8 fantasy-, science fiction- en dystopische boeken die mensen vaak over het hoofd zien

Vorig jaar schreef ik een serie over de instapboeken in verschillende genres. Dit jaar maak ik daar een vervolg op, met boeken binnen dat genre die mensen vaak over het hoofd zien (omdat andere boeken meer gepromoot of gehyped worden, bijvoorbeeld). Het idee is dat jullie vorig jaar de tijd hadden om die eerste instapboeken te lezen, en vandaag gaan we een stapje verder (en hebben jullie weer een heel jaar om deze boeken te lezen).

Deze keer bespreek ik fantasy, science fiction en dystopische verhalen. Omdat dit meestal series zijn, heb je de mazzel dat als een van deze boeken je aanspreekt, je meteen een poosje vooruit kan!

Heb je de ‘instapfantasy’ nog niet gelezen? Klik dan hier voor een lijstje met instap-fantasy!

Slaves van Miriam Borgermans (dystopie). Het is 2558, en de wereld is opgedeeld in Slaven en Vrijen. Ben je een slaaf, dan is de kans groot dat je jong sterft en dat dat niemand iets kan schelen. Raven is een slaaf die wordt opgeleid aan de Delicatusschool, een school voor Eliteslaven. De kansen lijken in haar voordeel als ze verkocht wordt aan de machtige Ghassan Aboud. Ze wordt goed behandeld (voor een slaaf iig). Maar dan wordt haar meester vermoord en Raven wordt aangewezen als de schuldige… Op dat moment start boek 2, met Dante in de hoofdrol. Dante is een Trasher, een slaaf zonder meester die aan de zelfkant van de samenleving leven. Dante wordt gevraagd om te doen alsof hij een Vrije is, zodat hij kan onderzoeken wie de moord op Ghassan Aboud echt gepleegd heeft. Maar die opdracht is niet zonder gevaren… In deze serie lees je afwisselend het perspectief van Raven (oneven boeken) en Dante (even boeken). De boeken beginnen steeds ongeveer halverwege het vorige verhaal, dus dit is een serie die wel echt op volgorde moet lezen.

Kit Guarder-serie van Pepper Kay (science fiction). Kit Guarder is een interstellair detective, en ze wordt er dus regelmatig op uitgestuurd om misdrijven op andere planeten en zelfs in andere sterrenstelsels te onderzoeken. Marsbewoners, aliens, raketten, veel technologie, dat werk. Ga maar eens een vermissing oplossen als je ondertussen met een intergalactische crisis zit, o, en op die andere planeten spreken ze ook niet echt onze taal, zeg maar. Deze serie is behoorlijk onbekend bij het grote publiek, en ik vermoed dat dat komt omdat het een crossover is tussen twee genres: detective en scifi. Tel daarbij op dat de meeste bibliotheken dit bij de YA-boeken zetten (onterecht, want Kit is volwassen en heeft een eigen huis en alles), dan snap je waarom dit een ondergeschoven kindje is. Toch denk ik dat de fans van scifi dit best fijn lezen zullen vinden, zeker als je het ziet als een tussendoortje (de boeken zijn niet heel dik en lezen snel).

Het Koninkrijk van Jess Rothenberg (dystopie). Een standalone (zeldzaam bij dit genre), en dit boek is van alles tegelijk. Het is een dystopie, een futuristisch verhaal (met androiden die zich gedragen als mensen), een parodie op The Magic Kingdom, een maatschappijkritisch verhaal en een rechtbankthriller met filosofische insteek. Ana is een Fantasist, een androïde robot die ontworpen is om in Het Koninkrijk de dromen van mensen waar te maken. Maar dan ontmoet ze Owen, een mens die voor het park werkt. Ana is niet geprogrammeerd om verliefd te worden, maar het gebeurt toch. Maar kan zij, een door mensen ontworpen robot, wel dergelijke emoties voelen? Deze vragen worden nog belangrijker als Owen door een misdrijf om het leven komt. Wie is er schuldig aan de dood van Owen: Ana, of de mensen die haar ontworpen hebben? En hoe is de relatie tussen Ana en Owen eigenlijk ontstaan?

Three dark crowns van Kendare Blake (fantasy). Drie zusjes, een drieling. Een is geboren voor de troon, en zal de anderen moeten bevechten op leven en dood om de troon te kunnen bestijgen. De andere twee zullen sterven. Katherine woont bij de gifmengers, omdat haar gave zou zijn dat ze tegen iedere vorm van vergif kan. De gifmengers zijn al jaren aan de macht, maar de gave van Katherine is zwak. Mirabella kan de elementen beheersen: wind gehoorzaamd haar, ze kan de bliksem doen inslaan, stormen laten razen en vuur tevoorschijn toveren. Maar ze houdt ook zielsveel van haar zussen, en het is maar de vraag of ze in staat is hen te doden. Asrinoe zou bomen in bloei moeten kunnen zetten, oogsten laten slagen, dieren beheersen en fruit spontaan kunnen laten rijpen. Maar het lijkt wel of ze helemaal geen gave heeft. Hoe moet ze ooit de strijd tegen haar zussen overleven?

Muse Academy van Morgan Blade (fantasy). Imogen krijgt een rare brief, waarin staat dat ze is geselecteerd voor een school in Griekenland. Muse Academy. Ze gaat erheen en maakt vrienden, en al snel worden zij en haar vrienden (samen een groep van 9 leerlingen, ieder met een eigen talent en ze vallen allemaal onder een eigen muze – een godin van de kunst) meegesleept in een avontuur vol eeuwenoude magie. Als de school door sirenen (die mythologische wezens waar Odysseus als enige langs wist te varen) wordt aangevallen, vechten zij terug, en voorkomen zo de ondergang van de school. Daarnaast is er ook nog een kamer vol spullen waar ook nog een klein draakje woont dat graag brownies bakt, en die momenten van rust (en de brownies) komen goed van pas als de groep voor steeds grotere uitdagingen komt te staan.

Kinderen van Orpheus van Petra Doom (fantasy). Ariane zit op het prestigieuze Conservatoire Eurydice, maar twijfelt of ze daar wel thuis hoort. Niet alleen omdat ze niet zeker weet of ze wel genoeg talent heeft, maar ook omdat ze zich afvraagt of ze niet knettergek begint te worden. Iedere nacht schrikt ze wakker omdat ze een melodie hoort, een melodie die er niet is. En als een onbekende jongen overvallen wordt, kan ze zich bijna niet beheersen om in te grijpen. Wat is er toch met haar aan de hand? Dan ontdekt ze de waarheid: de Liederen van Kracht zijn de enige verdediging die Parijs beschermd tegen een oeroud kwaad… En er gaat een dreiging door de straten die alles op zijn kop zou kunnen zetten…

Mars-trilogie van Pierce Brown (dystopie). Darrow woont op Mars, of beter gezegd in Mars. De lucht boven het aardoppervlak is niet geschikt om in te leven, daarom leeft iedereen onder de grond. Zeker Darrow, die tot de Roden, de laagste kaste behoort. Hij werkt keihard om op een dag zijn (klein)kinderen boven de grond te kunnen laten leven. Maar op een dag hoort Darrow dat hij al die jaren is voorgelogen: er is allang leven mogelijk boven de grond, alleen wilden de hogere kasten dat verborgen houden voor de laagste kasten, zodat die zouden blijven werken om het leven boven de grond mogelijk te maken. Darrow besluit lid te worden van een verzetsgroep, en te infiltreren in de hoogste kaste, om het systeem van binnen uit te vernietigen.

Het Schaduwjaar van Kim Liggett (dystopie). En tot slot nog een standalone, altijd fijn voor wie niet meteen aan een flinke serie vast wil zitten. Niemand praat over het Genadejaar. Dat is verboden. Tijdens dat jaar worden alle meisjes van 16 weggestuurd om hun ‘magie’ kwijt te raken: ze moeten gezuiverd worden van hun macht om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Maar Tierney voelt zich helemaal niet magisch, en weet dus ook niet wat ze kwijt moet raken tijdens het jaar in de bossen. Ze droomt van een maatschappij waarin vrouwen niet onderdrukt worden, maar eerst moet ze het Genadejaar overleven. Er zijn stropers die maar wat graag een jonge vrouw te pakken krijgen, de leefomstandigheden in het kamp van het Genadejaar zijn behoorlijk primitief en de groep meisjes… die blijken elkaars grootste vijand te zijn.

5 gedachtes over “8 fantasy-, science fiction- en dystopische boeken die mensen vaak over het hoofd zien

 1. José zegt:

  Ik ken ze ook geen van allen, heb alleen wat standalones gelezen als het om dystopieën gaat. Het verbaast me dan ook dat je schrijft, dat dit de uitzondering is. Het komt mij, gezien het verloop van de verhalen, juist logischer voor dat je aan één deel genoeg hebt.

  Like

  • booksometea zegt:

   In een aantal gevallen is het ook deels verdienmodel: het eerste boek was een succes dus de volgende delen verkopen ook. Bij (bijvoorbeeld) Slaves is dat anders, je ziet dat Borgermans niet ‘alleen maar’ de succesformule herhaalt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.