Welk boek ligt er op mijn nachtkastje?

Het zal niemand hier verbazen dat ik veel lees. Maar welk boek heb ik op mijn nachtkastje liggen? Dat is iets anders dan wat jij verwacht, dat kan ik je alvast wel verklappen 😉

Slaapprobleem

Ik heb van baby af aan al een vrij stevig slaapprobleem. Als in: ik slaap heel slecht tot niet. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn autisme, en is eigenlijk alleen onder controle te houden met een combinatie van medicatie en heel streng zijn voor mezelf wat betreft cafeïne, schermgebruik en routine. Daarom lees ik altijd voor het slapengaan. Liefst begin ik daar al mee voor ik me klaar ga maken voor de nacht, want dan slaap ik vaak beter. Maar als dat me niet lukt, weet ik dat de kans groot is dat ik sowieso wat overprikkeld ben en dus een mindere nacht heb. Voor ik naar mijn slaapkamer vertrek lees ik graag mijn gewone boeken, maar eenmaal in bed lees ik wat anders.

Zo hersenloos mogelijk

Ik wil dan namelijk niet hoeven na te denken over wat ik lees. Ik lees dan dingen die ik ‘hersenloos noem, dus iets wat me geen enkele inspanning kost. Vaak zijn dat ofwel tijdschriften, ofwel, geloof het of niet, van die ouderwetse kostschoolromannetjes van Enid Blyton. Ik ken die boekjes inmiddels bijna uit mijn hoofd, maar juist daarom zijn ze fijn. Door de herhaling en het vertrouwde patroon word ik rustig, en het geeft mijn hersenen net genoeg te doen om niet te focussen op mijn stressfactoren, maar ook weer niet zo veel dat ik het boek diezelfde nacht nog uit wil lezen. Op die manier kan ik mijn hersenen wel de rust gunnen die lezen geeft, zonder dat ik last krijg van het ‘dit boek moet uit -syndroom.

Bijkomend voordeel is dat de sociale regels in die boekjes duidelijk zijn. Een van de redenen waarom ik zo dol ben op detectives (naast de puzzel, uiteraard) is dat de sociale regels vaak duidelijk zijn (zeker bij politiedetectives) en als daar van wordt afgeweken is dat vaak een aanwijzing. Ook in fantasy zijn de sociale verhoudingen meestal duidelijk, en zo niet, dan lost wat magie dat probleem wel op. Maar dan wil ik door blijven lezen, en dat is nou net niet handig als ik eigenlijk moet slapen. Dus kies ik iets wat ik a) al door en door ken en b) waarin alles duidelijk is qua sociale regels. Want dat is anders iets om over te piekeren, en dan lig ik weer wakker, en dat is dus niet de bedoeling.

Ik kies dus bewust voor wat hersenloos leesvoer in bed, zodat ik zo goed mogelijk slaap. Dat is wat voor mij het beste werkt. Op mijn nachtkastje liggen dus tijdschriften of een kostschoolromannetje, want daar slaap ik het beste op.

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?

11 gedachtes over “Welk boek ligt er op mijn nachtkastje?

 1. Lalagè zegt:

  Dat had ik inderdaad niet verwacht! Enid Blyton heb ik vroeger wel gelezen, vond ik toen heerlijk. Nu liggen er een paar gedichtenbundels op mijn nachtkastje, die ik eerder al wel gelezen heb. En ook ligt er ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle, dat ik voor de tweede keer lees.

  Like

 2. Adriaantje zegt:

  Dit is voor mij heel herkenbaar: op mijn nachtkastje liggen dus meidenboeken als Babs en Duiventil van Gerda Ronhaar, of de boeken van Mirjam Schippers, sanne van Havelte en Maarje de Wit door Jan de Vries.
  Ook Schoolidyllen komt nog wel eens terug….

  Like

 3. Naomi zegt:

  Hm, bij mij nooit non-fictie op het nachtkastje, maar verder altijd het boek waar ik op dat moment in bezig ben. Dus ja, ook thrillers… En ik herken het: dan krijg je last van het dit-boek-moet-nu-uit-syndroom. Misschien toch eens anders doen. Krijg nu overigens ook spontaan zin in kostschoolromannetjes;).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.