De bijwerkingen van lezen

Lezen is goed voor je gezondheid en het is ook nog eens hartstikke nuttig. Maar lezen heeft, net als bijna alles, ook een paar bijwerkingen. Vandaag deel ik de bijwerkingen waar ik (en de mensen om mij heen) in de afgelopen jaren ‘last’ van heb gehad.

De bijsluiter van het lezen en luisteren van boeken:

In het verhaal gezogen worden, waardoor je minder tot niet bewust bent van je omgeving. Dit is met name lastig als je graag in het openbaar vervoer leest. Het is me al eens overkomen dat ik bij de eindhalte van de lijn pas merkte dat ik mijn eigen halte had gemist… Maar ook als je samen met anderen op vakantie bent, kan dit een probleem zijn: je reisgenoten willen samen iets doen, maar dat gaat niet want jij zit met je neus in een boek.

Lezen over andermans slechte relatie, waardoor je weer precies weet waarom je het zelf met je ex hebt uitgemaakt. Jep, dit is mij overkomen. Ik had in de avond in een boek zitten lezen, en de volgende dag werd ik wakker met alle redenen waarom ik het ook alweer met mijn ‘het is jouw schuld dat ik ben verdwaald op een recht stuk stoep!’-ex had uitgemaakt. Niet mijn beste dag, zullen we maar zeggen.

Je kunt tijdens het lezen (en vooral het luisteren) van boeken afgeleid raken door je eigen bijzondere hersenkronkels, waardoor je een stuk van het verhaal mist. Met name bij luisterboeken kan dit lastig zijn, aangezien je dan vaak minder makkelijk even een stukje terug kunt. Tegenwoordig kan het wel in een aantal apps, maar dan moet je maar net weten hoeveel tijd jouw hersenkronkel duurde…

Je probeert om het luisteren van boeken te combineren met iets anders, en bent daardoor opeens (op hoge leeftijd) aan het multitasken. Dit overkwam mijn oma toen ze de 80 gepasseerd was. Ze hield enorm van lezen, maar verloor haar zicht. Ze kon geen boeken meer lezen zoals ze gewend was. Na een periode van wennen en omschakelen was ze erg blij met luisterboeken, want ze kon nu handwerken (of strijken) en lezen tegelijkertijd!

Je wil steeds meer lezen. Met name als je een goed boek of een goede boekenserie hebt gevonden, kan het voorkomen dat je die in een keer uit wil lezen, en daarna alle andere boeken van deze auteur of in dit genre ook. Lezen kan verslavend werken. Gelukkig is binge-lezen in principe geen probleem 😉

Het boek wat je leest blijkt (onverwacht) razend actueel. Ik las een boek waarin de millenniumcrisis werkelijkheid was geworden*. In dat boek ontstond chaos. Mensen gingen voor eigen rechter spelen en plunderen. De taferelen waren te vergelijken met wat we op tv zagen over de avondklok-rellen. Zo werd mijn boek dat 21 jaar geleden gesitueerd was en nog langer geleden geschreven opeens razend actueel.

Je gaat uitzoeken of de straten die genoemd worden wel echt bestaan. Dat heb ik vooral als boeken iets te toevallig in elkaar zitten, dan ga ik zoeken of het allemaal wel bestaat. Lang leve de online kaarten! Kun je alles precies op uitzoeken. Als die auteurs dat nou ook zouden doen… 😉

Tijdens het reclameblok je boek oppakken, om er een paar uur later achter te komen dat je het programma wat je keek volledig hebt gemist. Tja, moet dat programma maar beter zijn, dan had ik wel verder gekeken. Of gewoon geen reclame tijdens tv-programma’s, dat helpt ook.

Je krijgt zin in huishoudelijke klusjes, omdat je dan verder kunt luisteren in je luisterboek. Of in lange autoritten, bij voorkeur met file, want dan kun je zo lekker doorluisteren. Helaas werkt dit niet met stofzuigen, want geen enkel apparaat kan hard genoeg om de stofzuiger te overstemmen.

Van welke bijwerking van lezen heb jij wel eens last gehad?

*Voor de jongere lezers: toen we van 1999 overgingen naar het jaar 2000 schoot iedereen in de stress, want in die tijd kortten we de jaartallen af. 1998 was ’98, 1999 werd afgekort tot ’99, en 2000 zou afgekort worden tot ’00. Dat deden we toen, omdat de ruimte op computers maar beperkt was. Maar 00 is in computertaal letterlijk niks, dus men was bang dat de computers ermee zouden stoppen. Geen elektriciteit meer, geen telefoon (dat was toen nog geen mobieltje, maar een vast toestel dat ergens in huis stond/hing), geen internet, geen tv, geen gas, geen water.

10 gedachtes over “De bijwerkingen van lezen

 1. Adriaantje zegt:

  Geweldig!
  Van bijna alle bijwerkingen heb ik last.
  Zelfs opzoeken op de kaart en ook een gevolg: op vakantie willen naar met name Engeland.
  Maar het millennium is langs me heen gegaan.

  Like

 2. Giovanna Jansen zegt:

  Haha geweldig dit! En ja, ik heb dat zeker ook wel eens dat ik bij het lezen van een boek (en vaker zelfs bij een luisterboek) dat ik even afgeleid ben door mijn eigen gedachten die een voorzetje hadden gekregen door het verhaal… En het steeds meer willen lezen is mij ook niet onbekend. 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.