40 boeken voor als je je een beetje down voelt

Soms voel je je een beetje down, of heb je last van een dipje. Dat is menselijk, en (meestal) geen reden om je zorgen te maken*. Maar het is wel fijn als je er iets aan kunt doen. Naast gezond eten, regelmatig naar buiten, zorgen dat je genoeg slaapt en meer van dat soort dingen, kun je ook een boek lezen. Boeken kunnen namelijk invloed hebben op je stemming, en als je je een beetje down voelt, kan het helpen om bepaalde boeken te lezen.

*Belangrijke kanttekening: als je je langer dan 3 weken zo voelt, gedachten hebt waar je angstig van wordt en/of gedachten om jezelf of een ander schade toe te brengen, neem dan contact op met je huisarts of een andere hulpverlener. Heb je NU hulp nodig, bel dan 0800-0113, de huisarts(enpost), De Luisterlijn of je hulpverlener.

Oké, wat helpt er goed tegen een dipje of een down gevoel? Een paar dingen: vrolijkheid, gezelligheid en iets waar je helemaal in kunt verdwijnen. Dus die drie categorieën ga ik vandaag bespreken. Daarnaast kies ik bewust voor boeken die lekker makkelijk lezen, want ik ga er van uit dat je nu al genoeg aan je hoofd hebt.

Vrolijke boeken

Valerie Lane van Manuela Inusa. Ik bedoel, alleen de titels al! De theewinkel vol geluk, De chocolaterie van je dromen, De betoverende antiekzaak, Het wonderbaarlijke wolparadijs… Dat zijn toch al titels waar je vrolijk van wordt? De verhalen zelf zijn luchtig en altijd met een happy end, de sfeer doorgaans opgewekt en het is dat de vrolijkheid bij deze boeken overheerst, anders hadden ze vanwege hun gezelligheid ook zo bij de gezellige boeken gepast. Vijf winkeltjes in een klein straatje (Valerie Lane) in Oxford. De straat is genoemd naar Madame Valerie, die ooit, lang geleden, een kruidenierswinkel in datzelfde straatje had. Maar de kruidenierswinkel was meer dan alleen een winkel: het was ook een ontmoetingsplek voor iedereen die het nodig had. De eigenaresses van de huidige winkeltjes proberen zo veel mogelijk te doen om de gedachte aan Madame Valerie levend te houden, en ondertussen zelf ook liefde en geluk te vinden.

Jill Mansell. Van de boeken van Jill Mansell wordt bijna iedereen vrolijk! Het fijne is dat de verhalen altijd min of meer hetzelfde patroon volgen, iets wat de leesbaarheid enorm ten goede komt, zeker als je in een dip zit. Dan is een zekere mate van voorspelbaarheid gewoon fijn. Daarnaast kan ik het wel waarderen dat de verhalen een happy end hebben en dat de vrouwen in kwestie niet meteen hun verstand verliezen omdat er toevallig een knappe man voorbij komt lopen. De vrouwen zijn ook allemaal werkend (vaak in een creatief beroep), en kunnen prima hun eigen boontjes doppen. Persoonlijke favorieten zijn Open Huis, Kapers op de Kust, En de minnaar is…, De prins op het verkeerde paard, Je bent geweldig en Ondersteboven.

De Alfie-serie van Rachel Wells. Dit is een bijzonder verhaal, want verteld vanuit het oogpunt van een kat. Daardoor worden bepaalde moeilijke dingen wel aangestipt, maar er wordt niet diep op ingegaan. Dat maakt het heerlijk luchtig, en een fijn verhaal over een katje dat de hele buurt bij elkaar brengt. Dit is een serie die je graag wil lezen, gewoon omdat het verhaal zo hartverwarmend is. Alfie is een klein grijs en behoorlijk bijdehand katje, dat na het overlijden van zijn baasje besluit om niet naar het asiel gebracht te worden maar zelf op zoek te gaan naar een huisje. En deze keer kiest hij niet voor een huis, maar voor meerdere huizen, want dan is de kans kleiner dat hij nog een keer op zoek moet naar een nieuw gezin. Hoewel niet iedereen op Alfie’s aanwezigheid zit te wachten, weet Alfie (bijna) iedereen voor zich te winnen. Deze serie bestaat uit zeven delen.

Gezellige boeken

De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. Je vraagt je misschien af hoe een boek met ‘moord’ in de titel gezellig kan zijn. Nou, dit is een cozy crime, en daarmee heel geschikt om te lezen terwijl je met een kopje thee op de bank zit, dekentje erbij, kaarsje aan… Dit verhaal gaat namelijk een groot deel van de tijd helemaal niet over moord, maar vooral over het reilen en zeilen in het gezin Mitford (dat overigens echt bestaan heeft). Je leert het gezin kennen door de ogen van Louisa, een dienstmeisje/kindermeisje van het gezin. Zij trekt vooral met de oudste kinderen op, maar ieder boek volgt een andere dochter van de familie Mitford (Pamela, Diana en Unity hebben ook alle drie hun eigen deel) , en zo leer je ze toch allemaal een beetje kennen.

De Theeroos van Jennifer Donnelly. De Theeroos gaat over een jong meisje, Fiona, dat in een van de armste delen van Londen woont. Het is 1880 en Jack the Ripper loopt ook door Whitechapel, de buurt waar Fiona woont. Fiona is echter weinig bezig met The Ripper: zij wil zichzelf uit de fabriek werken en samen met haar geliefde Joe een winkel beginnen. Maar tegenslag op tegenslag volgt, waardoor haar droom van een winkel steeds verder weg lijkt. Fiona is echter een vechter en een doorzetter, en met een beetje hulp van het lot en wat vriendelijke omstanders en vooral door heel hard te werken komt haar droom toch in zicht.

De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan. Hou je van bakken, of kijk je graag naar Heel Holland Bakt? Dan is dit het boek voor jou. Na een zakelijke tegenslag en een relatiebreuk in een komt Polly in een klein dorpje terecht, een eilandje dat met een dijk (die met de regelmaat van eb en vloed onder water staat) met het vasteland verbonden is. De bewoners zijn niet allemaal even enthousiast over de komst van Polly, maar haar zelfgebakken brood opent vele deuren en harten. Zelfs dat van Neil, de kleine papegaaiduiker. Dit boek is een warme knuffel, en soms is dat precies wat je nodig hebt.

Verdwijnboeken

Nevermoor van Jessica Townsend. Nevermoor is de nieuwe Harry Potter. Weet je nog hoe je kon verdwijnen in Harry Potter? Nou, die magie heeft dit verhaal ook. Er zijn inmiddels drie delen van verschenen en de auteur werkt aan het vierde deel. Dit is een hele fijne serie over Morrigan Crow die op de avond van haar elfde verjaardag wordt meegenomen door Jupiter Noord naar Nevermoor. Daar mag ze wonen in zijn hotel, en neemt deel aan de proeven voor het Wondergenootschap. Wat dat Wondergenootschap precies is en waarom het belangrijk is dat Morrigan daarbij komt, daar kom je in de loop van de serie achter.

De glazen troon van Sarah J. Maas. Behoefte aan echte high fantasy, maar dan wel met een rustige introductie? Deze serie biedt je precies dat. Daarbij zijn het dikke boeken, dus je bent even zoet 😉 . Je wordt langzaam maar zeker in deze wereld gezogen, zonder dat je inlevert op de leesbaarheid en spanning. Dit is een heerlijke serie om de donkere maanden mee door te komen, en met 8 boeken van minimaal 400 pagina’s per boek heb je even wat te lezen. Ook een goede serie om kennis te maken met high fantasy!

De Cormoran Strike-serie van Robert Galbraith. Dit zijn (op dit moment) zes vuistdikke boeken die, ondanks dat het dikke boeken zijn, wel heel lekker lezen. Cormoran Strike is een privédetective die de meest vreemde zaken op zijn bordje krijgt. Samen met zijn assistente Robin weet hij deze zaken steeds weer op te lossen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Daarnaast moeten ze zich ook steeds verdiepen in een wereld die niet die van hen is, waardoor jij dat als lezer ook doet. Dat maakt dat deze serie genoeg afleiding biedt om lekker in te verdwijnen, zeker voor mensen die niet van fantasy houden 😉
Ja, ik weet dat Robert Galbraith een pseudoniem van J. K. Rowling is. Ik noem de naam waaronder de boeken verschijnen.

13 gedachtes over “40 boeken voor als je je een beetje down voelt

 1. Naomi zegt:

  Weet je wat ook zo fijn is van boeken? Die hebben geen wachtlijst en kunnen je dus snel helpen:). Oké, soms hebben ze bij de bieb een wachtlijst, maar dan zijn er zat andere boeken om de wachttijd mee te vullen.
  Overigens heb ik nog nooit iets van Jill Mansell gelezen. Wel doen denk ik?

  Like

 2. rinapka zegt:

  Ja leuk deze lijst en niet alleen voor dip, maar ook voor ’s avonds in bed. (niet fig. zwaar)
  Trouwens de Glazen troon lijkt me wel iets om eens te lezen als “kennismaking” met het genre waarvan ik altijd zeg dat het me niet trekt en ik er eigenlijk nog nooit een heb gelezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.