Bezoek de boekwinkel… In Den Haag (Paagman Centrum)

In de zomer hebben veel mensen tijd voor uitstapjes, en daarom heb ik een nieuwe serie op BookSomeTea: Bezoek de Boekwinkel. In deze serie neem ik jullie mee naar toffe boekwinkels door het hele land, vaak in een grote stad, waar je minimaal een uur rustig kunt neuzen. Ik vertel je hoe je er kunt komen (disclaimer hier: grote steden zijn doorgaans niet blij met auto’s, dus ik geef vooral tips voor het OV), wat het aanbod van de boekwinkel ongeveer is en hoe toegankelijk de boekwinkel is voor mensen die minder mobiel zijn of snel overprikkeld zijn. Soms, als ik een stad goed ken en/of er meer leuke stekjes in de omgeving zitten, zal ik ook wat tips voor de omgeving geven, zodat je er echt een tof dagje uit kan halen.

Vandaag gaan we naar Den Haag, naar boekwinkel Paagman. Op een later moment deze zomer zullen we ook nog naar De Vries van Stockum gaan, dus die boekwinkel laat ik hier buiten beschouwing.

Hoe kom je bij Paagman Centrum?

Het adres: Lange Poten 41, 2511 CM Den Haag

Ik ben niet bekend genoeg om je in Den Haag de beste auto-tips te geven, dus eehm… Ik verwijs je even naar de site van Paagman. Ik rij zelf geen auto, dus ik ben voorzichtig met tips geven in deze.

Met de trein: ga met de trein naar Den Haag Centraal. Voor alle treinen die stoppen op dit station is Den Haag Centraal een eindpunt, dus de kans is groot dat je genoeg tijd hebt om uit te stappen, ook als je niet zo goed ter been bent. Wil je niet te ver moeten lopen, ga dan in de coupé zitten die zo dicht mogelijk bij de machinist is.

Als je gaat lopen vanaf het station: Na het uitchecken hou je links aan en neem je de uitgang Rijnstraat. Sla hier rechtsaf en loop zo’n 200 meter rechtdoor, tot je bij een grote weg komt. Dit is de Bezuidenhoutse weg. Steek deze weg niet over, maar sla linksaf en blijf rechtdoor lopen, de Herengracht op. Blijf rechtdoor lopen, langs het Plein (met het standbeeld van Willem van Oranje) de Lange Poten op. Na zo’n 50 meter vind je Paagman Centrum aan je linkerhand. Het is een kleine 10 minuten lopen in totaal.

Als je het OV wil pakken om je wat dichter bij de winkel te brengen: kies voor een tram of bus die stopt op het Spui. Loop het Spui af in de richting van de Hofweg, en sla rechtsaf de Lange Poten op. Blijf rechtdoor lopen, tot je aan je rechterhand Paagman aantreft (let op: je komt ook langs een paar andere boekwinkels – niet afgeleid raken! 😉 )

Aanbod boekwinkel en bijzonderheden

Het aanbod van Paagman is wat ik ‘het standaard aanbod’ van een boekwinkel noem, waarmee je ook in deze winkel rekening moet houden met de demografie van de stad. In Den Haag wonen en werken veel expats, veel mensen ‘met geld’ en veel mensen met een hoogopgeleide functie. Daarnaast heeft de Universiteit van Leiden een campus en een paar dependances in Den Haag. Dit zie je terug in het aanbod (meer Engelstalig en meer non-fictie in de spotlight).

De winkel is ingericht met wit en pastelkleuren, en wat me opviel is dat er tussen de kasten een aantal stoelen (die een beetje doen denken aan een troon of een zetel uit de Tweede Kamer) zijn geplaatst. Je kunt dus probleemloos even gaan zitten en een boek doorbladeren. De winkel is heel licht, onder andere door het deels glazen plafond (en dus de keuze van de kleuren).

Op de eerste etage vind je niet alleen een deel van het aanbod, maar ook een flink aanbod tweedehands (waaronder ook veel recente titels) en een muziekzaak. Daarnaast, en dat vond ik echt heel gaaf om te zien, hebben ze (naast een zitje) een paar antieke boeken in een vitrinekast. Dit zijn handschriften en boeken die letterlijk ‘eerste drukken’ zijn (dus met de allereerste drukpersen gemaakt). Vaak worden dit soort boeken ergens bewaard waar je ze als publiek niet kan zien, dus ik vind het heel gaaf dat Paagman ze zo etaleert. Ik hoop wel dat er rekening wordt gehouden met de bewaarcondities van dit soort oude boeken, die meestal toch gebaat zijn bij weinig licht en een constante (koele) temperatuur.

Toegankelijkheid (mobiliteit en prikkels)

Ik vond de toegankelijkheid van Paagman heel goed. Voor iemand met een mobiliteitsbeperking is deze boekwinkel een verademing, want je kunt alle kasten bereiken, ook met een grote scootmobiel (alhoewel: bij de tweedehands boeken kan het lastiger manoeuvreren zijn). Er is een roltrap (alleen naar boven) en een lift (naar boven en naar beneden). Het is een dichte lift, dus je zit niet ‘te kijk’. Ook als je met een rollator loopt of vaker moet zitten kun je in Paagman goed je weg vinden, de paden zijn heel ruim en er zijn genoeg stoelen tussen de kasten ingebouwd. Het grootste gedeelte van de ‘eerstehands’ boeken bevindt zich op de begane grond, en daar kun je echt prima rondrijden.

De kleuren van de winkel zijn dus wit en pasteltinten, en zelf vind ik dat erg rustig aan mijn ogen. Ik vond de temperatuur beneden goed te doen, maar boven was het heel erg warm. Het was buiten nou niet zo extreem warm (15-20 graden) maar wel heel zonnig. Hou daar dus rekening mee: als je slecht tegen warmte kan, ga dan op een bewolkte dag.

Wat ik met mijn ASS wel een klein minpuntje vond: de woorden boven de kasten kwamen niet helemaal overeen met de getoonde genres, vaak moest je dan nog anderhalve kast verder zoeken. Mocht Paagman meelezen: als jullie dit bij een opknapbeurt even kunnen meenemen, zijn jullie nog toegankelijker!

Tips in de omgeving

In dit straatje (de Lange Poten dus) zitten nog een aantal boekhandels. Als je Paagman uit loopt en je slaat linksaf, kom je al snel bij de Mayflower Bookshop, een winkel in tweedehands Engelstalige boeken. Iets verderop in de straat zit The American Book Center (ABC), waar ze zowel eerste als tweedehands Engelstalige boeken verkopen. Mocht je op zoek zijn naar Engelstalige boeken, kijk dan vooral even in deze twee winkels. Beide winkels zijn niet heel erg toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

Sla je vanuit Paagman rechtsaf, dan kun je onder andere naar Boekwinkel Douwes en de Ichtusboekwinkel (christelijke boeken). Deze twee boekwinkels zitten vanuit Paagman gezien aan de overkant. Douwes is niet echt toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking, en van de Ichtusboekwinkel weet ik het niet.

Heb je trek gekregen van al die boeken? Op Korte Poten 5 zit Happy Tosti, een lunchrestaurant waar mensen met een arbeidsbeperking werken. Naast tosti’s serveren ze er ook ontbijt, panini’s en soep van ‘geredde’ groente (groente die anders weggegooid zou worden). Er zijn vegetarische en vegan opties, en je kunt er ook terecht voor koffie/thee/warme choco/limonade (en ja, de warme choco kan ook vegan) en wat lekkers. Je kunt ook glutenvrije tosti’s bestellen!

Is er geen plek meer op het terras of wil je je zelf meegebrachte lunch ergens opeten? Langs de Bezuidenhoutseweg zit een klein parkje, en je kunt ook naar de Hofvijver lopen en met uitzicht op Het Torentje je lunch opeten. Liever in de schaduw? Op het Lange Voorhout zijn veel bankjes en bomen. Hier zit trouwens ook de Kloosterkerk, waar mijn oma altijd naartoe ging (ze is ook vanuit die kerk begraven).

Wil je liever een boekwinkel in een andere stad bezoeken? Kijk dan bij de eerdere afleveringen van deze serie:
Bezoek de boekwinkel… In Utrecht

8 gedachtes over “Bezoek de boekwinkel… In Den Haag (Paagman Centrum)

  1. Laurie zegt:

    Tipje van een local: De bushalte heet Centrum, de ondergrondse tramhalte heet Spui. Verwarrend, I know.

    Zelf vind ik de Paagman vestiging Fred (Frederik Hendriklaan) beter qua aanbod. Ook goed te bereiken met het OV en je hebt daar ook nog een cafeetje. Altijd goed. En daaromheen zijn nog meer winkels, voelt wat dorpser. Paagman in Leidschendam raad ik af, zit in The Mall of the Netherlands en dat is heel prikkelgevoelig. Voor de Engels lezer wel weer een paradijs haha.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.