Friday Five: boeken die je graag als hoorspel of luisterboek zou willen lezen

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanBoy een Friday Five. Verschillende boekenbloggers zetten op vrijdag vijf boeken centraal, binnen een bepaald thema. Wij Friday Five’ers mogen zelf ook thema’s aandragen, en deze keer is het een thema wat ik heb bedacht: boeken die je graag als hoorspel of luisterboek zou willen lezen.

De vaste lezers van mijn blog weten dat ik dol ben op luisterboeken, en ik ben dan ook erg blij dat er steeds meer luisterboeken beschikbaar zijn. Maar natuurlijk blijft er altijd nog wel iets te wensen over… šŸ˜‰ Dus bij deze: mijn wensenlijstje!

Ik zou sowieso heel graag luisterboeken van de boeken van Agatha Christie zien verschijnen. Met mooie, passende stemmen (Anne-Wil Blankers voor de verhalen met Miss Marple, Serge-Henri Valke als Poirot, en dan losse verhalen voorgelezen door afwisselend Bram van der Vlugt, Hein Boele, Elsje Scherjon en Henny Orri). Dan kun je zo uren luisteren, want Christie heeft heel veel geschreven. En uiteraard moeten van al haar toneelstukken hoorspelen worden gemaakt. Ik voorzie dat dat heerlijk is bij het kleuren, knutselen, het huishouden en onderweg.

Een wens waarvan ik weet dat die nooit in vervulling zal gaan: ik zou graag Baantjer-hoorspelen luisteren. Met de acteurs en de muziekjes uit de serie. Hoe ontzettend leuk zou het zijn als zo’n luisterboek net zo mooi verzorgd zou worden als de hoorspelserie van Pluk van de Petteflet? En dan de rest aanvullen met goeie stemacteurs, zowel jong als oud. Dat zou toch prachtig zijn? Je kunt dan eventueel de potentiĆ«le scenario’s als een soort van flashbacks neerzetten, zodat ‘het lijk’ een paar extra scenes heeft.

Wat ik ook graag zou willen: de Nevermoor-serie die ingelezen wordt door een goede voorlezer/voorleester. De huidige stem is namelijk niet passend bij het verhaal, en ze maakt leesfouten. Soms legt ze de klemtoon net verkeerd, of hoor je dat ze de grap of de ironische opmerking die er gemaakt wordt niet doorheeft. Dat is gewoon hartstikke jammer. Sowieso vind ik dat er goed gekeken moet worden of een stem bij het verhaal past. Deel een van De Hongerspelen is bijvoorbeeld ingelezen door Lineke Rijkxman, en dat past echt heel erg goed. Maar deel twee is ingelezen door Dieuwertje Blok. En nu heeft zij best een prettige stem, maar niet een stem die past bij De Hongerspelen.

Nog een boek wat hoog op mijn wishlist voor luisterboeken staat: De nieuwe collega van Tammy Cohen. Dit is een boek waarbij je meeleest met verschillende personages, en ik denk dat het een supergaaf effect kan geven als je al die personages op door een aparte stemacteur of stemactrice laat inlezen. Daarbij is dit gewoon een vet goed boek, wat veel meer mensen zouden moeten lezen. En door een goed luisterboek kun je het bereik van een boek enorm vergroten.

En tot slot: ik zou graag de boeken van Susin Nielsen als luisterboek zien verschijnen. De verhalen lenen zich er heel goed voor (geschreven vanuit de ik-persoon) en de thema’s spreken waarschijnlijk veel jongeren aan. Daarbij zijn dit ook jeugdboeken die volwassenen kunnen waarderen, waardoor je een groter bereik hebt dan als het alleen om jeugd/jongeren gaat. Ook De Test van Joelle Charbonneau zou ik graag als luisterboek zien verschijnen. Het is een goed verhaal en past mooi in de Hongerspelen-trend. En aangezien hier nog steeds op voortgeborduurd wordt, kan dit boek dan ook best wel even ingelezen worden. Toch? šŸ˜‰

6 gedachtes over “Friday Five: boeken die je graag als hoorspel of luisterboek zou willen lezen

 1. Celine zegt:

  Leuke boeken heb je gekozen! Nevermoor wilde ik nog luisteren, jammer dat dat dan niet zo goed is gegaan. Ik ga het nog wel proberen, dus daar moet ik dan even doorheen bijten. Verder kijk ik eigenlijk wel boeken er beschikbaar zijn en die luister ik dan. Gelukkig heb ik nog een hoop boeken op mijn TBR.
  En wat is een hoorspel eigenlijk precies?

  Like

  • booksometea zegt:

   Een hoorspel is een soort toneelstuk, maar dan wat je alleen hoort. Dus met verschillende stemmen, geluiden en muziek. Als je op YouTube ‘Pluk van de Petteflat hoorspel’ opzoekt, kun je een stukje luisteren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.