De vaste lezers van mijn blog weten wel dat ik dol ben op de bibliotheek. Toch heb ik een paar verbeterpuntjes, en een daarvan is dat ik sommige acties graag eens zou zien. Gewoon, om meer leden/lezers te trekken, mensen uit te dagen iets te lenen wat ze normaal niet zouden lenen of om meer mensen aan het lezen te krijgen.

Blind Date met een Boek is zo’n actie. Medewerkers pakken een aantal boeken in, en schrijven op het pakpapier in een paar woorden of losse zinnen waar het boek over gaat. Alternatief is om dit met quotes uit het boek te doen. Dit lijkt mij een heel erg leuke actie, bijvoorbeeld rondom Valentijnsdag. Je pakt hierdoor toch boeken die je anders niet mee zou nemen. Enne… Wanneer is het nou mogelijk om meerdere blind dates tegelijk te hebben? 😉
Een Leesmarathon. Deze actie kwam ik een keer tegen op Twitter. Een van de bibliotheken in Nederland had een actie bedacht waarbij kinderen werden uitgenodigd om een uur in de bieb te komen lezen. Ze mochten een dekentje of knuffel meenemen, en aan het eind van het uur kregen ze een certificaat. Superleuk toch? En een hele mooie manier om zowel kinderen als ouders een uur lang de bieb in te krijgen. Je zou zelfs kunnen overwegen of je voor leerlingen van de middelbare school een langere periode zou kunnen houden, bijvoorbeeld ’s avonds.

Een actie waarbij de boeken die op de onderste planken staan of die weinig worden geleend in de spotlight worden gezet. Want vaak is het heel jammer dat die boeken zo weinig geleend worden. Heel soms is het terecht (want oude informatie of slecht geschreven), maar vaak is het zo dat deze boeken weinig tot geen aandacht krijgen omdat ze overschreeuwd worden door de grote bestsellers. Hartstikke zonde dus!
Ook zou ik het super vinden als het thema van de Kinderboekenweek ook aandacht zou krijgen bij de boeken voor volwassenen, en het thema van de Boekenweek voor volwassenen aandacht zou krijgen op de kinder- en jeugdafdeling. Natuurlijk zul je soms de thema’s een beetje moeten aanpassen, maar aan de meeste thema’s zijn breed genoeg om ook aandacht te geven bij de andere leeftijdsgroep. Ik denk dat je hiermee de overgang naar de volwassenenboeken zou vergemakkelijken voor jongeren, en voor volwassenen kan het ervoor zorgen dat de kloof tussen de generaties kleiner wordt.

Ook een leuke actie, en een die toch ontzettend eenvoudig te regelen moet zijn voor de meeste bibliotheken: een boekenlootjespot. Nog leuker: een boekenlootjespot met tips van andere bibliotheekbezoekers. Het enige wat de bibliotheek hoeft te regelen is een grote glazen pot, een stapel vouwblaadjes, een pen en een legenda. Laat de bezoekers hun favoriete boeken op de vouwblaadjes schrijven (en het blaadje even opvouwen), doe alle boekenlootjes in de pot en nodig vervolgens klanten uit om een boekenlootje uit de pot te trekken, iedere keer dat ze op zoek zijn naar een nieuw boek.
Een actie die tegelijkertijd een win-win-situatie oplevert: de ‘leen zo veel je wil, als je het maar in de nieuwe bibliotheek terug brengt’-actie. Deze actie is vooral geschikt als de bibliotheek gaat verbouwen of verhuizen, en levert zowel voor de klanten als voor de bibliotheek en haar medewerkers iets positiefs op: de klanten kunnen meer boeken lenen, en de bibliotheek hoeft minder boeken te verhuizen (scheelt weer dozen en vervoer enzo). Voor de medewerkers is het ook fijn, want met een beetje mazzel komen de boeken gespreid terug, waardoor het inruimen van de boeken een stuk rustiger verloopt.

In de sportschool zie je wel eens dat mensen een soort competitie met elkaar aangaan: wie kan de meeste kilometers roeien/fietsen/rennen in een X aantal minuten, of wie heeft de beste tijd over een bepaalde afstand. Dat zou je ook in de bibliotheek kunnen doen, maar dan met bladzijdes. Wie leest er in de vakantie de meeste bladzijdes/boeken of wie haalt de meeste punten? Kortom: een reading challenge met of tegen elkaar. Je kunt mensen verdelen in teams (of zich zelf laten inschrijven in teams), en aan bladzijdes of bepaalde doelen/boeken een extra beloning verbinden. Superleuke uitdaging, zorgt vast voor meer saamhorigheid in de buurt/wijk/stad, en je krijgt meer mensen aan het lezen (of mensen lezen meer en lenen meer boeken).
En de laatste actie die ik graag eens bij de bibliotheek zou willen zien: dat je de verlengde uitleentijden en ruimere leenlimiet nog een keer extra in het jaar mag inzetten. Nu is dat iets wat vaak alleen in de zomer mogelijk is, maar ik zou het heel fijn vinden als ik dat nog een periode in het jaar in kon zetten. Rond de feestdagen bijvoorbeeld, of als je een periode zonder werk zit. Dan zou ik het heel fijn vinden om extra veel en extra lang te kunnen lenen. Gewoon, als een gratis traktatie voor mezelf.
Welke acties zou jij graag eens bij de bibliotheek zien?
Leuke acties heb je bedacht. Jij mag van mij een bibliotheek gaan runnen, want dat wordt leuk! Ik heb op Instagram weleens zo’n leesmarathon voorbij zien komen van een uitgeverij. Hoe tof zou het zijn als een bibliotheek een een uitgeverij daarin misschien samen iets zouden kunnen doen.
LikeGeliked door 1 persoon
O, ik zou dolgraag in de bieb willen werken! Leuke dingen verzinnen, boeken etaleren, boeken opruimen… Love it!
LikeGeliked door 1 persoon
Nou, wat een leuke ideeën, ik hoop echt dat veel bibliotheek medewerkers deze blog lezen!
LikeGeliked door 1 persoon
Onze bib doet aardig wat. Er is een boekenbingo, een soort reading challenge waarbij je elke maand rond een thema/voorwaarde kan lezen, met een rek vol suggesties voor wie niet zo snel iets kan bedenken. Blind date met een boek wordt ook gedaan, verschillende keren zelfs, telkens anders verpakt (laatst hadden ze op de jeugdafdeling boeken in prachtige doeken gewikkeld, die je natuurlijk wel achter moest laten…)
Tijdens de voorleesweek hadden ze een gigantische tafel uitgestald met geweldige suggesties voor alle leeftijden. Heel leuk vond ik het dat daar ook boeken uit hun Depot in lagen. Vaak wil ik dan voor de kinderen een bepaalde titel en ontdek ik in het systeem dat ik dat moet vragen aan de balie en dan is de pret er wel af. Nu ben ik terug aan het voorlezen (!!) uit Karlsson van het dak, dat in dat Depot lag maar dus niet tijdens de voorleesweek. Schot in de roos. En ik hoorde de vrouw die de tafel had opgesteld heel erg blij tegen een collega vertellen hoeveel boeken er eigenlijk wel van die tafel waren geleend, dat dat zelden gebeurde. ‘k Heb er nog een compliment achteraan gegooid overigens, ik was er zelf zo verguld mee…
Soms mis ik de overzichtelijkheid en rijkdom van het aanbod uit mijn studentenstad. Voor anderstalige boeken moet ik in onze bib niet zijn, dat zijn echt een paar zielige titels in een rek. Zouden die nu zo weinig gelezen worden, of kiezen ze ervoor daar liever niet in te investeren?
LikeLike
Ik weet niet hoe het Vlaamse systeem werkt, maar in Nederland wordt het aanbod (zowel wat als de hoeveelheid) bepaald door het aantal uitleningen dat een bibliotheek heeft. Minder uitleningen = minder boeken. Weinig anderstalige boeken worden geleend = weinig anderstalige boeken in het aanbod. Het is jammer dat het zo gaat, want soms zou het enorm helpen als je klanten dingen aanbied waarvan ze nog niet weten dat ze het willen 😉
Hier bewaren ze vooral heel oude boeken en wetenschappelijke boeken in het archief, maar niet iedere bieb heeft een dergelijk archief. Eigenlijk alleen de grote in het centrum. Ik heb daar wel eens boeken gehaald voor mijn studie, moet je er speciaal voor naar de kelder en de medewerkers moeten ze speciaal voor je gaan pakken… Gelukkig gaan ze de bieb vernieuwen en dan komen er meer boeken ‘gewoon’ in het zicht en beschikbaar voor klanten te staan.
LikeLike
Ik zou simpelweg meer boeken willen in de bieb. En meer stilte.
LikeLike
Meer boeken is een kwestie van zelf meer lenen en zorgen dat iedereen om je heen meer leent. De lokale bieb in mijn wijk is vaak heel rustig, en bij de centrale in de stad hebben ze een stiltezone. Die komt er na de verbouwing ook weer, erg fijn.
LikeLike
Echt super leuke acties die je bedacht hebt, ik denk oprecht dat dit zou helpen in de bibliotheken en zal het misschien wanneer ik hier ben je tips delen. Zou toch kei leuk zijn als ze hier ook iets mee doen?
LikeLike
Dat zou zeker leuk zijn!
LikeLike
Dat zou echt niks voor mij zijn, ik lees echt alleen boeken met een bepaald theme
LikeLike
Dan zijn er nog steeds acties die leuk kunnen zijn! Zoals de ‘leen zoveel je wil’ of de reading challenge.
LikeLike
Die blind date hadden ze onlangs in onze bieb en dat was erg leuk!
LikeLike
Toen de bieb pas dicht was door corona, besloot onze bieb die blinddates uit te voeren. Je kon je biebpas geven aan de medewerker en daarna kwam zij met een tas weer naar buiten met 5 boeken erin. Allemaal netjes ingepakt en allemaal onbekende boeken. Super leuk was dat! Verder toffe ideeën! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon