Waarom Hogwarts Legacy leuker is als je de Harry Potter-boeken gelezen hebt

Hogwarts Legacy is de game waar Potterheads enorm naar hebben uitgekeken, want nu kunnen we eindelijk zelf naar Zweinstein (Hogwarts) en de held zijn in deze magische wereld. Het is een open world-game die beschikbaar is voor PC, Playstation, XboX en Nintendo Switch (met uitzondering van de lite). Ik speel deze game op de Switch, en nu ik bijna door het verhaal heen ben, valt het me op hoeveel hints er naar de Harry Potter boeken in zitten. Dingen waarvan ik zeker weet dat ze niet in de films zaten, en die je dus alleen snapt als je de boeken gelezen hebt. En als deze game er nou voor zou kunnen zorgen dat mensen meer boeken gaan lezen…

Deze blogpost bevat spoilers over zowel Hogwarts Legacy als de Harry Potter-boeken.

Ja, ik heb Hogwarts Legacy. Gij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. “Ik buk wel”, net als Simon Carmiggelt.

Fisteldistels (Bubotubers). De sidequest Spot Removal draait om het vinden van Bubotubers. Uit de boeken weten we dat die, in zeer verdunde vorm, een goed middel vormen tegen puistjes, en dat is precies waar Sacharissa Tugwood ze voor wil gebruiken: ze wil haar medeleerlingen ‘helpen’ door ze mooier te maken/van hun puistjes af te helpen (zodat zij daar niet meer naar hoeft te kijken). Deze planten zitten niet in de films, maar wel in de boeken, namelijk in deel 4 (Vuurbeker). De leerlingen moeten ze bij Kruidenkunde uitknijpen, en Hermelien krijgt een envelop vol onverdunde Fisteldistelpus toegestuurd als Rita Pulpers een naar artikel over haar schrijft.

Fluimstenen (Gobstones). Tijdens je eerste dagen op Zweinstein vraagt Zenobia Noke je om hulp. Een aantal medeleerlingen hebben haar Fluimstenen (Gobstones) verstopt op hoge plekken, omdat ze het zat zijn dat Zenobia steeds wint met het spelletje (waardoor zij stinkende vloeistof in hun gezicht gespoten krijgen). Door middel van de spreuk Accio (die Zenobia nog niet geleerd heeft, maar jij al wel) kun je deze knikker-achtige stenen terugvinden. Dit spelletje zit niet in de films, maar wel in de boeken. Hoewel ik Zenobia niet het meest sympathieke personage uit de game vindt, vind ik deze sidequest wel heel leuk, omdat die je door heel Zweinstein laat lopen om die stenen te vinden en je daarbij veel van het kasteel ziet (en veel Floo Flames en Revello-pages kunt vinden). Ook hoef je bij deze sidequest niet te vechten, en dat is soms ook wel eens fijn.

Foppe (Peeves). Dit vind ik nog steeds gek: Foppe de klopgeest speelt een enorme (bij)rol in de boeken, maar is uit de films verdwenen. Hij zat wel in de eerste Harry Potter Games (die van EA, toen alles nog super-pixelig was) en in de mobiele game Hogwarts Mystery, maar verdween compleet uit de films. In de game is hij in ere hersteld, maar je hoeft niet bang voor hem te zijn: hij heeft het alleen gemunt op de andere leerlingen en doet lang niet zo vervelend als in de boeken. Misschien dat daar in de volgende game nog een sidequest over gemaakt kan worden? Hoe Foppe zo ontzettend vervelend is geworden tussen de tijd van deze game en de tijd waarin Harry Potter speelt?

Heer Palagon (Sir Cadogan). Heer Palagon zit in het derde boek (Gevangene van Azkaban) en heeft de film net niet gehaald (hij is in het boek de vervanger van het portret van de Dikke Dame). En als ik zeg net niet, dan bedoel ik ook echt net niet: de scenes zijn wel opgenomen, maar hebben ‘the final cut’ niet gehaald. In de game heeft hij geen grote rol, maar je kunt zijn portret vinden en daar zit ook een Revellio-pagina verstopt.

De geheime gang achter/in het standbeeld van de eenogige heks naar Zacharinus Zoetwarenhuis. Dit is iets wat in met name het derde boek een grote rol speelt: de geheime gang naar de beroemde snoepwinkel in Zweinsveld. Die zit in de boeken verstopt op de derde etage, en je moet door de bochel van een eenogige heks (die je ook nog eerst een wachtwoord moet geven) om deze geheime gang in te komen. Helaas is dit de enige geheime gang die er in de game zit, terwijl dat in de boeken toch een mega-grote rol speelt. Ook hier hoop ik dat er in een volgende game meer aandacht voor komt.

Trompetterende narcissen. Als je langs de narcissen in Hogwarts Legacy loopt, zul je merken dat ze een trompetterend geluid maken. Deze trompetterende narcissen worden heel kort genoemd in het vijfde boek (Orde van de Feniks). Belinda en Parvati gaan samen bij professor Zwamdrift langs als ze door professor Omber is ontslagen, en noemen dan even dat ze narcissen hebben meegenomen. ‘Niet die trompetterende soort die Stronk kweekt, maar mooie bloemen’. In alle eerlijkheid: ik vind de bloemen in de game ook erg leuk, al had ik het nog leuker gevonden als we er iets mee konden (verzamelen, gebruiken voor toverdrankjes oid). Misschien voor een tweede game?

Kietel de peer. In het vierde boek (Vuurbeker) is Hermelien behoorlijk ontdaan van het lot van de huis-elfen, op een gegeven moment wil ze met de elfen gaan praten. Daarom vraagt ze aan Fred en George hoe ze in de keuken moet komen. Het antwoord is dat ze bij een schilderij van een fruitschaal een peer moet kietelen, die dan in een deurknop verandert waardoor je de keuken in kan. En ja, de mogelijkheid om de peer te kietelen en de keukens te verkennen zit in de game – en niet in de films. Sowieso zitten er veel minder huiselfen in de films dan in de boeken, en de game is trouw aan de boeken plus wat extra: huis-elfen zijn gewaardeerde medewerkers die bomvol goede tips zitten. Sterker nog: er is een huis-elf die jou heel erg gaat helpen in je Zweinstein-carrière… Je zou hem zelfs als een waardevolle mentor kunnen omschrijven, minstens even waardevol als Professor Fig.

Professor Kist/Professor Binns. Nog zo iemand die compleet uit de films geschreven is, terwijl hij in de boeken toch echt de informatie geeft over De Geheime Kamer! Deze geest geeft geschiedenis, en doet dat niet op de meest enthousiasmerende manier. In de game kun je ook een les geschiedenis bij hem volgen, en daarbij ga je op een mini-excursie door het kasteel. Je kunt bij deze quest Revello-pages vinden, en je hoeft tegen niemand te vechten.

Kobold-opstanden. In de films wordt er nauwelijks gesproken over de kobold-opstanden in de 19e eeuw, in de boeken draaien zowat alle geschiedenislessen (van de hierboven genoemde professor Kist) om deze opstanden. En nu heb ik een theorie… Deze game is gesitueerd in het einde van de 18e eeuw, en in feite heb je twee soorten tegenstanders die je regelmatig ‘in het wild’ tegenkomt: duistere tovenaars/stropers en kobolden. De kobolden worden geleid door Ranrok, en ze willen magie kunnen en vooral mogen gebruiken. Zou het kunnen dat dit de opstanden zijn waar professor Kist Harry en zijn klasgenoten steeds over onderwijst?

Tips voor de game

Ja, ik kan deze post natuurlijk niet maken zonder jullie ook wat tips te geven he? Deze tips zijn voor mensen die de game spelen maar verder nog niet zo heel veel game-ervaring hebben (net als ik dus toen ik eraan begon).

Wil je deze game spelen zonder Rowling te steunen? Je kunt Hogwarts Legacy inmiddels op veel plekken ook tweedehands kopen!

Als dit je eerste game in dit genre (Open World RPG) is, raad ik je van harte aan om voor Story Mode te kiezen. Dit kun je kiezen tijdens het maken van je personage (story mode zit helemaal links bij ‘difficulty’). Als je al een andere modus hebt gekozen en je merkt dat je het lastig vindt (bijvoorbeeld omdat je steeds verslagen wordt), dan kun je de moeilijkheidsgraad aanpassen. Bij Story Mode mag je ook dingen overslaan als je eerst het zelf (een soort van) geprobeerd hebt. Bij sommige puzzels (Astronomietafels) en bepaalde onderdelen (racen op je bezem) vond ik dat erg fijn. Ook krijg je meer tijd om te reageren als je wordt aangevallen, en ook dat vind ik erg fijn.

Je mag best veel zelf kiezen in deze game, onder andere in welke afdeling je gesorteerd wordt. Over het algemeen maakt het niet heel veel uit in welke afdeling je zit (de accentkleuren van je kleding verschillen, verder nauwelijks tot niet), behalve voor 1 quest: de 14e. Die is per afdeling verschillend. Ik heb inmiddels deze quest voltooid voor zowel Ravenklauw als Huffelpuf (ja ik wil alles in de game ervaren dus ik heb inmiddels 3 personages en ga van de zomer een Zwadderich-personage beginnen – inclusief Dark Arts) en waar de Ravenklauw-quest luchtig en best gezellig is, is de Huffelpuf-variant behoorlijk duister. Deze vier verhaallijnen, van de vier verschillende afdelingen, belichten allemaal een ander stukje van hetzelfde verhaal, dat samenkomt in de 15e quest: Jackdaw’s Rest. Na deze quest leer je vliegen op een bezem (en kun je je eigen bezem kopen – man dat scheelt veel gedoe!).

De wereld wordt steeds een stukje groter en je kunt steeds meer zelf doen, zonder quests. Een van de dingen die ik zo snel mogelijk zou doen is om zo veel mogelijk Merlin Trials te voltooien. Het oplossen van deze puzzeltjes wordt namelijk flink beloond in de game: je kunt extra kleding opslaan (lees: je krijgt extra gear slots).

Nu we het toch over de kleding hebben: die kun je aanpassen. Als in: je kunt de gear onzichtbaar maken (vet handig want er zit een hoop lelijk spul in) of het uiterlijk van andere kleding geven (mits je die eerder in je bezit hebt gehad – geloot hebt dus). Je hoeft deze kleding dus niet in je gear slots te houden: als je ze eenmaal in je bezit hebt gehad, kun je je kleding er altijd zo uit laten zien. Zo kun je de mooiste outfit combineren met de beste verdediging en aanval (offence en defence). Hoe doe je dit? Bij het tabje ‘gear’ kun zie je wat je nu aan hebt. Per categorie kleding kun je dan kiezen tussen het verwisselen van je kleding en ‘change apperance’. Als je daarop klikt, krijg je een menu waarmee je je kleding er zo uit kunt laten zien als jij dat wil – mits je het eerder geloot hebt of als ‘apperance’ hebt verdiend met een quest of challenge.

Op een gegeven moment krijg je Talent Points. Ik geef deze altijd zo snel mogelijk uit aan het vergroten van het bereik van Revellio en daarna aan alles in de Stealth-categorie. Dit zijn naar mijn mening de handigste tools in de game die je ook het snelste verder helpen – zeker als je geen ervaren gamer bent, zoals ik.

Vliegen op een bezem heeft veel voordelen. Onder andere dat je over allerlei vijanden heen kunt vliegen zonder dat ze je lastig vallen. Daarnaast kun je ook ballonnen kapot maken en op platformen landen. Deze twee dingen leveren je extra punten op.

Je hoeft niet alle Merlin Trials te doen. In tegenstelling tot de Ancient Magic Hotspots en de Astronomytables heb je niet alle Merlin Trials nodig (om de maximale gear-uitbreiding te krijgen). Je kunt dus kiezen welk soort Merlin Trials (er zijn verschillende soorten puzzels) jou het beste liggen.

Eenmaal open = altijd open. Denk niet dat als je een keer een geheime gang hebt gebruikt of ergens in bent gesneakt (er zijn een paar steath-opdrachten), dat je dan meteen alles moet doen wat je daar eventueel kan doen en alles moet vinden wat daar te vinden is. Sterker nog: het kan handig zijn om je in eerste instantie aan je missie/quest te houden en later terug te komen – al is het maar omdat je dan niet meer het risico loopt om betrapt te worden.

Sommige dingen verdwijnen van de kaart als je ze voltooid hebt, anderen krijgen een klein vinkje. De Merlin Trials, de Ancient Magic Hotspots en de Treasure Volts verdwijnen van de kaart, de Bandit Camps krijgen een vinkje. Dit kan je helpen met het navigeren door de kaart, want die is uiteindelijk best groot. En ja, hij wordt stapsgewijs groter, maar het is uiteindelijk toch echt nog steeds een mega wereld (waarbij de vorm me toch echt een beetje doet denken aan de vorm van de kaart van Groot Brittannië, maar dat terzijde).

En tot slot: als je niet uit een quest komt: de website van IGN heeft een fantastische walktrough, met plaatjes. Het is geen schande om die te gebruiken. Je speelt deze game (ga ik van uit) ter ontspanning, omdat je het leuk vindt. Frustratie omdat je ergens niet uit komt is niet leuk, dus doe het zo dat het voor jou leuk blijft.

2 gedachtes over “Waarom Hogwarts Legacy leuker is als je de Harry Potter-boeken gelezen hebt

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.