Waarom ik niet aan goede (boeken)voornemens doe

Allereerst: gelukkig nieuwjaar allemaal!

Foto door olia danilevich op Pexels.com

Ik gok zo maar even (ik type dit nog voor kerst) dat we deze dagen worden doodgegooid met de goede (lees)voornemens van de verschillende bloggers en influencers. Ik doe niet aan goede voornemens, om de doodsimpele reden dat ik van mening ben dat je iedere dag iets kan veranderen als je dat wil. Daar heb je niet per se een nieuw jaar voor nodig.

Waarom ik niet aan boekenvoornemens of leesvoornemens doe

Maar de reden dat ik niet aan goede leesvoornemens of goede boekenvoornemens doe gaat wat dieper. Voor mij is lezen een vorm van ontspanning en soms ook ontsnapping. Daarbij past vaak gewoon niet dat ik op zit te letten of ik, ik noem maar wat, wel genoeg vrouwelijke auteurs/auteurs van kleur/auteurs uit de LHBTIQA+-beweging lees, of dat ik genoeg boeken uit een bepaald genre lees, of dat ik wel een minimaal aantal boeken lees. Dat matcht gewoon niet. Ik heb vaak genoeg zooi in mijn eigen hoofd, en daar past vaak geen gedoe van een ander meer bij. Dan wil ik gewoon een fijne thriller lezen, of goede fantasy, om lekker te ontsnappen.

Daarbij merk ik dat juist als ik niet lekker in mijn vel zit, ik ook gevoeliger ben voor het ‘waarom zij wel en ik niet’-gevoel. En veel boeken die ‘woke’ zijn, gaan over onderwerpen waar ik ook mee te maken heb. Onrecht, discriminatie, mensen die niet beseffen welke privileges ze hebben. Betaald werk is een privilege, een marktconform salaris ook (of ieder bedrag boven het minimumloon). Een rijbewijs hebben. Een jaarcontract, of sterker nog: een vaste baan. Allemaal privileges die ik niet heb en waarschijnlijk ook nooit zal krijgen. Vind jij het normaal dat je vanaf de eerste dag dat je werkt betaald wordt? Privilege, want ik moet eerst ergens minstens 2 maanden gratis werken voor een werkgever wil overwegen om mij een betaalde baan (zwaar gesubsidieerd en het liefste voor maximaal zes maanden, want dan houdt de subsidie op) te geven. Ik heb dagelijks te maken met dit soort dingen, en ik merk dat de ‘woke’ boeken mij nog eens extra confronteren met de (negatieve) gevoelens die daarbij gepaard gaan. En dat is precies wat ik probeer te vermijden als ik aan het lezen ben.

Ik lees dus waar mijn pet naar staat, en dat is voor mij prima. Ik heb dus ook geen leesdoelen of goede boekenvoornemens, en dat werkt voor mij goed. Mijn enige goede voornemen is dan ook: geen goede voornemens hebben.

NB.: Ik zeg hiermee niet dat de problemen die aangekaart worden in deze boeken aangekaart worden niet belangrijk zijn of niet bestaan. Ik zeg dat ik er moeite mee heb dat de ‘regels’ die wel gelden voor deze doelgroepen niet gelden voor de groep waar ik onder val.

15 gedachtes over “Waarom ik niet aan goede (boeken)voornemens doe

 1. Laurie zegt:

  Ik doe normaal ook niet aan lees doelen, maar dit jaar heb ik er wel een. Want die ligt al sinds 2020. De hele Fabian Risk serie van Stefan Ahnhem bijlezen. Heb ooit voor een leesclub op Hebban het vierde deel mogen lezen en riep toen dol enthousiast dat ik de rest ook zou lezen. Niet gebeurt natuurlijk. Oh en meer thrillers lezen. Vroeger verslond ik ze, maar door een soort van genre bore out laat ik veel goede thrillers gelijk links liggen zonder ze überhaupt een kans te geven. Dat zijn dan uiteraard vooral Scandinavische thrillers, want die vind ik gewoon de beste.

  Like

 2. Seasides zegt:

  Groot gelijk met “Ik doe niet aan goede voornemens, om de doodsimpele reden dat ik van mening ben dat je iedere dag iets kan veranderen als je dat wil. Daar heb je niet per se een nieuw jaar voor nodig.”
  Vind ik ook , daarom heb ik het in m mijn blogpost van as vrijdag ook als volgt verwoord: Bucketlijstjes en afvinken van to do dingen zijn niet zou mijn ding. Ik vind het veel leuker om een lijst met blijkmakers te maken, gewoon dingen en activiteiten waar ik me op verheug en of ik ze doe of niet doe? Dat zie ik in de loop van het jaar wel.
  En dat geldt ook voor mijn boekenkeuze

  Like

 3. Naomi zegt:

  Groot gelijk. Hier net zo. Ik doe niet aan leesdoelen. Bovendien ben ik afhankelijk van wat de bieb wanneer heeft als het gaat om wat ik wel/niet lees. En dat zal bij jou ook meespelen.
  Oké, ik heb wel bedacht dat ik dit jaar 70 boeken wil lezen, maar dat is geen harde eis. Eigenlijk vind ik het gewoon vooral heel leuk om aan het einde van het jaar even te kijken hoeveel boeken ik heb gelezen;).
  Ik wens je een mooi (lees)jaar!

  Like

 4. Nicole Orriëns zegt:

  Net als jij heb ik ook geen goede voornemens als het gaat om boeken. Ik houd ook niet bij hoeveel en wat ik lees, hoewel ik dat soms wel jammer vind als ik vervolgens de lijstjes van andere mensen zie… Maar ik vind het leven al een hele kluif an sich, en om dan ook nog uitdagingen te maken wat betreft lezen? Nee, liever niet.

  Like

 5. Raya Schaduwjaagster zegt:

  Goodreads daagde me vandaag uit voor een challenge. Hoeveel boeken wou ik lezen dit jaar? Ik pas ervoor mezelf een aantal op te leggen. Het is de kwaliteit die telt, niet de kwantiteit.
  En nu zie ik jouw blog en daar sluit ik me helemaal bij aan.
  Veel leesplezier!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.