Zomerlezen: dikke boeken

Het is zomer, en voor veel mensen ook vakantie. In ieder geval hebben veel kinderen en jongeren vakantie, en veel activiteiten voor volwassenen hebben een zomerstop. Op het werk is het rustiger (er is namelijk bijna niemand aanwezig) en doordat het lang licht is, heb je alle tijd om buiten te zitten met een boek. Toch is de vakantie ook een grote lees-valkuil. Veel kinderen en jongeren komen na de vakantie terug op school met een lager leesniveau dan waarmee ze voor de vakantie zijn geeindigd. Dat komt omdat ze de hele zomer hun lees-vaardigheden niet onderhouden hebben. Om dat te voorkomen, is het fenomeen ‘zomerlezen’ bedacht. Dit houdt in dat kinderen tijdens de zomer boeken blijven lezen.

Maar hoe ga je nou boeken leuk vinden als je nooit ziet dat je ouders lekker zitten te lezen? Hoe ga je lezen met ontspanning en fijne tijd associëren als je het goede voorbeeld niet krijgt? Juist, niet. Dus heb ik een oplossing bedacht. Ik geef een aantal boekentips binnen een genre of thema. Boeken voor kinderen, boeken voor jongeren, boeken voor volwassenen én een voorleesboek. Zodat we niet vergeten hoe leuk het is om te lezen.

Voor fanatieke lezers is de zomer geen reden om niet te lezen, maar juist een periode waarin ze extra dikke boeken (willen) gaan lezen. Sommigen kiezen hiervoor omdat ze anders te snel door hun leesvoer heen zijn, anderen kiezen voor extra dikke boeken omdat je maar een beperkt aantal boeken bij de bibliotheek mag lenen. Weer anderen kiezen voor de dikkere boeken omdat ze graag de uitdaging van een lang en complex verhaal met vele lagen aangaan. Speciaal voor al deze lezers zet ik deze keer de dikke en extra dikke boeken centraal. Kun je even vooruit 😉

Voor kinderen (basisschool)

Op de basisschool is de dikte van een boek nog heel erg afhankelijk van het leesniveau. Daarom noem ik hier zowel twee omnibussen als twee gewone dikke boeken.
Het dikke boek van Vos & Haas van Sylvia Vanden Heede. Dit is een omnibus van de eerste drie delen van de Vos & Haas-serie. Deze serie is zeer geschikt voor beginnende lezers, zowel qua leesniveau als qua verhaal. Het leuke is dat dit boek kinderen die nog net niet kunnen lezen wel uitdaagt om de eerste stapjes te zetten om zelf te lezen.
De dikke bende van de Korenwolf van Jacques Vriens. Ook dit is een omnibus, en er zijn meerdere omnibussen van De Korenwolf te vinden. De Bende van de Korenwolf bestaat uit de vier kinderen die in Hotel de Korenwolf wonen, en hun oma. Samen maken ze in ieder boek een avontuur mee. Zo zijn er mislukte barbies die verdwijnen, verliefde hulpkoks met liefdesverdriet en moet oma ook af en toe gered worden. De kinderen maken er regelmatig een bende van, maar het komt ook altijd weer goed.
Fantasia van Geronimo Stilton. Dit is het eerste deel in een serie, en een boek van bijna vierhonderd pagina’s. Weet dus waar je aan begint! Het boek bevat gelukkig ook veel plaatjes en geureffecten (let op: bij bibliotheekboeken weet ik niet zeker of het geureffect er nog is). Het is een soort sprookjesboek waarbij je op reis gaat door Fantasia, een land vol draken, eenhoorns, aardmannetjes, heksen, trollen en weerwolven. En uiteraard beleef je daar, samen met muis Geronimo, de nodige avonturen 😉
Daantje, de wereldkampioen van Roald Dahl. Goud van oud. Daantje en z’n vader wonen heel landelijk, in een dorpje waar veel mensen op fazanten jagen. Daantje’s vader vertelt over alle slimme trucs die zijn vader ooit heeft bedacht om fazanten te vangen. Als vader zijn been breekt, bedenkt Daantje ook een methode om fazanten te vangen.

Voor (pre)pubers (onderbouw middelbare school)

Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman. Ook goud van oud. Dit is het eerste deel van een trilogie over de toekomst. Het verhaal speelt zich zes eeuwen na de derde wereldoorlog af. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. In Groenland is het nu warm en het land wordt geregeerd door vrouwen. Thura en Christian werken samen om te voorkomen dat hun land wordt veroverd door een schip uit het Badense Rijk.
Hart van Inkt van Cornelia Funke. Eerste deel van een trilogie. De vader van Meggie kan heel goed voorlezen. Zo goed, dat hij de personages letterlijk tot leven kan brengen. Zo ook de gemene Capricorno, die een boek wil hebben wat de vader van Meggie heeft. Meggie en haar vader slaan op de vlucht, en dat is het begin van een sprookjesachtig avontuur.
Wolfsroedel van Floortje Zwigtman. Roemenië, eind 1800. Drie jongens, gedreven door avontuur, sluiten zich aan bij een roversbende. Bij een klooster ontdekken ze het graf van Vlad Tepes, ook wel bekend als Dracula. Dan komt er een schaapsherder tevoorschijn. De jongens raken in de ban van zijn verhalen vol geweld, en langzaamaan gaan ze zelf ook steeds meer geweld gebruiken. Zonder dorp en zonder regels worden ze langzaamaan een roedel menselijke wolven…

Voor pubers (bovenbouw middelbare school)

De wereld van Sofie van Jostein Gaarder. Dit is een roman die gaat over de geschiedenis van de westerse filosofie. Als Sofie op een dag thuiskomt, treft ze een geheimzinnig briefje aan in de brievenbus. Iedere dag die daarop volgt, krijgt ze een deel van een cursus filosofie. Een cursus waar ze niet om heeft gevraagd, maar die ze wel heel erg interessant vindt. Een goede kennismaking met filosofie, waarin het filosoferen wordt neergezet als iets spannends in plaats van iets saais en sufs.
Rood van Pierce Brown. Darrow woont op Mars. Hij is een Helduiker, behoort tot de laagste klasse van de maatschappij en leeft ondergronds. Hij werkt hard zodat zijn kinderen bovengronds kunnen leven. Nu kan dat nog niet, daar is de planeet Mars nog niet geschikt voor. Tenminste… dat is hem altijd verteld. Als Darrow op een dag ontdekt dat hij al die jaren is voorgelogen, werkt hij mee aan een plan waardoor hij kan infiltreren in de hoogste klasse.
Een groene bloem van Floortje Zwigtman. Adrian Mayfield is homoseksueel. En dat is een probleem, want hij leeft aan het einde van de 19e eeuw in Londen. Homoseksualiteit is iets wat ziek en strafbaar is. Deze dreiging komt extra dichtbij als Oscar Wilde wordt opgepakt en naar een werkkamp wordt gestuurd. Adrian is op dat moment journalist, en moet verslag doen van het proces in de rechtbank. Maar hij behoort ook tot de Purperen Hofhouding, de vriendengroep van Wilde…

Voor volwassenen

Vijfling van Agatha Christie. In een vijfling van Agatha Christie zitten twee volledige boeken en drie losse verhalen. Dit is dus perfect voor mensen die wel graag een flinke hoeveelheid leesvoer mee willen nemen, maar die geen 500 bladzijdes over een verhaal willen doen. Verhalen en boeken van Agatha Christie zijn eigenlijk allemaal klassieke detectives. Whodunnits (dus een zoektocht naar wie het gedaan heeft), en de oplossing zit vaak in kleine details.
De Lavendeltuin van Lucinda Riley. Haar serie ‘De zeven zussen’ is momenteel razend populair, en dit boek van Riley is los te lezen. Emilie erft het familiekasteel, en daarmee ook een berg schulden en een heleboel familiegeheimen. Onder andere het goed bewaarde geheim van Constance, die spion was tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafón. Daniel wordt door zijn vader meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daniel wordt betoverd door een boek met de titel ‘De Schaduw van de Wind’ en is vastbesloten om achter de identiteit van de schrijver te komen. Zo vastbesloten, dat het bijna lijkt alsof hij het leven van deze schrijver gaat leven.

Om voor te lezen

Ook hier hangt het van de leeftijd van het kind af of het het een dik boek is. Aangezien ik bij de voorleesboeken steeds probeer om voor verschillende leeftijden iets te kiezen, noem ik hier drie boeken die dik genoeg zijn om tijdens een vakantie van drie weken iedere dag een hoofdstuk voor te lezen.
Het grote voorleesboek voor rond de … jaar. Voor kinderen van 3, 4, 5, 6 en 7 jaar is er een groot voorleesboek. Met verhalen en illustraties van diverse auteurs en illustratoren, aangepast op de leeftijd van het kind. Het is een soort schatkist van verhalen. Zeer geschikt voor kinderen met een brede smaak, gezinnen die van variatie houden of ouders die nog niet weten wat de allerleukste verhalen voor hun kinderen zijn.
Abeltje van Annie M. G. Schmit. Abeltje is een jongetje dat in warenhuis KNOTS gaat werken als liftjongen. Hij krijgt één belangrijke instructie: hij mag niet op het groene knopje drukken. Op een dag doet hij dat toch, en dan vliegt de lift met hem en drie andere mensen dwars door het dak de lucht in. Met de vliegende lift komen ze onder andere in New York en Zuid-Amerika.
Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend. Het eerste deel van de Nevermoor-serie. Morrigan is 11 jaar en weet dat ze nooit 12 zal worden. Op avondstond zal ze komen te overlijden. Maar een paar uur voordat ze dood zou moeten gaan, komt de springerige Jupiter North haar halen. Hij neemt Morrigan mee naar Nevermoor, waar ze meedoet aan vier proeven in de hoop dat ze lid mag worden van het wondergenootschap.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement bij de meeste bibliotheken gratis, en als je van een klein budget rond moet komen zijn er vaak subsidie-regelingen waardoor je een bibliotheekabonnement voor een zeer gereduceerd tarief kunt aanschaffen.

4 gedachtes over “Zomerlezen: dikke boeken

  1. Naomi zegt:

    O, dikke boeken vind ik zó fijn! Behalve dan dat ze heel onpraktisch zijn om in bed te lezen;). Vroeger pakte ik bij de bieb altijd de dikste boeken, maakte niet uit waar ze over gingen. Stiekem gaat mijn oog nog steeds het eerst naar de dikste exemplaren. Hoe meer letters hoe beter. Thea Beckman vind ik trouwens ook fijn om voor te lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.