Recensie: ‘De Magische Apotheek: Het toernooi van de parfumeurs’ van Anna Ruhe

Let op: dit is het vierde deel in een serie, en de recensie bevat dus spoilers mbt de vorige delen.

Het verhaal

Lucie en haar vrienden hebben de Eeuwigen verslagen, en Daan de Bruijn leert haar hoe ze haar sentifleurtalent kan gebruiken. Zo kan Lucie onder ander de gevoelens en gedachten van anderen oppikken door hun geur. Maar dan komen Willem, Edgar en Helene langs, en zij vertellen dat de Eeuwigen (onder leiding van de Barones van Schonebloem en Elodie de Richemont) een toernooi willen organiseren voor parfumeurs. Niet om, zoals in de uitnodiging staat, een eeuwig verbond van geurtalenten op te richten, maar om nieuwe sentifleurs te zoeken die haar kunnen helpen de snode plannen van haar vader alsnog ten uitvoer te brengen.

Lucie, Mats, Leon, Willem, Daan en Edgar hebben geen keus: ze moeten naar het toernooi. En dus moeten ze hun ouders om de tuin zien te leiden, want het toernooi is in Engeland en onder schooltijd. Ook moeten ze een vermomming vinden… Gelukkig hebben ze een magische apotheek tot hun beschikking!

Tijdens het toernooi blijkt al snel dat alleen de echte sentifleurs een kans maken. En dat er misschien wel meer sentifleurs zijn dan Lucie dacht. Maar niet iedereen op het toernooi is te vertrouwen…

Bron: De Leukste Kinderboeken/UnieboekSpectrum

Mijn mening

Ik dacht op basis van de eerste bladzijdes dat dit boek een beetje een herhaling van het vorige boek zou worden. Maar al snel kwam ik erachter dat dat niet het geval is! Het verhaal gaat echt een stap verder dan het vorige boek, en er zitten een aantal thema’s in die een stuk serieuzer zijn. Dat maakt dat dit boek geschikt is voor een brede doelgroep: ook kinderen die moeite hebben met lezen zullen van dit boek kunnen genieten. Het verhaal is namelijk absoluut niet kinderachtig, maar door de grote letters en de plaatjes is het wel een heel toegankelijk verhaal.

Er zit ook een redelijke dosis humor in het boek. Zo wordt Leon tijdens het toernooi geveld door de Snurkende Bries en moeten Lucie, Mats en Leon alle zeilen bijzetten om hun vermomming in stand te houden, wat soms tot grappige situaties leidt. Maar er zit vooral veel vaart in het boek, veel meer dan in de vorige delen. Dat komt vooral om dat Benno, het broertje van Lucie, niet meegaat naar Engeland, waardoor er meer aandacht is voor het verhaal en minder voor Benno bezig houden, afleiden en beschermen. In dit geval vind ik het dus een verstandige keuze om het jongere broertje grotendeels buiten het verhaal te houden.

Natuurlijk zijn er wat dingen die ik als volwassene zie die niet helemaal kloppen, dat was ook bij de vorige delen het geval. Maar deze details (want dat zijn het) zullen kinderen niet storen. Daarnaast viel het me op dat er in dit boek minder plaatjes zitten dan in de vorige delen. Ik vermoed dan ook dat de auteur van deze serie een hele langzame meegroei-serie maakt.

Het boek eindigt met een flinke cliffhanger, met genoeg stof om het volgende deel mee te vullen. Je ziet dat de auteur langzaamaan de regels van de kinderboeken los laat, en de fantasy-regels met twee handen aangrijpt. Dit is een van de redenen waarom ik dit boek ook heel geschikt vind voor oudere kinderen. Ik vond dit verhaal zelf ook heerlijk om te lezen, en ik kan me goed voorstellen dat dit boek het ook goed gaat doen onder de 12-13 jarigen.

Dit boek (en deze hele serie) is een aanrader voor iedereen die even geen zin heeft in een moeilijk boek, voor mensen die mooie tekeningen in een boek kunnen waarderen en voor eenieder die van een vleugje magie houdt.

Dit boek is vertaald door David Orthel.

4 gedachtes over “Recensie: ‘De Magische Apotheek: Het toernooi van de parfumeurs’ van Anna Ruhe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.