Friday Five: boeken over actuele (maatschappelijke) thema’s

Friday Five is een tag die bedacht is door Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag zetten diverse bloggers vijf boeken binnen een thema centraal. Deze keer is het thema bedacht door Joany van Craving Pages: boeken over actuele (maatschappelijke) thema’s.

Dit zijn vaak boeken die in de boekhandel aangeduid worden als ‘contemporary‘. Al zitten er aan contemporary iets meer eisen dan aan ‘actueel (maatschappelijk) thema’. Zo hoeft een boek met een actueel thema niet per sé een menselijke hoofdpersoon te hebben, en kan een boek van een aantal jaar terug ook een actueel thema hebben.

Goed, vijf boeken met een actueel (maatschappelijk) thema. We gaan ervoor!

Woordnerd van Susin Nielsen – Eenzaamheid onder kinderen en jongeren. Na een ‘grap’ van een paar klasgenoten houdt de moeder van Ambrose hem thuis. De jongens hebben namelijk een pinda in het brood van Ambrose gedaan – terwijl Ambrose zwaar allergisch is voor pinda’s. Dus nadat hij bijna dood is gegaan, houdt zijn moeder Ambrose thuis en regelt thuisonderwijs voor hem. Ambrose vindt dat niet leuk, want hij wordt steeds eenzamer. Dan komt Cosmo, de zoon van de bovenburen, thuis. Cosmo heeft in de gevangenis gezeten. Ambrose ziet zijn kans schoon om wat contact te krijgen, maar zijn moeder wil het niet hebben. Door zijn tijd in de gevangenis vertrouwt ze Cosmo niet. Dan vraagt Ambrose aan zijn moeder of hij bij de scrabbleclub mag. Moeder wil dit niet hebben. Ambrose is eigenwijs, en grijpt zijn kans zodra die zich voordoet. Samen met Cosmo gaat hij naar de scrabbleclub. En dat blijkt niet alleen goed te zijn voor Ambrose, maar ook voor Cosmo.

54 minuten van Marieke Nijkamp – Schietpartijen op scholen. De eerste dag van het nieuwe jaar. De hele school zit in de aula, klaar voor de nieuwjaarstoespraak van de rector. En dan begint er iemand te schieten. In dit boek lees je het verhaal vanuit verschillende personages, waaronder een leerling die te laat is voor de toespraak, een leerling die buiten staat omdat ze aan het trainen was voor de atletiekploeg en die een broertje binnen heeft zitten, een leerling in de aula. Ook lees je berichten die er online worden gezet.

13 reasons why van Jay Asher – Zelfmoord onder jongeren. Hannah heeft onlangs zelfmoord gepleegd. Clay was verliefd op Hannah. Op een dag vindt hij een doos op de stoep. In die doos zitten bandjes, casettebandjes. Op deze bandjes legt Hannah uit waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Sterker nog: op iedere kant van het bandje beschuldigd ze iemand van het bijdragen aan haar zelfmoord. Dertien redenen, dertien mensen die allemaal hebben bijgedragen aan haar overtuiging om zichzelf van het leven te beroven. Ieder voor zich is het niet genoeg, maar samen maakt het dat Hannah niet meer anders wilde, niet meer anders kon. 13 redenen, een zelfmoord.*

Mijn niet zo perfecte leven van Sophie Kinsella – Social Media en voldoen aan ‘het perfecte plaatje’. Katie heeft het allemaal voor elkaar: een baan bij een hip reclamebureau in Londen, ze woont in een appartementje met twee huisgenoten en de grote baas van het bedrijf vindt haar ideeën interessant. In ieder geval probeert ze zichzelf en de buitenwereld daarvan te overtuigen. Maar dan wordt ze ontslagen, en moet terug naar haar de boerderij van haar vader. Die heeft net bedacht dat hij een glamping wil beginnen. Katie besluit hem te helpen, maar blijft dromen van een baan in Londen. Ook heeft ze haar vader niet verteld dat ze haar baan kwijt is, maar dat ze met sabbatical is. En dan komt haar oude baas uit Londen langs met haar gezin, om te glamperen…
Dit boek is beschikbaar in LuisterBieb.

Zoektocht in Katoren van Jan Terlouw – diverse maatschappelijke thema’s. Kos heeft zijn hele leven op een berg gewoond. Hij is altijd geitenhoeder geweest. Op een dag gaat hij van de berg af, op zoek naar de verloren zoon van zijn overleden buurvrouw. Hij trekt het land Katoren in, en komt in wereld terecht die voor hem compleet nieuw is. In Minder vecht men om alles een rechtszaak aan, van een kapotte veter tot een vlek op het label van een jampot. In Regelrecht moet je voor alles formulieren invullen, zelfs voor het kopen van een broodje. En in Meienzorg zijn de mensen zeer begaan met het lot van hun huisdieren, maar eten ze wel het liefste vlees van dieren die zo goedkoop mogelijk geleefd hebben. Kos is eerst vooral toeschouwer en zet de mensen om zich heen aan het denken. Maar na verloop van tijd ontmoet hij een meisje, en voor haar wil hij zich bewijzen. Hij wil in actie komen. Iets doen. Maar dat is niet zonder gevaar…

*Belangrijk! Voel je je door het lezen van deze beschrijving getriggerd? Of worstel je met gedachten om jezelf iets aan te doen? Neem dan contact op met je huisarts of met Stichting 113.

2 gedachtes over “Friday Five: boeken over actuele (maatschappelijke) thema’s

 1. Naomi zegt:

  Wat goed, de boodschap ‘bij het sterretje’. Ik geef toe dat ik dat stukje van je blog zelf al oversloeg. Ik zag wel het sterretje. Blogs die me te veel raken, sla ik dus over.
  Boeken met actuele thema’s lees ik trouwens heel graag. Voelt nog nuttig ook;).

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Dan zou ik Susin Nielsen eens proberen, zij heeft echt een fijne manier van onderwerpen aankaarten in haar boeken. Misschien ‘We zijn allemaal moleculen’ of ‘het geheime dagboek van Henry K. Larssen’.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.