ZomerLezen: Vakantie

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 ). We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Mensen, het is vakantie! Eind deze week hebben alle scholieren in Nederland vakantie. En of je nu wel of niet weg gaat, lezen over vakantie kan altijd. Ook, of misschien wel juist bij een staycation/thuisblijfvakantie. Waarom? Omdat je dan a) toch een beetje op vakantie bent, b) soms misschien wel blij bent dat je thuis bent gebleven en c) de vakantieavonturen van een ander ook als voorpret kunnen dienen voor je vakantie van volgend jaar. Dus vandaag: boeken met het thema vakantie!

Basisschool (4 – 12 jaar)

Hoe overleef ik mijn vakantie van Francien Oomen. Het allereerste boek in de serie ‘Hoe overleef ik…’! In dit boek leert Roza Jonas kennen. Ze logeren namelijk allebei in een hotel op Corsica, en Roza verveelt zich. Jonas komt op het briljante idee om samen een wandeling te gaan maken, stiekem. Maar ze verdwalen en boven in de bergen is het koud, en ze hebben geen eten… Hoe overleven Roza en Jonas deze vakantie?
Dit boek is beschikbaar bij LuisterBieb en Storytel.
Hotel Kindervreugd van Janneke Schotveld. De ouders van Dup gaan op zakenreis, en dus sturen ze Dup naar Hotel Kindervreugd. Dup denkt dat hij een leuke vakantie daar gaat hebben, maar het is eerder een strenge kostschool dan een vakantiekamp of hotel. Er is een lesschema, de kinderen moeten een uniform aan en ze moeten heel veel schoonmaken. De eigenaresse van Hotel Kindervreugd heeft namelijk een gruwelijke hekel aan kinderen. Maar de kinderen pikken het niet langer, en ze besluiten in opstand te komen.
Prettige vakantie, Stilton van Geronimo Stilton. Geronimo is dringend toe aan een vakantie, en boekt dus een verblijf in een superdeluxe hotel. Maar als hij daar aankomt, blijkt het hotel een nachtmerrie te zijn, vol kakkerlakken, schimmel en luizen. En kennelijk heeft Geronimo, zonder het te weten, zich ingeschreven voor een hele rits gevaarlijke activiteiten, waaronder parachutespringen! Hoe gaat dit nog goed komen?

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Spreuken & Slaapzakken van Sarah Mlynowski. Rachel en Miri gaan naar een zomerkamp. De hele zomer slapen in een blokhut, zwemmen, zeilen, liedjes zingen bij het kampvuur en eten in de grote eetzaal van het kamp. En Rachel heeft net haar magische krachten gekregen, dus wat kan er nou helemaal mis gaan? Nou, vrij veel. Bijvoorbeeld dat je je kleren per ongeluk uit je kledingkastje weg tovert, of het stapelbed sloopt met je magie. En hoe hou je je magische krachten verborgen voor de rest van je slaapzaal?
Hoe overleef ik zonder vrienden van Francien Oomen. Roza had fantastische plannen voor de zomer. Maar haar moeder heeft (weer!) andere plannen en haar vader houdt zich (weer!) niet aan de afspraken. Dus wat doe je dan? Dan probeer je er het beste van te maken. Roza en haar vrienden belanden op een camping op de Wadden, maar ze belanden er vooral samen, waardoor ze zichzelf en elkaar beter leren kennen, en hun vriendschap sterker wordt dan ooit.
Dit boek is beschikbaar in LuisterBieb en Storytel.
See You in Timboektoe van Carry Slee. De ouders van Isa en Kars hebben een camping in Frankrijk gekocht. Isa en Kars zijn er al niet blij mee (want waarom zou je naar Frankrijk willen verhuizen als je toffe vrienden in Nederland hebt?), maar als de foto’s van de camping zien, zakt de moed hen in de schoenen. Waarom hebben hun ouders zo’n gat van een camping gekocht? Kars en Isa besluiten dat ze hun ouders maar gaan helpen, want anders wordt het natuurlijk nooit wat met die camping!
Dit boek is beschikbaar in Luisterbieb en Storytel.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

I see London, I see France van Sarah Mlynowski. Sydney en Leela kennen elkaar al vanaf de basisschool. Omdat ze na de zomer allebei ergens anders gaan studeren, gaan ze er een onvergetelijke zomer van maken. En dat doen ze door rond te gaan trekken door Europa. Sydney heeft een strak plan en een uitgebreide planning gemaakt, maar Leela is meer van ‘go with the flow’. De planning van Sydney loopt eigenlijk al meteen in de soep, omdat de koffer van Leela kwijt is. En waarom komen ze de ex van Leela steeds tegen?
Saint Tropez van Melissa de la Cruz. Vier meiden brengen hun zomer door in Saint Tropez, waar hun levens zich met elkaar vermengen. De actrice en zangeres Devon, de wannabe-opvolgster van Devon (maar uiteraard veel beter) Summer, degene met ‘het leukste zomerbaantje ooit’ (Summers assistent zijn) Casey, en de recent heel wat kilo’s lichtere Livia, die er nog niet helemaal aan gewend is dat ze nu opeens ‘hot’ is. En Saint Tropez en Hollywood hebben één ding gemeen: niets is wat het lijkt.
Een zomer om nooit te vergeten van Amanda Howells. Mia verheugd zich op de zomer, die ze samen met haar ouders, haar oom en tante en haar twee nichtjes zal doorbrengen in het vakantiehuis van haar oom en tante. Maar al snel blijkt dat haar nichtjes veranderd zijn: ze zijn vooral bezig met jongens , make-up en feestjes bezig. Mia voelt zich buitengesloten, totdat ze Simon ontmoet. Simon is anders dan de jongens waar haar nichtjes zo gek op zijn. Mia en Simon ontmoeten elkaar iedere nacht op het strand – tot die ene nacht…

Volwassenen

Het eiland van John Grisham. Mercer Man gaat naar Camino Island in Florida. Officieel is ze daar om te schrijven, maar ze heeft ook een geheime missie. Er zijn namelijk een aantal zeldzame manuscripten verdwenen uit de bibliotheek van Princeton Universitiy, en op het eiland woont en werkt een boekhandelaar met een voorliefde voor mooie vrouwen en oude, zeldzame boeken. Geen standaard-Grisham, wel een boek met een fijne, vakantie-achtige sfeer.
Miss Marple met vakantie van Agatha Christie. Hoe Miss Marple het toch voor elkaar krijgt weet niemand, maar zelfs op vakantie krijgt ze nog met een moord te maken. In West-Indië ontmoet ze majoor Pelgrave. De majoor houdt van praten, en dat doet hij dan ook veel en hard. Niet veel later is hij dood. Miss Marple is er van overtuigd dat hij vermoord is, en besluit de gasten voorzichtig te gaan uithoren. Want een van hen heeft de dood van majoor Pelgrave op zijn/haar geweten!
Alfie, Kat op vakantie van Rachel Wells. Kater Alfie en kitten George mogen met hun baasjes/personeel mee op vakantie. Maar eenmaal in het huisje aangekomen blijkt dat het huisje zo ongeveer op instorten staat. Dat was niet de bedoeling! En dan is er ook nog een gemene kat… Hoe gaan Alfie en George de vakantie van hun baasjes/personeel redden?

Om voor te lezen

We zijn er bijna van Carry Slee. De tweeling Iris en Michiel gaat kamperen! 10 dagen in de Ardennen, en ze gaan er met de auto naartoe. Ze picknicken onderweg, zetten de tent op, verkennen de omgeving, leren dat niet alle kindjes Nederlands spreken… kortom: ze hebben een typische gezins-vakantie. Heel geschikt om voor te lezen, ook als je op Camping de Parasol in Achtertuin staat 😉
Mejuffrouw Muis naar de Costa del Sol van Ted van Lieshout. Mejuffrouw Muis gaat op vakantie naar Spanje, samen met haar hondje Lucebert. Na een heel lange busreis komen ze aan. En dan regent het! Dat was niet de bedoeling! Gelukkig is er ook een zwembad en een groot buffet om van te eten. Verhaaltje op rijm en met uitgebreide illustraties.
Wombat en Vos vieren vakantie van Terry Denton. Wombat en Vos gaan op vakantie! Ze gaan naar zee, en Wombat weet zeker dat het super wordt. Lekker ijsjes eten, zandkastelen bouwen en met Vos spelen. Maar Vos weet zeker dat er iets mis zal gaan. Sterker nog: hij weet zeker dat dit De Slechtste Vakantie Ooit wordt. Want de vijf apen zijn ook mee, en dat zijn de kampioenen in ‘dingen verpesten’… Van dezelfde tekenaar als De Waanzinnige Boomhut.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

6 gedachtes over “ZomerLezen: Vakantie

  1. Naomi zegt:

    Ah, leuk, we hebben er weer een overeenkomst tussen zitten. Zal ik eens iets bekennen? Ik heb nog nooit iets uit de ‘Hoe overleef ik…’ serie gelezen. Geloof toch dat ik daar eens verandering in aan moet brengen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.