Boeken: hoe dikker hoe beter?

Soms is het heerlijk om een dik boek te lezen, en dan geldt echt: hoe dikker hoe beter. Maar op andere momenten vind ik een dik boek toch wat minder prettig. Daarom vandaag een blogpost over de voor- en nadelen van dikke boeken. En omdat er al ellende genoeg is in de wereld, doen we dat natuurlijk niet al te serieus.

Wat ik bijvoorbeeld een groot voordeel vind van een dik boek: je weet dat je even zoet bent, en dat je dus niet over twee dagen weer naar de bibliotheek of boekhandel ‘moet’ voor nieuw leesvoer. En dat is best handig als bijvoorbeeld de bibliotheek een tijdje dicht is, de boekhandel ver weg is of je gewoon even geen tijd hebt om naar de bieb te gaan.

Een nadeel daarentegen is dat een dik boek niet altijd makkelijk vasthouden is, en dus is het een stuk minder makkelijk om lekker opgekruld op de bank je boek te lezen. Je moet echt zoeken naar een goede houding, en dat kan wat tijd kosten. Tijd die ik liever zou besteden aan lezen. Daarbij moet ik een dik boek vaak ergens neerleggen of met twee handen vasthouden tijdens het lezen, en dat heeft nogal wat invloed op mijn leeshouding.

Maar een voordeel is vaak wel dat je een verhaal hebt waar je je echt even in kunt vastbijten. En dat je de personages echt kunt leren kennen (zeker als het dikke boek onderdeel is van een serie dikke boeken). Dat geeft een verhaal vaak toch net wat meer diepgang en sfeer, en ook personages komen daardoor vaak realistischer uit de verf (ja, ook als het fantasy is). Dat vastbijten is sowieso fijn als je even flink wat afleiding zoekt van je dagelijkse problemen. Lekker vluchten in een boek dus.

Het lastige is dat je dan ook weer langer aan bepaalde stomme personages vast zit, dus als er een personage is wat je niet kan uitstaan, dan ben je niet met een paar dagen van hem of haar af. Dat vind ik soms wel een nadeel, en kan maken dat ik een boek helemaal niet uitlees.

Met name in de zomermaanden, als de bieb langere uitleentijden heeft (en ik dus ook langer op andere boeken moet wachten…) vind ik dikke boeken erg fijn. Ik heb namelijk in de zomer ook vaak meer tijd (welkom bij werken in het onderwijs) en kan dan ook meer lezen. Niet in de laatste plaats omdat ik meestal in de ochtend een stuk minder vroeg op hoef! Dan kan ik in de avond lekker doorlezen. En omdat het een lekker dik boek is, kan ik even vooruit. Dat maakt dat het ook een stuk minder lastig is dat ik langer moet wachten op mijn reserveringen, want als ik een boek dan eenmaal heb, dan kan ik ook een aantal avonden lekker lezen. Ook in andere vakanties lees ik graag dikke boeken, want nogmaals: dan heb ik tijd. En aangezien ik al een aantal jaar niet meer op vakantie ga, hoef ik die boeken ook niet in mijn koffer mee te slepen. In het ergste geval zit mijn boek een dagje in mijn rugzak omdat ik op pad ben. Maar voor een dagje is dat niet zo erg, zeker niet aangezien ik er uren leesgenot voor terugkrijg.

Lees jij graag dikke boeken? Zo ja, heb je daar een vast moment voor? En als je niet van dikke boeken houdt: waarom dan niet?

9 gedachtes over “Boeken: hoe dikker hoe beter?

 1. Raya Schaduwjaagster zegt:

  Ik hou van lange verhalen, maar niet van dikke boeken, omdat ze moeilijk vast te houden zijn. Daarom stel ik voor om dikke boeken in delen te publiceren. Het achtste leven (voor Brilka) zou ik bijvoorbeeld graag eens lezen als het in afleveringen verschijnt. Of als luisterboek, dat mag ook.

  Like

 2. Naomi zegt:

  Hoe dikker hoe beter, was lange tijd mijn motto. In mijn vroege tienerjaren zocht ik daar mijn boeken zelfs op uit. Gewoon de dikste boeken pakken en klaar was ik, want ja, ik ging maar één keer per week naar de bieb en er moest dus genoeg voorraad zijn. Tegenwoordig vind ik het nog steeds prettig, maar ik herken de struggle met het vasthouden.
  En helaas ontdekte ik gisteren dat soms een dik boek ook té dik kan zijn. Dat je denkt: dat had ook met de helft van het aantal pagina’s gekund…

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, het moet geen dik boek worden om maar zo dik mogelijk te zijn. Je moet wel echt wat te vertellen hebben. Al moet ik zeggen dat de meeste dikke boeken die ik lees weliswaar af en toe de ruimte nemen voor een iets langere beschrijving, maar over het algemeen heeft die beschrijving dan ook wel een functie.

   Like

 3. Adriaantje zegt:

  Dikke boeken lees ik overdag, dan kan ik het met armen op de leuning vasthouden, f voor me op tafel leggen.
  Een dik boek gaat zeker niet mee naar bed.
  Als het dikke boek een trilogie is, kies ik voor de losse boeken.
  En voor ik een dik boek meeneem, kijk ik net iets meer naar de inhoud dan anders.

  Like

 4. Evendelen.be zegt:

  Het is me al vrij veel overkomen dat een dun boek al snel tegenvalt.
  Waar ik soms moeite mee heb is dat sommige boeken echt een heel klein lettertype hebben en dan laat ik deze links liggen. Ik snap niet waarom ze dit doen want dat is echt vermoeiend voor de ogen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.