ZomerLezen: Lekker Luchtig

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 ). We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Laten we eerlijk zijn: soms is het gewoon fijn om lekker luchtige boeken te lezen. En hoewel ik dit onderwerp bedacht voor de pandemie uitbrak (zomer, zorgeloos, niet te moeilijk doen enzo), denk ik dat de behoefte aan luchtige boeken nu juist nog groter is. We zijn er aan toe om even te lachen, even iets te lezen wat een beetje relativeert en vooral om even niet te moeilijk te doen. Dus vandaag is het thema van ZomerLezen: Lekker Luchtig!

Basisschool (4 – 12 jaar)

Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp. Agent woont op het politiebureau. Boef woont daar ook. In de cel. Want dat is gezellig. Maar soms ontsnapt Boef. Dan gaat hij op avontuur en haalt hij grapjes uit. Agent moet Boef dan weer vangen. Lukt hem dat? Een grappige serie, geschikt om zelf te lezen vanaf avi M3. Met leuke tekeningen!
De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths. Een van de bekendste graphic novel-series, heel geschikt voor kinderen die eigenlijk niet van lezen houden of die moeite hebben met lezen ;-). Andy en Terry bouwen een boomhut. Maar dan wel een heel bijzondere, met een bowlingbaan, een bioscoop, een zwembad met haaien en een snoepjesmachine. In deze boomhut kan alles! Vind je Phineas & Perp leuk op tv? Dan ga je deze boeken ook heel leuk vinden!
Kasper wordt een kip van Sam Copeland. Kasper piekert, over van alles en nog wat. Maar nu heeft hij iets om zich echt druk om te maken: hij verandert soms spontaan in een dier! Welk dier, dat is iedere keer anders. Een vlo, een neushoorn, een kip… Alles is mogelijk. Samen met zijn vrienden gaat Kasper op onderzoek uit. Want als hij straks in de spotlight staat bij de schoolmusical, wil hij natuurlijk niet zomaar in een kanarie of een dinosaurus veranderen!

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

De Strandtent van Mirjam Mous. Marcha en Fay hebben een bijbaantje in De StrandTent (DST). Ze denken een zomer vol coole feestjes. bitterballen en hotte invalkrachten tegemoet te gaan, maar niet alles is even leuk. Bijvoorbeeld als er wordt ingebroken en de daders De StrandTent kort en klein slaan… Maar gelukkig zijn er ook nog genoeg leuke invalkrachten en badgasten om hen te troosten.
100% Coco van Niki Smit. Coco is een modeblogger, maar op school kunnen ze haar stijl niet waarderen. Daarom besluit ze zich daar minder opvallend te kleden, en plaatst haar eigen stijl op haar modeblog ‘The Style Tiger’. Haar blog is enorm populair, maar niemand weet dat Coco degene achter het blog is… Het boek zelf leest ook als een blog, wat het extra leuk maakt.
Hoe versier ik een prins van Tyne O’Connell. De Amerikaanse Calypso zit op een Engelse kostschool, maar ze is daar niet echt populair. Door haar accent en haar hobby schermen valt ze buiten de boot. Maar dan moet ze schermen tegen de Engelse kroonprins, en de vonk tussen hen slaat over. Prins Freddie en Calypso sturen elkaar voortdurend berichtjes. En alle meiden op de kostschool willen opeens de beste vriendin van Calypso zijn! Maar hoe oprecht is die vriendschap?

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Gossip Girl van Cecily von Ziegesar. Dit is denk ik een van mijn favoriete luchtige series. Rijke tieners in New York die zich vooral bezig houden met kleding, make-up, hun sociale status, zichzelf en elkaar. Het leest (of luistert, afhankelijk van je voorkeur) als een soapserie, vraagt nergens te veel aandacht, maar biedt ondertussen een prima vorm van vermaak. Heel geschikt voor een luie middag in de tuin of op het balkon.
De eerste drie delen van deze serie zijn beschikbaar in LuisterBieb en Storytel.
De Lunar-Chronicles van Marissa Meyer. Moderne hervertellingen van bekende sprookjes. En aangezien je die sprookjes vast al kent (Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje), is de verhaallijn redelijk voorspelbaar. En dat is mooi, want dan kun je deze serie lekker makkelijk lezen. Uiteraard zit er wel een hypermoderne twist in het verhaal: zo is Cinder een cyborg en zit Cress niet in een toren maar in een satelliet gevangen. En de beide meiden zijn erg technisch: Cinder is geweldig met robots repareren en Cress is een fantastische hacker.
Royals-serie van Rachel Hawkins. In deze chicklit-serie komt steeds iemand anders in aanraking met de gekkigheid van het Schotse koninklijk huis. In het eerste deel maken we kennis met Daisy. Haar zus gaat trouwen met een Schotse prins. Prima, maar Daisy heeft wel eerst nog even zomerplannen. Die plannen worden ruw verstoord als ze in aanraking komt met de paparazzi en de roddelblogs. In deel twee gaat Millie naar een kostschool in de Schotse hooglanden. Toevallig ook de kostschool waar twee leden van het koninklijk huis naartoe gaan. En die prinses, die is wel erg leuk. Maar prinsessen zijn altijd hetero, toch? 😉

Volwassenen

Wespennest van Kerstin Gier. Constances huwelijk is net gestrand, en haar toekomstige ex-man heeft besloten dat Constance met de kinderen prima in het huis van zijn overleden moeder kan gaan wonen, zodat hij in de luxe flat in het centrum kan blijven. Constance krijgt hulp van haar buren, eerst om het huis wat minder mahonie-achtig te maken en daarna om te integreren in de buurt. Ondertussen lezen we mee op het forum van een clubje moeders uit de wijk, die erg graag doen alsof zij en hun kinderen veel beter zijn dan de rest. Constance wil graag bij deze moeders horen, maar komt er al snel achter dat er leukere manieren zijn om je tijd door te brengen – bijvoorbeeld door je niet in een wespennest vol boze vrouwen uit de insectenbuurt te begeven.
De verborgen geschiedenis van de roze anjer van Lauren Willig. Een combinatie van chicklit en historische roman. Eloise studeert aan Havard, en aangezien niets in haar leven volgens plan verloopt besluit ze haar scriptie te schrijven over twee romantische spionnen: de Paarse Gentiaan en de Rode Pimpernel. Tijdens haar onderzoek ontdekt ze nog een spion, een waar de meeste historici niets over weten: de Roze Anjer. Hoe heeft de Roze Anjer Engeland gered? Het verhaal gaat heen en weer tussen heden en verleden, en is heel geschikt om bij weg te dromen.
Mijn niet zo perfecte leven van Sophie Kinsella. Katie Brenner heeft op Instagram een perfect leven. In werkelijkheid is het een stuk minder flitsend. Ze is de laagste in rang bij een reclamebureau, leeft in een kleine kamer en haar huisgenoot heeft het hele huis volgezet met dozen kippenbouillon en soja-eiwit. Als ze dan ook nog ontslagen wordt, weet Katie even niet meer wat ze moet doen. Ze besluit terug naar haar ouderlijk huis te gaan, waar ze haar vader en stiefmoeder helpt om een glamping op te zetten. De glamping is een succes, maar dan komt haar horrorbaas uit Londen met haar perfecte gezin naar de glamping toe. Katie besluit wraak te nemen.

Om voor te lezen

Floddertje van Annie M. G. Schmit. Floddertje en haar hondje Smeerkees. Wie kent ze niet? Op de een of andere manier wordt Floddertje altijd vies. Als ze helpt in de keuken, komt de hele keuken onder het cakebeslag en de soep te zitten. Gaan Floddertje en Smeerkees naar het park, dan komen ze in de sloot terecht – uiteraard die ene vol met kroos. Zelfs als Floddertje aan het schoonmaken is, wordt het nog een vieze boel. Hoe krijgt ze het toch voor elkaar?
De ridder zonder billen van Levina van Teunenbroek. O nee! Deze ridder is zijn billen kwijt! Nu moet hij naar de billenwinkel. Een grappig en modern sprookje over een ridder die graag een prins wil worden, maar ‘in het heetst van de strijd raakte hij zijn billen kwijt’. En dus moet hij op zoek naar nieuwe billen, zodat hij toch een prins kan worden.
Het grote boek van Saskia en Jeroen van Jaap ter Haar. Eenvoudige verhaaltjes over een tweeling die graag samen in de straat speelt en af en toe kattenkwaad uithaalt. En soms kunnen ze er ook niets aan doen dat ze niet luisteren. Bijvoorbeeld in Amsterdam, daar is zo veel te zien! En als ze kappertje spelen op hun kamer, willen ze mama alleen maar helpen. Hoe konden zij nou weten dat het geen mooi kapsel zou worden?

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

3 gedachtes over “ZomerLezen: Lekker Luchtig

    • booksometea zegt:

      Phoe, goeie vraag. Bij Coco ligt de focus veel meer op acceptatie in de groep, terwijl de focus bij Mijn niet zo perfecte leven ligt op accepteren wie jij bent. Het gaat dus allebei over acceptatie, maar wel op een heel ander vlak. Maar nu maak ik het misschien wel weer te zwaar voor ‘lekker luchtig’ 😉

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.