Recensie: ‘Game on’ van Cis Meijer

Het verhaal

Vijf tieners zijn dol op de YouTube-serie Breakpoint, waarin vrienden de kans krijgen om samen een aantal bizarre opdrachten te doen en uiteindelijk een flink geldbedrag te winnen. Tijdens een feestje zien ze een aankondiging voor een nieuw seizoen, en ze kunnen zich opgeven om mee te doen.

Maar voor ze zich kunnen opgeven, wordt een van hen aangevallen en beroofd. Sky was er metaal al niet zo best aan toe sinds een bikini-incident op kamp, maar na de beroving gaat ze helemaal onderuit. Ze eet te weinig, sport te veel en laat zich beïnvloeden door influencers en TikTok. En door Eline, die op social media doet alsof ze alleen maar wortels, appels en avocado eet.

Noor wil graag meedoen, want ze kunnen een flink geldbedrag winnen. En dat komt goed uit, want Noor’s moeder heeft nogal wat geldzorgen sinds het overlijden van Noor’s vader. Maar nu Sky beroofd is, durft ze hun groepje niet op te geven. Pas als Sky aan de beterende hand is, besluit ze door te zetten.

De vrienden blijken door te zijn, en moeten allemaal een challenge doen om te bewijzen dat ze Breakpoint-waardig zijn. Als iedereen slaagt, mogen ze meedoen met Breakpoint.

Op de dag van de opnames komen ze op bekend terrein terecht, een terrein uit hun gezamenlijk verleden… En daar wordt Sky ontvoerd…

Noor zet alles op alles om haar vriendin terug te vinden, maar kan ze haar vrienden wel vertrouwen?

Mijn mening

Dit is een lekker spannend boek met veel actie, maar ook met een goed verhaal over vriendschap en vertrouwen. Ik heb vaker boeken van Cis Meijer gelezen, en persoonlijk vind ik dit de beste tot nu toe.

De ontknoping zat goed in elkaar, met veel aandacht voor de onderlinge verhoudingen tussen de jongeren zonder de vaart uit het verhaal te halen.

In totaal zijn er drie mensen aan het woord: Noor, Sky en de organisator van het spel. Grappig is dat Meijer ook een aantal keer naar haar eigen boeken verwijst in dit boek. Een leuke gimmick voor de mensen die de titels goed genoeg kennen.

Wat ik jammer vond, was dat er in het laatste hoofdstuk een ‘wijze les’-toontje opdook. Dat had niet gehoeven, naar mijn mening. Veel van wat er in dat hoofdstuk besproken werd, zou juist mooi zijn om in de klas te bespreken. Dat zou nu een beetje dubbelop zijn, en dat vind ik jammer, want de rest van het verhaal leent zich uitstekend voor een discussie of gesprek in de groep.

Dit is een verhaal met universele thema’s in een actueel jasje. Een groot deel van dit verhaal kun je ook in een andere setting vertellen (hoe goed ken je je vrienden echt, hoe ga je om met groepsdruk en wat heb je voor je vrienden over). Ik denk dat het actuele jasje aanspreekt bij jongeren, maar ik ben ook bang dat de boeken daardoor snel gedateerd zullen voelen.

Al met al is dit een aanrader voor wie het verhaal snel gaat lezen, maar vrees ik dat het over een paar jaar gedateerd aan zal voelen voor jongeren. Het is een verhaal wat je snel uit hebt, zonder dat het (te veel) inlevert op de kwaliteit van het verhaal. Voor volwassen een heerlijk tussendoortje, voor jongeren een fijn boek dat hen aan kan moedigen om meer te lezen.

Wil je weten of dit boek iets voor jou is? Lees dan hier de gratis preview!

4 gedachtes over “Recensie: ‘Game on’ van Cis Meijer

  1. rinapka zegt:

    Die wil ik lezen, ik heb nog nooit iets Cis Meijer gelezen.
    En dat verwijzen wat je noemt vind ik eigenlijk wel leuk, sommige anderen doen dat ook wel eens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.