Hoe gebruik je een percolator bij losse thee?

Je kunt losse thee op verschillende manieren zetten. Je kunt gebruik maken van een thee-ei, of van losse zakjes. Je kunt de thee ook gewoon in een theepot gooien en dan bij het inschenken een theezeefje gebruiken. Maar je kunt ook gebruik maken van een percolator. Voor een potje thee is dat mijn favoriete methode*.

Waar moet je op letten?

Wil je thee zetten met een percolator, dan is het verstandig om op een paar dingen te letten. Allereerst moet je nooit dezelfde percolator gebruiken voor koffie als voor thee (net zoals je niet dezelfde kan moet gebruiken voor koffie en thee). Dat is omdat je thee dan naar koffie gaat smaken. En je wil thee, geen koffie 😉 . Daarnaast is het verstandig om een percolator te kiezen die makkelijk schoon te maken is. Zelf heb ik de UPPHETTA-kan van IKEA, voor 0,4 liter thee. Hier haal ik 2-2,5 kopjes thee uit, wat vaak precies genoeg is. Daarna wil ik wel weer een ander smaakje thee.

UPPHETTA percolator van IKEA

Hoe gebruik je een percolator voor thee?

Uiteraard moet je eerst de percolator schoon maken. Vaak is gewoon een simpel afwasje (heet water, beetje zeep) genoeg. Spoel de percolator daarna om met water op de juiste temperatuur voor je thee (zwarte thee en kruidenthee: 100 graden, groene/witte thee: 60-80 graden). Doe daarna de losse thee in de percolator (ik reken zelf ongeveer anderhalve theelepel per kop thee) en giet het water op de thee. Doe de deksel weer op de percolator, maar duw het zeefje nog niet naar beneden! Zo krijgt de thee de tijd om te trekken.

Als je de thee sterk genoeg vindt, duw je het zeefje naar beneden. Je kunt nu een kop thee inschenken. Wanneer de thee bijna op is, kun je het theezeefje een klein beetje omhoog trekken. Op die manier pak je zelfs het laatste restje thee mee!

Tip: weet je niet zeker of de thee sterk genoeg is? Beweeg het theezeefje dan een of twee keer op en neer in de percolator. Als de thee dan meteen een of twee tinten donkerder kleurt, is de thee zeker sterk genoeg.

Een nieuwe pot thee zetten

Wil je een nieuw potje thee zetten? Spoel dan de percolator eerst om met koud water, en gooi uiteraard de gebruikte thee weg. Spoel daarna de kan nogmaals om met water op de juiste temperatuur voor je thee, en herhaal de stappen zoals hierboven beschreven.

Geniet van je thee!

*Wil ik een kop losse thee, dan maak ik graag gebruik van een thee-ei.

9 gedachtes over “Hoe gebruik je een percolator bij losse thee?

  1. Naomi zegt:

    Nooit over nagedacht dat dit een handige manier is om een paar koppen te zetten. Ik vind een percolator ook gewoon zo’n gezellig ding. Ik heb er geen, maar als ik er één zie, geeft het me een heel huiselijk gevoel;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.