Lezen voor de lijst: mijn aanraders (12-15 jaar) – herziene versie

Vorige week besprak ik mijn vernieuwde lijst aanraders voor 15+, vandaag bespreek ik mijn herziene lijst aanraders voor 12 tot 15. Want ook zij verdienen een nieuwe lijst aanraders! Dat is wel zo eerlijk, nietwaar? En jongeren van 12 tot 15 mogen vaak ook vertaalde boeken lezen, en dat levert extra veel leuke boeken op.

Een aantal boeken zijn als luisterboek of ebook beschikbaar in Online Bibliotheek en/of Storytel. Online Bibliotheek zit gratis bij je bibliotheekabonnement in (en dat is weer gratis voor iedereen tot 18 jaar), Storytel is een betaalde app.

Mijn allerliefste vijand van Milou van der Horst, startniveau
Waarom je dit boek moet lezen: het is geschreven door een meisje van (toen) 14. En het is een heel aangrijpend boek, geschreven door iemand die zelf anorexia heeft gehad. Een ervaringsdeskundige dus.
Goed om te weten: dit boek bevat de nodige triggers, en is daardoor best een heftig boek.

Oorlogswinter van Jan Terlouw, niveau 1
Waarom je dit boek moet lezen: het is een van de weinige verhalen waarin ook het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven wordt. Daarnaast is het goed om te weten wat er toen is gebeurd.
Handig om te weten: Dit boek is als luisterboek beschikbaar bij Storytel.

Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens, niveau 1
Waarom je dit boek moet lezen: dit is een kinderverhaal over de oorlog, en dan vooral over hoe het was om toen als onderduiker een beetje normaal leven proberen te hebben. Dit verhaal is erg geschikt voor jonge lezers voor de lijst.
Handig om te weten: dit boek is als ebook beschikbaar bij Online Bibliotheek.

Dood door WC-papier van Donna Gephart, niveau 1
Waarom je dit boek moet lezen: Het is grappig, maar kaart ook een serieus probleem aan: armoede. Dit verhaal heeft een beetje dezelfde vibe als Adres Onbekend van Susin Nielsen, maar het is wat dunner en geschikter voor iets jongere kinderen. Plus: een jongen als hoofdpersoon. Altijd goed voor niet-lezende jongens
Goed om te weten: als je dit een leuk boek vindt, ga je boeken van Susin Nielsen ook leuk vinden.

54 minuten van Marieke Nijkamp, niveau 2
Waarom moet je dit boek lezen: Ten eerste: het is superspannend. Ten tweede: het leest als een trein. En ten derde: je wil dit hoe dan ook niet op je eigen school meemaken, maar je wil er wel over lezen. Want om erover te lezen is superspannend. O, en ten vierde: het is geen dik boek, maar wel meer verhaal dan een boek van Mel Wallis de Vries (lees: je kunt makkelijker een boekverslag schrijven).
Handig om te weten: dit boek staat als ebook in Online Bibliotheek en Storytel.

Bloedgeld van Simone van der Vlugt, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: omdat het een superstoer boek is over een jongen die aanmonstert op een VOC-schip, en een tweede jongen die piraat wordt. Echt een jongensboek dus! Daarnaast, als je de stijl van Van der Vlugt kent, kun je in de bovenbouw een stuk makkelijker boeken vinden: er staan er namelijk een aantal van haar op de lijst voor de bovenbouw.
Handig om te weten: dit boek staat als luisterboek in Storytel.

Dat stomme boek van Tiny Fisscher, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: Je bedoelt behalve de titel? Nou, bijvoorbeeld omdat de hoofdpersoon ADHD heeft. Of omdat die ook de pest aan lezen heeft. Of omdat dit boek ontzettend grappig is. En anders omdat er, aldus de kaft, geen stommer boek bestaat dan dit boek. Moet je toch even proefondervindelijk vaststellen, toch?
Om over na te denken: als jij zelf ADHD hebt: vind je dat dit boek een goede beschrijving is van ADHD?

De Hongerspelen van Suzanne Collins, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: Dit is een verhaal wat je oppakt en na een aantal uur weer weglegt, zonder dat je doorhebt dat er een aantal uur verstreken is. En men, wat is dit boek spannend. Je wil dit boek gewoon in een ruk uitlezen – en het mag nog ook, want het is je ‘huiswerk’!
Handig om te weten: dit boek is als luisterboek beschikbaar bij Storytel – net als de rest van de serie.

De test van Joelle Charbonneau, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: nou, als je De Hongerspelen en Divergent geweldig vond, ga je dit boek ook geweldig vinden. Daarnaast is de hoofdpersoon een meisje wat geïnteresseerd is in werktuigbouwkunde, en wat ook handig genoeg is om de nodige dingen te knutselen. Lampjes voor in de tuin op zonne-energie bijvoorbeeld. En na het lezen van dit boek hoef je nooit meer bang te zijn voor een toets of examen!
Handig om te weten: dit boek is als ebook beschikbaar bij Online Bibliotheek en Storytel

Divergent van Veronica Roth, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: Als je nou na De Hongerspelen en De Test nog een boek moet lezen, dan ga je deze waarschijnlijk ook wel leuk vinden. En als je ze alle drie leest, kun je ook nog een vergelijking maken: waar zitten de overeenkomsten tussen de boeken, en waar de verschillen?
Om over na te denken: voor welke factie zou jij kiezen, en waarom?

Erebos van Ursula Pozananski, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: Het is een razend spannend boek, en het heeft een jongen als hoofdpersoon. Daarnaast gaat het over een online game, maar dan een heel exclusieve: je moet ervoor uitgenodigd worden. Maar hoe ver ga je voor een game?
Om over na te denken: hoe ver zou jij gaan voor een spelletje?

Harry Potter en de Steen der Wijzen van J. K. Rowling, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: als je nog nooit Harry Potter gelezen hebt, is dit je kans. Helemaal legaal en verantwoord, want het moet voor school. En in de huidige tijd is het wel handig als je een mening geeft over iets wat je op zijn minst hebt geprobeerd te lezen.
Handig om te weten: dit boek is als luisterboek beschikbaar bij Storytel (en waarschijnlijk ook bij je bibliotheek, maar dan op schijf)

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larssen van Susin Nielsen, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: omdat er min of meer dezelfde thema’s in zitten als in 54 minuten en in De geschiedenis van Jane Doe, dus dan heb je een mooie combinatie samen. En het is een boek wat heel snel leest. Nielsen heeft hier voor het eerst een dagboek geschreven, en net als in een gewoon dagboek zitten ook hier pagina’s tussen met heel weinig tekst 😉
Om over na te denken: hoe hangen de thema’s van 54 minuten en De geschiedenis van Jane Doe samen met de thema’s in dit boek?

Iets heel bijzonders van Susin Nielsen, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: dit lijkt op het eerste gezicht een heel gewoon verhaal, maar het blijkt, letterlijk en figuurlijk, iets heel bijzonders te zijn. Een echte coming of age-roman, maar dan voor 13-jarigen.
Om over na te denken: wie heeft de rol van de stereotype witte hetero man in dit verhaal?

Nevermoor van Jessica Townsend, niveau 2
Waarom je dit boek moet lezen: dit is Harry Potter, maar dan zonder de geesten en met een grote pratende kat. O, en met een hotel dat zich gedraagt als De Kamer van Hoge Nood.
Handig om te weten: dit boek is als ebook en lusiterboek beschikbaar bij Online Bibliotheek, en als luisterboek bij Storytel.

De geschiedenis van Jane Doe van Michael Belanger, niveau 3
Waarom je dit boek moet lezen: omdat het een heel integer geschreven verhaal is over liefde, rouw, depressiviteit. Ondanks de zware thema’s heeft dit boek ook een flinke dosis humor. Over groene koeien bijvoorbeeld, of over vampierfictie. En er zit nog een heel mooi thema in: vriendschap, vriendschap door dik en dun, in goede en in slechte tijden.
Om over na te denken: hoe zou jij een vriend of vriendin kunnen steunen die door een moeilijke tijd gaat?

Het Wonderbaarlijke voorval met de hond in de Nacht van Mark Haddon, niveau 3
Waarom je dit boek moet lezen: dit was een van de eerste boeken waarin autisme openlijk besproken werd, al was het nogal stereotype. In het toneelstuk wordt de boodschap van dit boek beter naar voren gebracht, maar ook als je het boek leest, kun je (als het goed is) de boodschap uit het verhaal halen.
Om over na te denken: heb jij wel eens iemand met autisme ontmoet?

Odysseus, een man van verhalen van Imme Dros, niveau 3
Waarom je dit boek moet lezen: dit is een hele goede inleiding in het verhaal van Odysseus. En als je gymnasium doet, wordt je binnen afzienbare tijd doodgegooid met dat verhaal, en dan scheelt het enorm als je het al kent.
Goed om te weten: dit is een moderne bewerking, en een beetje opgepoetst. Het echte verhaal is een stuk bloederiger en vooral dikker.

The Hate U Give van Angie Thomas, niveau 3
Waarom je dit boek moet lezen: Dit boek is min of meer uitverkoren tot het boek over mensen van kleur. Het gaat over een meisje dat heel erg haar best doet om erbij te horen op haar witte elitaire school, maar ook trouw wil blijven aan haar gekleurde achtergrond.
Handig om te weten: Dit boek is beschikbaar als ebook bij Online Bibliotheek en als luisterboek bij Storytel.

De verborgen universiteit: de erfenis van Richard Grenville van Natalie Koch, niveau 4
Waarom je dit boek moet lezen: je bedoelt afgezien van het feit dat je urban fantasy voor je lijst mag lezen? Nou, dit is een heel gaaf boek, en het verhaal gaat niet alleen in op de mooie en lelijke kanten van magie, maar ook op de ethische kanten. Dat maakt het heel interessant, zeker als je filosofie ook leuk vindt of dat als vak hebt.
Om over na te denken: welk ethisch dilemma uit het boek kun je ook in jouw leven tegenkomen?

Deze lijst is samengesteld op basis van Lezen voor de Lijst van de Online Bibliotheek.

2 gedachtes over “Lezen voor de lijst: mijn aanraders (12-15 jaar) – herziene versie

  1. Naomi zegt:

    Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld *kuch*, maar ik zou toch denken dat hier genoeg leuks tussen zit! Gaaf trouwens dat Susin Nielsen gelezen mag worden voor de lijst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.