ZomerLezen: Zomer

Hoe ik twee seizoenen ZomerLezen heb kunnen maken zonder het thema zomer? Dat is een lang verhaal, maar het goede nieuws is dat vandaag tijdens ZomerLezen het thema zomer centraal staat. Want het is zomer, en er zijn ook veel boeken die gaan over de zomer of zich afspelen in de zomer(vakantie). Zin om lekker de zomer in je bol te krijgen? Dat lukt vast met deze boeken!

Sneewpop Olaf (uit Frozen) fantaseert over zomer

Voor kinderen op de basisschool (4-12 jaar)

Sst… Ik lees! Kamperen in de tuin van Willemijn van Abeelen. Net klaar met groep 3, en op zoek naar een leuk boek om te lezen deze zomer? Dit is een boekje dat geschreven is op het taalniveau dat een leerling aan het eind van groep drie beheerst/zou moeten beheersen. Lars krijgt voor zijn verjaardag een tent. Hij wil samen met opa in de tent slapen. Maar midden in de nacht, als opa slaapt, is het toch best eng…

De zomer waarin ik in een caravan woonde van Evelien Feltzer. In de zomer voor Juno naar groep 8 gaat, hebben de ouders van Juno besloten om te gaan verhuizen. Ze hebben een camping gekocht aan de andere kant van het land, en nu moeten ze daarheen. Wat Juno betreft had het net zo goed de andere kant van de wereld kunnen zijn! Weg van haar vrienden en dag hoofdrol in de musical. En dan moeten ze ook nog in een caravan wonen! Hoe kunnen haar ouders zo gemeen zijn? Juno besluit om de hele zomer de caravan niet uit te komen. Maar dan vliegt de caravan naast die van haar en haar ouders in brand, en moet Juno wel naar buiten komen. En daar ontmoet ze Dean. Is de camping misschien toch leuker dan ze dacht?

De laatste zomer van de club van Ellen Stoop. Kaat en haar ouders hebben een staycation, ze blijven thuis dit jaar en gaan niet op vakantie. Kaat vindt het niet zo erg, want thuis is Arthur en de rest van de club. Niemand gaat dit jaar op vakantie. Maar Kaat is niet stom: ze heeft heus wel door dat ze niet ‘gewoon lekker thuisblijven!’, maar dat ze dat doen omdat er geen geld is om op vakantie te gaan. Denken haar ouders echt dat ze dat niet snapt? Kaat en de rest van de club vinden een geheimzinnig kistje, waardoor opeens alles in een stroomversnelling komt. Niemand had kunnen voorzien hoe dit zou eindigen, hoe het kan dat dit de laatste zomer van de club zou zijn.

Voor de onderbouw van de middelbare school (12-15 jaar)

3 vriendinnen, 1 fruitige zomer van Jodi Lynn Anderson. Murphy heeft een taakstraf: perziken plukken in de boomgaard waar ze fruit heeft gestolen. Leeda is op diezelfde boomgaard, op de vlucht voor alle familieperikelen rondom de bruiloft van haar zus en het feit dat haar ouders haar vriendje niet goedkeuren. Birdie is de dochter van de eigenaars van de boomgaard, en plukt al haar hele leven perziken. Maar haar ouders gaan scheiden en de boomgaard is zo goed als failliet… Drie totaal verschillende meiden, die elkaar ontmoeten tussen het fruit. De eerste kennismaking verloopt stroef, maar naar mate de zomer vordert, groeit ook hun vriendschap.

De zomer dat we Parijs bestormden van Clementine Beauvais. Astrid, Mireille en Hakima worden op Facebook tot de lelijkste meisjes van de school uitgeroepen, tijdens de Varkensverkiezing. Maar deze meiden laten zich niet gek maken! In plaats van in een hoekje te gaan zitten, besluiten ze op de fiets naar Parijs te gaan. Ze zijn nog maar nauwelijks vertrokken als een blogster hun verhaal tegenkomt en een woedend stuk schrijft over deze verkiezing. Alle media duiken er bovenop en iedereen heeft een mening, maar de meiden fietsen stug door. Hun plan is om op 14 juli (quatorze juillet, de bestorming van de Bastille, een feestdag in Frankrijk) te gaan partycrashen bij het grote feest dat de president ieder jaar geeft. Ieder van hen heeft zo haar eigen redenen om dat te willen, maar zullen ze Parijs überhaupt wel bereiken?

Een vreemde zomer van Elisabeth Gänger. Lily en Fabs hebben zomervakantie en ze vervelen zich dood. Het is de saaiste zomer ooit, echt waar. Totdat ze tijdens het winkelen de perfecte jongen voor Lily tegenkomen. Maar er is iets vreemds met Lucas, het lijkt wel of hij een vampier is! Lily en Fabs gaan op onderzoek uit, met hilarische gevolgen.

Voor de bovenbouw van de middelbare school (15-18 jaar)

Zomer-trilogie van Jenny Han. Een nieuwe serie van de auteur van Aan alle jongens van wie ik hield! Belly leeft eigenlijk alleen maar in de zomer. Alle leuke, spannende en bijzondere dingen gebeuren in de zomer, als ze in het strandhuis is, samen met Susannah, Jeremiah en Conrad. Maar dan, in de zomervakantie voor de zestiende verjaardag van Belly, breekt er een zomervakantie aan die alles verandert… Deze zomer en de zomers daarop (deel twee en drie van de trilogie) zijn niet hetzelfde. Sommige keuzes moet je zelf maken.

Zomer in de City van Candace Bushnell. Voor de fans van Sex & The City en Gossip Girl: de dagboeken van tienermeisje Carrie Bradshaw. In dit tweede deel geniet Carrie van de zomer in New York. Er zijn leuke winkeltjes, er is een nieuwe vriend en Carrie volgt eindelijk een schrijfcursus, de eerst stap op weg naar haar droom. Maar succesvol zijn is nog niet zo makkelijk in een van de grootste steden ter wereld… Luchtig, grappig en zeer herkenbaar voor iedereen die ooit een tiener(meisje) is of is geweest.
Onderdeel van een serie.

Zomer, Zee en Zoute zoenen van Maureen Johnson. De zeventienjarige Clio moet verplicht haar zomer doorbrengen met haar vader, op een zeiljacht. Op dat jacht blijkt ook nog eens dat de archeologe die ook mee is niet alleen oude stenen onderzoekt, maar ook de nieuwe vriendin van de vader van Clio is. En dan is er ook nog een aanstaand stiefzusje mee! En zo moet Clio een leuke vakantie gaan hebben?? Gelukkig is Aidan ook aan boord, de knappe en jonge assistent van haar aanstaande stiefmoeder. Maar als de spanning tussen Clio en Aidan oploopt, wordt het zeiljacht gestolen… Is die steen die Clio opdook dan echt zo bijzonder?

Voor volwassenen

Zomer in het Duincafe van Debby Johnson. Laura Walker besluit tijdens de zomermaanden in een klein dorpje aan de kust van Dorset te gaan wonen. Dat besluit valt niet in goede aarde bij haar twee tieners, Lizzy en Nate, en bij haar ouders. Sterker nog: iedereen verklaart haar voor gek. Maar Laura voelt aan alles dat een zomer in dit kleine plaatsje en haar werk in het Duincafe precies is wat ze nodig heeft…

21 zomers van Chantal van Gastel. Dit is niet een verhaal, maar verschillende losse verhalen. Dat maakt dat je dus ook makkelijk steeds even tussendoor kan lezen, omdat korte verhalen een minder grote concentratieboog vragen dan een heel boek. Het zijn allemaal zwoele verhalen die zich in de zomer afspelen, geschreven door de Nederlandse auteur Chantal van Gastel.

Zomernacht van Linda van Rijn. Laurien gaat ieder jaar mee op kamp, als leiding. Als kind ging ze ook al mee, en ieder jaar vindt ze het weer geweldig. Zij en de rest van de leiding vormen een hechte vriendengroep, en Laurien kijkt ieder jaar uit naar het kamp. Dit jaar is er een nieuwe leider mee, en Laurien en hij flirten er op los. Uiteraard zijn er ook spannende verhalen voor bij het kampvuur, en een van die verhalen is waargebeurd: vijfentwintig jaar geleden is er een jongen van het kamp verdwenen en in zee verdronken. En het lijkt erop dat deze geschiedenis zich dit jaar gaat herhalen…

Om voor te lezen

Zandtaartjes van Carry Slee. Ja, sorry, maar dit boekje moet je voorlezen. Waarom? Omdat Iris en Michiel in dit boekje niet op vakantie gaan (staycation dus) en daarom Pop Anne uit de klas te logeren krijgen. En omdat in dit boekje alle herkenbare zomerdingen zitten: schoolreisje, laatste schooldag voor de vakantie (met pannenkoeken eten), een dagje strand, een keer barbecue, kersen eten, bramen plukken… Er is altijd wel iets wat je deze zomer kunt doen, net als Iris en Michiel.

Zonnige Zomer van Rotraut Susanne Berner. Dit is een kijk- en zoekboek, interactief voorlezen dus! Of eerder vertellen, want dit is een boek zonder woorden. Het voordeel daarvan is dat je het verhaal kunt aanpassen aan het niveau van het kind, en dat het boek ook toegankelijk is voor ouders die geen Nederlands spreken (of lezen) en/of liever in hun eigen taal voorlezen in plaats van het Nederlands.

Het grote voorleesboek van Zomer, Zand en Zee van Selma Noort. Noor en Roel gaan samen met pappa, mamma en poes Dropje naar een huisje aan zee. En daar beleven ze allerlei avonturen! Roel probeert op een hete dag vijf ijsjes tegelijk vast te houden, Noor rent achter een bal aan, zomaar de zee in. Dropje ziet voor het eerst een hop-hop-beest en in het dorp is ook een kapitein die heel spannend poppenkast kan spelen… Genoeg te doen dus!

Ga je deze zomer op vakantie, en wil je graag wat boeken in dat thema? Kijk dan eens naar ZomerLezen: Vakantie!

ZomerLezen is een initiatief om te voorkomen dat kinderen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Omdat ik van mening ben dat het gezien de leescrisis niet meer dan normaal is dat iedereen gaat lezen (goed voorbeeld doet goed volgen enzo), bied ik boekentips voor alle leeftijdsgroepen aan, plus boeken om voor te lezen. Bijna alle boeken die ik tip, zijn te leen bij de bibliotheek, dus meedoen kost je niet meer dan een bibliotheekabonnement. In Nederland is lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.

6 gedachtes over “ZomerLezen: Zomer

  1. mckleuver zegt:

    Heerlijk om zo’n lijstje met zomerboeken tegen te komen. Daar verlang ik naar. Zomernacht van Linda van Rijn lijkt mij leuk om te lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.