Boeken als therapie

Begin deze maand verscheen er een artikel in NRC: Literatuur als onderhoudsmedicatie. Hierin betoogt de auteur, Anna Krijger, dat je literatuur kunt gebruiken als een soort onderhoudsdosis voor je brein. Literatuur zou volgens haar somberheid bestrijden en je hoofd een pauze geven van het gepieker (en dat zonder dat je met anderen hoeft te praten of er op uit hoeft!).*

Mensenlief, is me dat even een bezuiniging op de zorg! Want voor de prijs van een sessie bij de psycholoog kun je ongeveer anderhalf bibliotheekabonnement vergoeden. En denk eens aan hoeveel wachtlijsten er opgelost zouden worden! Dit klinkt als het Ei van Columbus.

Zonder dollen, ik denk dat de auteur wel degelijk een punt heeft. Ik schreef eerder al een artikel over het belang van lezen, waarin ik uitleg dat er uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je betere verbanden legt als je regelmatig een verhaal leest. Echter, ik ben het niet met de schrijfster van het artikel eens als het gaat om wat voor boeken je dan zou moeten lezen. Zij betoogt namelijk dat je in sombere tijden literatuur moet lezen. Nu heb ik Nederlands gestudeerd, en ik ben weinig literaire werken tegengekomen die vrolijk of gezellig zijn. Camera Obscura kwam dan nog het meest in aanmerking, maar dat is een verzameling verhalen en geen roman. Ik zou dus graag bij deze een pleidooi willen houden voor het lezen van boeken, juist in tijden van somberheid. Niet per se literatuur, maar boeken. Fictie, verhalen.

Krijger wierp zich op als bibliotherapeut. Dus bij deze: de tweedelijns-bibliotherapeut van Book Some Tea.

Somberheid: Kies voor een gezellig boek, bijvoorbeeld een chicklit of een humoristisch boek. Aanraders in dit genre zijn Jill Mansell, Graeme Simsion, Kerstin Gier en boeken van cabaretiers. Mocht dit niet je genre zijn, dan kan een heel spannend verhaal ook uitkomst bieden. Dit omdat een spannend boek je brein bezig kan houden, waardoor er automatisch minder ruimte is voor de sombere mist in je hoofd.

Mijn leven is mislukt-gevoel: Lees ‘Mijn niet zo perfecte leven’ van Sophie Kinsella. Ook de serie ‘De Moedermaffia’ van Kerstin Gier is erg fijn als je het gevoel hebt dat je leven mislukt is.

Studiekeuzestress of examenstress: De serie ‘De Test’ van Joelle Charbonneau. Geloof me, daarna is ieder examen te doen, en foute keuzes bestaan niet. Want de gevolgen voor zakken of een foute keuze zijn nooit, nooit zo groot als in dit verhaal.

Angst: Bij angst zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het boek ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’ van J. K. Rowling. Hierin speelt angst en het ombuigen van angst een rol. Je kunt ook kiezen voor een relatief rustig boek, zoals ‘Een keukenmeidenroman’ van Katrynn Stockett.

Eenzaamheid: Als je eenzaam bent, of je eenzaam voelt, kun je twee dingen doen: je kunt een boek nemen waarin een grote vriendengroep of familie een rol speelt, of je kunt een boek kiezen waarin de hoofdpersoon alleen is, maar daar geen moeite mee heeft. Wil je voor de eerste optie gaan, dan is de serie ‘de Cazalets’ wellicht iets voor jou. Kies je liever voor de tweede optie, dan zou je bijvoorbeeld ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ eens kunnen lezen.

Worsteling met je identiteit/gender: Het kan lastig zijn om te accepteren dat jij bent wie je bent. Dan kan het fijn zijn om boeken te lezen waarin die strijd een rol speelt. De boeken van Becky Albertalli zijn dan een aanrader, net als de trilogie ‘Een groene Bloem’ van Floortje Zwigtman. Ook in de fantasyserie ‘De Glazen Troon’ van Sarah J. Maas en ‘Nevermoor’ van Jessica Townsend speelt dit thema een rol.

*Uiteraard, en deze disclaimer staat ook in de tekst in NRC, heeft de auteur het niet over een full blown depressie. Als je een full blown depressie of andere problemen hebt waardoor je leven ernstig belemmerd wordt: ga niet aanmodderen met een boek. Ga naar de huisarts en vraag om hulp.

18 gedachtes over “Boeken als therapie

  • annesplek2001 zegt:

   Dat literatuur helpt tegen somberheid vind ik ook moeilijk te geloven inderdaad… Ik ben net een jaar mijn vwo diploma binnen en ik kan nou niet echt zeggen dat de literaire boeken die ik moest lezen mij opvrolijkten…

   Mijn ‘Niet zo perfecte leven’ van Sophie Konsella kan ik mij nog heugen! Een heel leuk boek dat naast lekker weg te lezen ook nog andere inzichten geeft :). Je hebt een fijne lijst aan boeken neergezet!

   Like

   • booksometea zegt:

    Ik vind dat zo verwonderlijk, die zware zwarte depressiewolk boven de literaire boeken… Misschien moet ik daar ook maar eens een blogpost over schrijven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.