Dingen die je kunt doen tijdens het luisteren naar een luisterboek

Wat ik vaak hoor als ik vertel dat ik veel luisterboeken luister, is dat mensen me vragen hoe ik me kan concentreren op dat luisterboek. In mijn geval is dat vrij simpel: ik doe namelijk ondertussen iets anders, iets wat niet al mijn aandacht opeist, en bij voorkeur iets met mijn handen of met mijn hele lijf. Wat dan bijvoorbeeld?

Koken. Dit is denk ik toch wel wat ik het meeste doe tijdens het luisteren naar een luisterboek. Groenten schoonmaken en snijden gaat gewoon een stuk makkelijker en fijner als je ondertussen niet aan het piekeren gaat. En aangezien ik daar nogal een handje van heb, zet ik dus een luisterboek aan. Zo sta ik rustig een paar uur te koken (ik maak graag zelf bouillon en kook regelmatig een grote pan curry, pastasaus, chili con carne en stoofpot om in te vriezen, handig op dagen dat ik moe ben of geen inspiratie heb om te koken). Voor mij is koken met een luisterboek aan heel ontspannend.

Kleuren. Ook kleuren is iets wat ik graag doe tijdens het luisteren naar een luisterboek. En waar ik tijdens het koken nog wel eens kies voor bijvoorbeeld columns, kies ik tijdens het kleuren graag voor een langer verhaal. Vaak pas ik mijn luisterboek een beetje aan aan de kleurplaat, zeker als ik bijvoorbeeld een fantasyplaat kleur. Dan luister ik ook een fantasyboek. Ben ik met een plaat met veel natuur bezig, dan kies ik ook een boek waarin een (groene) omgeving een rol speelt.

Diamond painting. Ook diamond painting is fijn om te doen. Je hebt er nog minder hersencapaciteit voor nodig dan kleuren, omdat je zelfs niet hoeft te bedenken welke kleur je gaat pakken. Dat betekent dat je ofwel een ingewikkelder verhaal kan luisteren, ofwel dit ook kunt doen als je heel erg veel stress/piekergedachtes/donkere wolken in je hoofd hebt. Daarnaast heb ik ook goede ervaringen met diamond painting toen ik de eerste keer mijn arm brak en dus stoned van de pijnstillers niet veel kon, maar wel kon plakken. En met een luisterboek is dat gewoon net iets gezelliger. Aanrader dus!

Puzzels maken. Ik maak niet vaak legpuzzels, maar als ik ze maak, heb ik meestal een luisterboek aan staan. Mij helpt dat enorm om te blijven focussen op de puzzel, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Om eerlijk te zijn maak ik zelfs zo zelden een legpuzzel dat ik ze eigenlijk altijd te leen moet vragen voor ik er een kan gaan maken. Maar als ik ze dan maak, dan heeft Jan van Haasteren mijn voorkeur.

Puzzelboekjes invullen. Ook dit is iets wat ik graag combineer met een luisterboek. Ik vind verschillende puzzels fijn, en koop dus af en toe een puzzelboekje. Vooral de Denksport Magazines vind ik leuk, dan kan ik lekker veel verschillende dingen proberen. Ik ben daarnaast fan van Cijfercode (vul een kruiswoordschema in aan de hand van de letters die allemaal een eigen getal hebben) en soms ook van Sudoku, Woordzoekers en soms een Logikwis. Denksport Magazine is trouwens ook een aanrader om mee te nemen op vakantie!

Huishoudelijke taken. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind activiteiten als ‘de was’, ‘afwassen’ en ‘de wc schoonmaken’ nou niet bepaald inspirerend. Maar met een luisterboek erbij gaat het een stuk makkelijker! En het voelt een stuk minder zinloos (want hallo, komt er ooit een einde aan de was?). Ook de boodschappen opruimen (mijn boodschappen worden grotendeels thuisbezorgd door Picnic) is voor mij een stuk overzichtelijker als ik een luisterboek aan heb staan. Raar maar waar.

Wandelen. Ook wandelen is een moment dat mijn hoofd kan gaan dwalen, vooral als ik de route goed ken. En soms is dat handig (bijvoorbeeld als ik iets wil uitpuzzelen), maar het risico bestaat altijd dat ik verzand in mijn eigen piekergedachtes. Met name als ik naar mijn werk loop (ik mag nog niet fietsen want herstellende van een gebroken arm) is dat een risico. Waarom? Nou, omdat ik, nog voor ik mijn wijk uit ben, voorsorteer op een stoep en dan eigenlijk een half uur lang rechtdoor moet lopen. Nee, ik overdrijf niet: rechtdoor, rechtzodiegaat. Ik steek tegenwoordig iets eerder over (het kruispunt vlak bij school kan me zeker vijf minuten laten wachten, complete onzin), maar ook dan is het rechtdoor tot zo’n 20 meter van de school. Sorry, maar dat is echt niet grappig zonder luisterboek.

Boodschappen doen. Het merendeel van mijn boodschappen komt dus met Picnic, maar soms moet je toch even wat halen bij de buurtsuper. Omdat de komkommer sneller op was dan je dacht, omdat je minder melk in huis had dan je dacht of omdat er een hele goede aanbieding is. Maar de supermarkt is ook nogal prikkelrijk, en bij mij in de wijk hebben ze de neiging om beide supermarkten eens in de zoveel tijd te verbouwen of dingen anders neer te zetten. En dan AL. DIE. PRIKKELS! Geluid, licht, en waarom moet iedereen in de weg lopen??? Echt, ik ben een stuk relaxter als ik met een luisterboek (en oortjes, uiteraard) door de supermarkt kan lopen. Is voor de rest van de klanten ook fijner.

Kortom: de momenten dat de meeste mensen naar muziek of naar podcasts luisteren, luister ik naar luisterboeken. Voor mij is dat fijn en veilig. Een ander heeft meer met muziek of een podcast, ik meer met luisterboeken. Gelukkig is er voor ieder wat wils!

4 gedachtes over “Dingen die je kunt doen tijdens het luisteren naar een luisterboek

 1. Naomi zegt:

  Dingen anders neerzetten in de supermarkt zou sowieso verboden moeten worden, maar goed, daar ging dit niet over;).
  Ik herken heel veel dingen die ik ook met luisterboek zou kunnen doen. Maar koken met een luisterboek?! Respect! Ik zou geloof ik geen fatsoenlijk eten op tafel kunnen krijgen als ik tijdens het koken een luisterboek aan had staan. Puzzels maken kan ik trouwens ook niet met een luisterboek. Puzzelen is voor mijn brein nogal ingewikkeld, dus ik zou niks horen van dat luisterboek. Alle aandacht gaat naar de puzzel…
  Diamond painting is inderdaad briljant voor dagen dat alles tegenzit en dat je eigenlijk niet na kunt denken.

  Like

  • booksometea zegt:

   Hier zijn in de afgelopen maanden de beide supermarkten verbouwd en opnieuw ingericht… Dan wil je wel een luisterboek. Koken gaat bij mij juist beter met een luisterboek. Vraag me niet waarom, maar het werkt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.