Friday Five: boeken om te lezen tijdens de zomer

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze week is dat: boeken om te lezen tijdens de zomer.

Nu is het zo dat ik meer aandacht ga besteden aan boeken om deze zomer te lezen dan alleen deze blogpost. Aanstaande maandag gaat namelijk ZomerLezen van start. Gedurende de zomer zul je iedere maandag een blogpost vol boekentips krijgen, iedere keer met een ander thema. Boeken voor kinderen, jongeren, volwassenen en om voor te lezen. Gewoon, omdat het fijn is om te lezen, en omdat lezen heel erg goed is voor je. Dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal mee, dus ook op haar blog tref je vanaf maandag iedere week (tot het einde van de zomer) een blogpost vol boekentips aan. Leuk toch?

Goed, dan boeken die je in de zomer kunt lezen. Afgezien van dat ik natuurlijk vind dat je tenminste een van de boeken van de serie ZomerLezen moet lezen, zijn er nog een paar boeken die ik je graag zou willen aanraden.

Een boek wat je zeker een keer moet proberen is Adres Onbekend van Susin Nielsen. Dit boek heeft net een belangrijke Canadese jeugdboekenprijs gewonnen, en het boek is echt heel mooi. Het gaat over Felix, die door omstandigheden dak- en thuisloos is en samen met zijn moeder in een busje woont. Felix en zijn moeder proberen hun hachelijke situatie geheim te houden, maar dat wordt steeds lastiger. De vrienden en mentor van Felix krijgen door dat er iets aan de hand is. Wat gebeurt er als ze ontdekken dat Felix in een busje woont? Willen ze dan nog wel vrienden met hem zijn? Zullen ze jeugdzorg inschakelen? Moeten Felix en z’n moeder uit elkaar? En hoe ben je een gewone brugklasser als je in een busje moet wonen?

Een tweede boek wat zeker het lezen waard is deze zomer: De Onschuldigen van John Grisham. In dit boek komt een advocaat/priester op voor gevangenen die onschuldig vast zitten. De zaak die in het verhaal de meeste aandacht krijgt, is de zaak van een zwarte man die onschuldig vast zit voor de moord op een advocaat, terwijl hij die moord niet gepleegd kan hebben: hij heeft namelijk een alibi. De man is geframed door de sherrif en de openbaar aanklager, en zit nu dus onschuldig vast. Dit is een mooi boek, niet echt een detective of thriller, maar wel een verhaal wat helpt om de Black Lives Matter-beweging goed uit te leggen.

De zomer is ook de ideale tijd voor een goed dik boek. Vorig jaar schreef ik al een ZomerLezen met als thema ‘Dikke Boeken’. Je kunt uiteraard iets van deze lijst kiezen, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld De Theeroos van Jennifer Donnelly gaan. Een verhaal met van alles wat: spanning, detective, romantiek, girlpower en natuurlijk een hoop thee.

Meer zin om met een serie te beginnen? Kijk dan eens naar de serie De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. De sfeer van een Agatha Christie, maar dan iets sneller qua tempo en vrouwen met iets meer power. Een ontzettend fijn boek om eens lekker te lezen tijdens een lange zomeravond, of juist op een regenachtige dag.

En tot slot, als je nog nooit een luisterboek geluisterd hebt, moet je dat deze zomer ook echt een keer doen. Zeker aangezien VakantieBieb op 1 juli weer open gaat, met gratis luisterboeken voor iedereen. Hier zit ook een afdeling Cabaret bij, met onder andere De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door van Herman Finkers en Neem een Geit van Claudia de Breij, ingelezen door de auteurs zelf. Kun je toch nog een beetje naar het theater deze zomer!

Hé, weet je dat er meer Friday Five’ers zijn? Kijk ook eens op hun blog!

7 gedachtes over “Friday Five: boeken om te lezen tijdens de zomer

  1. Naomi zegt:

    Haha, die van Herman Finkers heb ik eerder al geluisterd (volgens mij ook na een tip van jou), maar ik krijg ineens zin om ’t nog een keer te doen. Blijft leuk. En ja, ‘Adres onbekend’ moet echt iedereen lezen. Kan makkelijk in één lange zomerdag;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.