Ik ga geen recensieboeken meer aanvragen

Voor een boekblogger of bookstagrammer is het een rite de passage, een bewijs dat je echt meetelt: als een uitgeverij je bereik groot genoeg vind om je een recensie-exemplaar te sturen van een boek. Ik heb besloten om deze recensie-exemplaren niet meer aan te vragen. In deze blogpost leg ik je uit waarom.

Integriteit

Het is eigenlijk heel simpel: ik wil mijn integriteit als boekblogger (en als mens) niet kwijt. Ik merk steeds vaker dat boekbloggers die een recensie-exemplaar van een boek ontvangen een werkelijk lyrische recensie schrijven, zonder enige vorm van kritiek op het verhaal, de stijl of de inhoud. En het kan natuurlijk zijn dat ze echt helemaal weg zijn van dat boek. Maar als ze over ieder gratis toegestuurd boek lyrisch zijn, dan ga ik toch twijfelen aan hoe goed ze het boek echt vinden. Noemen ze het bijvoorbeeld ook wel eens bij de Friday Five, ZomerLezen of een andere tag/serie? En zo niet: waarom dan niet? Zijn ze dan echt wel zo enthousiast over het boek?

‘Ja maar, kun je dan geen eerlijke recensies schrijven als je een boek opgestuurd krijgt van de uitgeverij?’ Dat kan. Maar ik merk wel dat uitgeverijen daar minder blij mee zijn dan met een lyrische recensie. Dat is natuurlijk logisch, ze willen graag dat een boek goed verkoopt. Maar dat wil niet zeggen dat ik als boekblogger mijn mening niet mag geven als een boek tegenvalt. En dat is nu wel een beetje het geval: wie niet laaiend enthousiast is over het boek, komt minder makkelijk in aanmerking voor een volgend recensie-exemplaar. Dus om in aanmerking te komen voor recensie-exemplaren moet ik a) een bepaald bereik hebben en b) op voorhand al een positieve mening over het boek hebben, die ik na het lezen enkel bevestigd zie. Ook mag ik c) geen enkel kritiekpunt hebben, ook niet als ik de kritiek goed kan onderbouwen.

En dat gaat tegen mijn eigen normen en waarden in. Ik zie mijzelf graag als een integer persoon, en ik wil die integriteit niet kwijt voor wat gratis boeken. Voor mij is het belangrijk dat ik eerlijk mag en kan zijn in mijn recensies. Ik merk nu al dat ik bijna niet negatief durf te zijn over boeken waar de rest van de boekbloggerswereld mee wegloopt. Zo vond ik De Ballade van Slangen en Zangvogels geen succes, maar omdat iedereen er zo enthousiast over was durfde ik mijn goed onderbouwde kritische recensie niet te plaatsen. Ook mijn recensie van Je hebt een nieuwe volger was niet overwegend positief, en het heeft me best wat moed gekost om die te plaatsen, juist omdat alle boekbloggers en bookstagrammers er zo lyrisch over waren. Deze twee dingen hebben me doen besluiten om geen recensie-exemplaren meer aan te vragen.

Hoe nu verder?

Ik blijf gewoon bloggen en recensies schrijven. Auteurs en uitgeverijen mogen mij een boek toesturen, maar ik zal er wel altijd bij zeggen dat ik een eerlijke recensie ga geven, en dat het toesturen van een boek geen garantie is voor een positieve recensie. Ik zal een boek nooit afkraken om het afkraken (ik ben de VN Thrillergids niet), maar het kan wel zijn dat ik in mijn recensie met onderbouwde kritiek kom. En ik zal zelf geen uitgeverijen of auteurs meer benaderen met het verzoek om mij een recensie-exemplaar toe te sturen. Mijn integriteit is voor mij waardevoller dan een (paar) gratis boek(en).

Belangrijke noot: ik leg in deze blogpost mijn keuze uit, met mijn afwegingen en observaties. Als een andere (boek)blogger of bookstagrammer een andere keuze maakt, dan respecteer ik dat. Ik heb geen oordeel over jouw keuze, ik leg alleen uit waarom ik deze keuze maak.

30 gedachtes over “Ik ga geen recensieboeken meer aanvragen

 1. Laurie zegt:

  Voor jezelf kiezen, eerlijkheid is het belangrijkst. Jammer dat je die minder positieve recensie niet durfde te plaatsen, het is immers jouw mening en smaken verschillen. Ik vraag voor mijn eigen blog geen recensieboeken aan, maar toen we dat op Hebban voor de YA spot nog wel deden was ik ook altijd eerlijk.

  Like

 2. Booksandsparkles zegt:

  Ja hier ben ik het heel erf mee eens! Ik heb dkt ook eens meegemaakt en heb me er daarna dagen rot over gevoeld van hoe de uitgeverij reageerde. Zo jammer. Knap dat je deze keuze maakt. Ik heb zelf nu dit jaar zoiets dat ik juist graag minder ontvang om mijn eigen boeken eindelijk eens te lezen. Maar het voelt alsof ik dan mijn ‘kans verspeel’. Zo lastig soms, bookstagram!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hessel Posthuma zegt:

  Goed standpunt. Eerlijk zijn is voor jou en mij een kwestie van wel of geen bewolkte geest. Dan kun je er maar beter voor kiezen. Bovendien, eerlijkheid mag op de korte termijn niet lonen, op de lange termijn duurt eerlijkheid het langst en schept het vertrouwen.

  Liefs, Hessel.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 4. Johanna zegt:

  Helemaal mee eens. Ik heb dat zelfde bij Lovelybooks, een duitse boekensite, gemerkt. Daar kan je boeken winnen om te recensrren. En velen geven automatisch 5 sterren zonder te vermelden dat het boek gratis was. Dat vind ik ook een probleem. Nu schrijf ik in mijn aanvraag altijd dat ik eerlijk beoordeel en dat gratis niet automatisch 5 sterren is, en toch krijg ik nog boeken! Overigens heb ik daar in de discussie met anderen gemerkt dat er 2 groepen zijn. De mensen die elk boek willen krijgen en dus 5 sterren geven, en daarna de boeken weer verkopen. En de eerlijke mensen. Heel verhelderend. Overigens heb ik nog een ander probleem met die boeken, ik kkm niet aan mijn eigen boeken toe!

  Like

  • booksometea zegt:

   Dat kritiekloze, dat staat me tegen. Alsof alles wat je krijgt per definitie geweldig is, omdat je het gekregen hebt. Of dat de uitgeverij meent ‘recht’ te hebben op een positieve recensie, omdat ze je een boek hebben gestuurd…

   Like

 5. Inge zegt:

  een helder standpunt en heel dapper om het gewoon hier te melden.
  Nu mogen boekenuitgevers je nog wel een boek toesturen? Dan krijgen ze wel een eerlijke recensie. Daar wordt iedereen beter van.

  Like

 6. Inge zegt:

  een helder standpunt en moedig om hier te melden.
  Uitgevers kunnen je nog altijd een boek ter recensie opsturen, maar ze weten dan wel dat het een eerlijk verhaal wordt. Dat is misschien voor iedereen beter!

  Like

 7. Niek zegt:

  Je hebt helemaal gelijk en ik als iemand die graag iets nieuws wil lezen en op zoek is heb ik ook liever een eerlijke recensie. Waarbij ik zelf ook de eventuele kritiek kan inschatten want wat jij bijvoorbeeld als minpunt kan zien zou mij of niet hinderen of misschien zelfs voor mij een pluspunt kunnen zijn. Maar door een eerlijke recensie kun je beter inschatten of een boek wel of niet iets voor je is. Is iemand lyrisch over een boek, totaal geen minpunten (waarbij ik dan wel mijn wenkbrauwen laat fronsen) en ik lees dat boek en dan uitermate teleurgesteld ben dan houdt dat ook nog eens tegen om van die auteur nog maar iets te lezen, ze bereiken dus het tegenovergestelde. Dan verkoopt dat boek goed maar als dan veel mensen toch teleurgesteld zijn zal de auteur daarna nog weinig verkopen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Er is helaas altijd een groep die met de meute meeloopt, en zo lang er genoeg kritiekloze recensies zijn, zullen die boeken ook wel verkopen. Maar de kritische lezers lopen inderdaad weg. Nu nog iedere lezer opvoeden tot kritische lezer šŸ˜‰

   Like

 8. Elco zegt:

  Voor je zelf kiezen is de ‘reddingsboei’ voor iedereen. En voor je eigen mening uitkomen, wel gefundeerd, brengt je altijd verder. Daar spreekt kracht uit. En geloof in jezelf.
  Dus….. wees jezelf, blijf jezelf en schrijf die recensie van een boek dei jij wilt schrijven. Dat maakt je pas echt authentiek.

  Like

 9. Naomi zegt:

  Precies hoe ik er ook over denk. Als ik een boek toegestuurd krijg, zal ik dat (eerlijk!) recenseren, op mijn tijd. Maar zelf boeken aanvragen doe ik al een poos niet meer. Scheelt trouwens ook een hoop stress, want dan ‘moet’ je niks;).

  Like

 10. zonenmaan11 zegt:

  Ik vind eerlijk recenseren zo ontzettend belangrijk! Wat vervelend dat je je bezwaard voelde om je recensie te plaatsen. Ik herken je gevoel wel, want soms heb ik dat gevoel ook. Soms voel ik ook een enorme druk om het boek snel te lezen, terwijl ik er helemaal niet voor in de juiste stemming ben.

  Like

  • booksometea zegt:

   Het is niet alleen dat (hoewel dat ook mee kan spelen), maar vooral dat uitgeverijen verwachten/eisen dat er een positieve recensie over een boek komt, enkel en alleen omdat ze je dat boek gratis opsturen. Dat vind ik niet okƩ, en daar doe ik dus niet meer aan mee.

   Like

   • zonenmaan11 zegt:

    Ik heb dat eigenlijk zelf nog niet zo vaak gehad. Wel dat ze het jammer vonden als het niet positief was, maar ze waarderen dan mijn eerlijkheid. Pas 1 keer heb ik echt een aanvaring gehad omdat het tijdens een blogtour was, toen heb ik meteen aangegeven dat een blogtour geen garantie is voor een positieve recensie en toen was het oke. Maar ik snap je gevoel hoor!

    Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Ik haal ook enorm veel uit de bibliotheek (zie hier waarom ik zo’n enorme tegenstander was van dat idiote plan van de bieb…), en daar ga ik dus mee door. Heel soms koop ik een boek, omdat ik ook wel eens gewoon een boek wil houden en niet weer terug wil moeten geven aan de bibliotheek.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.