Waarom voorlezen goed is voor iedereen

Woensdag beginnen de Nationale Voorleesdagen weer. En hoewel ik de doelstellingen van CPNB bij deze campagne volledig onderschrijf, gaan ze mij niet ver genoeg. Voorlezen is namelijk niet alleen goed voor jonge kinderen, maar voor iedereen en voor alle leeftijden.

Taalontwikkeling

Ten eerste is voorgelezen worden goed voor de taalontwikkeling. Wie veel voorgelezen wordt, traint als het ware de hersengebieden die taal verwerken. Ook het voorstellingsvermogen wordt beter, en dat is weer handig bij het zelf lezen van boeken. De eerste onderzoeken wijzen erop dat dit in ieder geval bij kleuters zo werkt, maar het lijkt mij aannemelijk dat dit ook voor oudere kinderen, jongeren en volwassenen geldt. Ook de woordenschat van kinderen wordt groter, en leren kinderen makkelijker letters herkennen, waardoor het leren lezen makkelijker gaat. Aangezien tegenwoordig ongeveer een kwart van de jongeren laaggeletterd is, kan voorlezen ook hen helpen om verder te komen in de maatschappij.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Nog een groot voordeel van voorlezen: het vergroot je sociaal-emotionele vermogens. Je kunt je dus beter inleven in anderen en beter verplaatsen in de ander. Daarnaast ontwikkel je ook het vermogen om met mededogen te reageren op een ander, en dat is een vaardigheid die je je hele leven kan helpen. Ook jongeren en volwassenen kunnen hier baat bij hebben, dus ook voor hen kan voorlezen een uitkomst bieden.

Voorlezen vergroot ook nog eens de band tussen de voorlezer en de luisteraar. Dat is niet alleen fijn tussen ouders en kinderen, maar kan ook de band tussen broers en zussen versterken, of tussen twee geliefden. Elkaar een boek voorlezen (wel om de beurt, niet door elkaar heen) kan de intimiteit en het gevoel van veiligheid en geborgenheid tussen mensen vergroten. Hierdoor kom je nader tot elkaar. En je hebt een mooi nieuw gespreksonderwerp: hoe zou het verder gaan met de personages?

Rust en concentratie

Voorlezen vergroot ook je concentratie. In de huidige maatschappij zijn we constant druk en moeten we constant onze aandacht verdelen. Aandacht geven aan een verhaal is dus een broodnodige ontspanning en tegelijkertijd een mooie mindfulness-oefening: het vergroot namelijk je concentratie en brengt je tot rust (in tegenstelling tot alle prikkels van die schermen). Voorlezen voor het slapengaan kan er bovendien voor zorgen dat je beter slaapt.

Voorlezen voor iedereen

Alle bovengenoemde voordelen zijn natuurlijk niet alleen goed voor jonge kinderen, maar juist voor iedereen. Jong en oud heeft baat bij voorlezen. Dus waarom stoppen we dan op een gegeven moment met voorlezen? Een deel van de ouders haakt af als de kinderen zelf (goed) kunnen lezen. Ouders denken dan dat hun ‘voorleestaak’ erop zit, maar niets is minder waar! Juist door te blijven voorlezen, kun je kinderen hun plezier in lezen en verhalen laten behouden. En, zoals ik al eerder zei, het vergroot de band tussen jullie. Soms hebben kinderen er geen zin meer in. In dat geval zou ik aanraden om regelmatig (bijvoorbeeld tijdens het koken of opruimen) een luisterboek aan te zetten, zodat je wel verhalen blijft aanbieden. Als koppel kun je natuurlijk elkaar voorlezen, en als single kun je gebruik maken van apps met luisterboeken. Voorlezen en voorgelezen worden is goed voor je, en het is nog leuk ook!

5 gedachtes over “Waarom voorlezen goed is voor iedereen

 1. Adriaantje zegt:

  Helemaal mee eens, voorlezen is voor iedereen!
  In de bovenbouw (gr. 7 en 8) las ik altijd voor en soms vergat ik de tijd omdat ik zelf zo in het verhaal zat . Vaak vroegen de leerlingen zelf of ik het hoofdstuk of “de gebeurtenis” af wilde maken.
  Maar nu ik terug denk, ook onze leraar Frans op de MULO šŸ˜‰ las voor, zowel in het Frans als Nederlands (hij was mentor) en las Merijntje Gijzen voor.
  Vergeet ik nooit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.