ook heel blij met Spotify. Soms luister ik een podcast maar ook dat is afhankelijk van de persoon die spreekt. Ik ben zelf groot fan van Charlotte van’t Wout.

    Het is wel zo dat ik de gewone stem bij luisterboeken vaak te langzaam vind en hem dan sneller zet, maar dan vaak op het tempo dat ik zelf lees zeg maar.
    En natuurlijk is niet elke stem
    Prettig.

    Like

    • booksometea zegt:

      Daar heb ik geen last van, dat het te langzaam gaat. Hooguit als een voorleesstem echt te langzaam praat, maar dat is bij mij niet standaard het geval. Maar idd, de voorleesstem maakt erg uit. Ik vind zelf dat de stem bij het verhaal moet passen. Ook al kan iemand goed voorlezen, als je stem niet bij het verhaal past, luistert het niet lekker.

      Geliked door 1 persoon

  5. Booksandsparkles zegt:

    HAHAHA Ik vind dit echt supergrappig, heel goed voorbeeld van Jochem Meijer. Radio is echt vreselijk. 3 liedjes en dan al die reclame en dat gelul de hele tijd… ik luister superveel naar Spotify daarom! Ik ga me eens meer verdiepen in Luisterboeken, goede tip 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.