Voorleestips voor thuis

Eigenlijk zouden vandaag de Nationale Voorleesdagen beginnen, maar dat valt natuurlijk in het water dit jaar. Uiteraard kan er thuis voorgelezen worden, maar ik denk dat iedereen die de serie Klassen heeft gezien inmiddels wel kan bedenken dat niet ieder kind een omgeving heeft waarin voorlezen normaal is. Daarom heb ik vandaag een blogpost vol voorleestips voor thuis, in de hoop dat zo veel mogelijk ouders toch hun kinderen gaan voorlezen.

Voorleestips voor ouders (van een kleuterjuf)

Nu heb ik zelf geen kinderen en ik heb ook geen Pabo gedaan, dus ik besloot aan een ervaren kleuterjuf wat tips te vragen. Zij kwam met de volgende tips:

 • Kies een boek op het niveau van je kind. Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel ouders kunnen het niveau van hun kind niet goed inschatten. De bibliotheek adviseert hiervoor de vijf-vinger-test: sla een boek open en lees een bladzijde (bij een prentenboek zou ik een paar bladzijdes doen) en tel het aantal woorden dat je kind nog niet kent. Zijn dat vijf woorden of meer? Dan is het boek vast heel leuk, maar kun je er beter nog even mee wachten. Minder dan vijf vingers? Prima, lekker voorlezen!
 • Maak er een speciaal moment van, een klein feestje elke dag. Laat het kind dus lekker bij je zitten, dekentje erbij, misschien een warm drankje… En maak van het voorlezen iets leuks. Op die manier gaat je kind ‘boek’ en ‘lezen’ met ‘fijn’ associëren, waardoor het sneller enthousiast zal zijn om te gaan lezen of om voorgelezen te worden.
 • Kies een boek wat je als ouder goed voor kunt lezen. Als je als ouder de Nederlandse taal niet goed spreekt of kan lezen, kun je beter een voorleesboek in je vertrouwde taal kiezen, of een boek zonder woorden nemen en daar een verhaal omheen vertellen. Er zijn ontzettend mooie prentenboeken zonder woorden te vinden, waar je ook prachtige verhalen omheen kunt vertellen.
 • Stel je kind vragen tijdens het voorlezen, en zorg dat het kind de essentie van het verhaal benoemt (was Vos echt zo blij? Waarom niet? Hoe weet je dat?) en vraag het kind wat hij/zij denkt dat er gaat gebeuren. Je kunt zo checken of het kind het verhaal echt begrepen heeft, en het kind leert om de afloop van het verhaal te voorspellen.

Hoe kom je in deze tijd aan voorleesboeken?

Een ander probleem wat in deze tijd een (groter) probleem is: er zijn geen voorleesboeken in huis. En als die niet in huis zijn, is het lastig voorlezen. Daarom ook tips waar je voorleesboeken vandaan kunt halen.

 • De app van de bibliotheek. Deze app werkt op telefoon en tablet en is gratis bij een abonnement op de bibliotheek (kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek). In deze app zitten veel ebooks, die je prima kunt voorlezen. Er zitten ook leuke prentenboekjes in!
 • De bibliotheek zelf. Bibliotheken mogen open blijven voor het afhalen (en inleveren) van boeken. Een fijne mogelijkheid om toch een stapel boeken in huis te halen. Vaak moet je de boeken reserveren en zetten de medewerkers de boeken dan voor je klaar. Sommige bibliotheken hebben ook verrassingspakketten voor kinderen en/of de mogelijkheid om meer te lenen/langer te lenen.
 • Mini-biebs. Dit zijn kleine kastjes die verstopt staan in de wijken. Bewoners zetten hier zelf boeken in, en je mag deze boeken gratis uit de kast halen. Soms moet je de boeken wel weer terugbrengen, of vraagt men om zelf ook iets in de kast te zetten. Informeer eens in je wijk of er een mini-bieb is!
 • Tweedehands via Marktplaats of Facebook. Veel ouders bieden online voorleesboeken aan waar hun kinderen op zijn uitgekeken. Soms voor een klein bedrag, soms voor bijvoorbeeld een reep chocola, wat fruit of in ruil voor andere voorleesboekjes.
 • Bij de lokale boekhandel. Boekhandels zijn nog wel open voor online bestellingen, en ze sturen de boeken dan naar je op. Vaak zijn de verzendkosten hier lager dan bij die ene blauwe webwinkel, en als je de winkel even mailt of opbelt kun je vaak ook nog advies krijgen van de verkoper (en ja, bij een goede boekhandel weten ze echt wel wat leuke en geschikte boeken zijn).

Ben jij (groot)ouder, tante, oom of op een andere manier een contact van een (jong) kind, en kun je daar nu niet fysiek heen om voor te lezen? Op Lees Voort staan tips van bekende Nederlanders om op afstand voor te lezen!

Veel voorleesplezier!

Bron afbeelding: Biblionet Groningen

4 gedachtes over “Voorleestips voor thuis

 1. Naomi zegt:

  Go, go, go! Artikel naar mijn hart. En mocht voorlezen thuis echt niet lukken, kunnen ze de kinderen altijd nog naar een luisterboek laten luisteren, maar dat geeft gewoon net een beetje minder sfeer (vind ik persoonlijk).

  Geliked door 1 persoon

 2. zwartraafje zegt:

  Wat een mooie manier om zo de Nationale Voorleesdagen wat meer aandacht te schenken. Ik heb jaren geleden een eindwerk geschreven over de impact van voorlezen op de leesbevordering van kinderen en ben sindsdien nog meer fan van voorlezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.