Zelf boekenleggers maken

Voor de meeste boekenliefhebbers is alles wat min of meer plat is een boekenlegger, maar soms is het leuk om toch een bijzondere boekenlegger te maken. Dat kan voor jezelf, maar ook voor een ander. Een zelfgemaakte boekenlegger is namelijk ook een lief cadeautje voor iemand, en je kunt het ook maken met een klein budget. Wat wil je nog meer?

Zelf boekenleggers maken van papier

Papier is natuurlijk het goedkoopste, en de meeste mensen hebben wel wat papier in huis. Je kunt een strook papier knippen en die zelf versieren (met pen, potlood, stift, glitter en/of stickers), maar je kunt ook nog wat creatiever aanpakken. Knip of snij bijvoorbeeld een bijzondere vorm uit het papier, of een mooi randje. Golfjes bijvoorbeeld, of een zigzagpatroontje. Of snij gekleurd papier in stroken en plak daar een klein, zelf ingekleurd plaatje op. Deze bijvoorbeeld, of deze. Zelf een zentangle-patroon maken is uiteraard ook een optie. Net wat jij het leukste vindt!

Je kunt ook een mooie quote uit een boek op een papiertje handletteren en daar (al dan niet met wat extra versiering of een mooie gekleurde achtergrond) een mooie boekenlegger van maken. Inspiratie nodig voor quotes? Kijk dan vooral hier eens. Je kunt ook een aquareltekening maken, of de achtergrond aquarellen en daarna je handletterkunsten uitleven.

Een andere optie is om speciale boekenleggers te printen of te kopen die je in kunt kleuren. Deze kun je dus zelf inkleuren, met stiften, kleurpotloden of zelfs gelpennen (met glitter!). De gratis printables voor boekenleggers staan letterlijk overal op internet, dus slinger Google of Pinterest aan en je vindt alles wat je zoekt (en meer)

Zelf boekenleggers maken van stof en draad

Meer fan van stof en draad? Ook dan kun je een leuke boekenlegger maken! Variërend van een strookje stof met een lintje of een mooi knoopje (ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik kon hier jarenlang voor bij mijn oma terecht), tot aan een compleet met de hand gemaakte boekenlegger, het kan allemaal.

Ben je van het precieze werk? Dan is een boekenlegger borduren misschien wel iets voor je. Een boekenlegger is een overzichtelijk projectje, en je hebt boekenleggers om te borduren in allerlei thema’s. Dus ja, ook als je niets hebt met viooltjes, geraniums en vlinders, is er een boekenlegger voor jou te vinden. En anders kun je hem altijd nog voor iemand anders maken 😉 Als dit je eerste borduurprojectje is, raad ik je sterk aan om een pakketje te kopen (en geen losse stof met de spitszijde apart). Koop ook een klein scherp schaartje, want in je borduurpakketje zit waarschijnlijk wel een naald maar geen schaar.

Ben je handiger met een haaknaald dan met een borduurnaald? Dan kun je ook een boekenlegger haken. Gebruik hiervoor niet te dik garen, zelf zou ik katoen voor maximaal haaknaald 3 aanraden. Als je net begint met haken, kies dan voor een (relatief) eenvoudig patroontje, zoals streepjes. Ben je al wat handiger, dan kun je ook een plat patroontje haken (bijvoorbeeld een van deze slingers) of je gehaakte boekenlegger versieren met een klein amigurumi-knuffeltje. Je kunt zelfs een lange amigurumi-boekenlegger maken. Zoek dan bijvoorbeeld op ‘bookies’ of ‘amigurumi boekenlegger’.

Wil je helemaal geen naalden gebruiken? Knoop dan een boekenlegger! Hiervoor zou ik zoeken naar ‘patroon vriendschapsbandjes knopen’ of ‘patroon armbandjes knopen’. Grote kans dat je dan de leukste patroontjes vindt.

Zelf boekenleggers maken van kralen

Je kunt ook met verschillende soorten kralen aan de slag voor een boekenlegger. Dat kan bijvoorbeeld lekker oldskool met strijkkraaltjes (nodig: strijkkralen, grondplaat, strijkpapier en een strijkijzer). Strijkkralen zijn goedkoop bij Ikea, maar dan heb je niet heel veel kleuren. Voor de echt mooie designs raad ik je toch een zak(je) ‘echte’ strijkkralen aan (hama of ses). Let er sowieso op dat je de verschillende merken vaak niet kunt combineren tijdens het strijken.

Maar je kunt ook aan de slag met de kralen die je ook gebruikt voor het maken van sierraden. De simpelste variant is een lang lint of koord met een paar kralen/hangers eraan, maar je kunt ook kraaltjes aan een draad rijgen of zelfs een matje weven. Er zijn ook speciale boekenleggers om te versieren met kralen te koop, onder andere bij AliExpress (de goedkoopste optie) en diverse kralenwebshops in Nederland. Bij deze webshops kun je ook kralen kopen, en tangetjes, kettelstiften, ringetjes en draad. Maar als je nieuw bent in het sierraden maken, kun je voor de materialen soms beter naar een fysieke winkel toegaan, of contact zoeken met de webshop en uitleggen wat je wil maken, zodat je weet wat je moet aanschaffen.

Zelf boekenleggers maken met andere materialen

Uiteraard zijn er ook andere materialen die je kunt gebruiken om boekenleggers te maken. IJsstokjes bijvoorbeeld. Je kunt er een tekst op schrijven of (als je daar de materialen voor hebt) branden. Je kunt ook een pompon op het ijsstokje plakken, of een mooie knoop, of een figuurtje dat je zelf gefiguurzaagd hebt. En je kunt deze dingen uiteraard ook combineren!

Ook paperclips, vooral heel grote, zijn geschikt als boekenleggers te maken. Ook deze kun je versieren met een knoop, pompon of ander figuurtje, maar je kunt aan paperclips ook goed een of enkele kralen vast maken, of ze op dezelfde manier versieren als de ‘officiële’ boekenleggers van de kralenwinkel. Bijkomend voordeel is dat grote paperclips vaak goedkoper zijn dan die boekenleggers 😉

En tot slot kun je ook nog boekenleggers maken van een diamond painting. Die moet je waarschijnlijk speciaal bestellen, custom made, en na het beplakken zul je de painting moeten ‘sealen’ om te voorkomen dat de steentjes weer van de painting af vallen. Deze methode zou ik dus niet zo snel aanraden. Maar als je het echt heel erg leuk vindt, zou ik het vooral doen.

Heb je nog meer inspiratie nodig? Ik heb een Pinterest-bord gemaakt vol met ideetjes!

6 gedachtes over “Zelf boekenleggers maken

  1. Naomi zegt:

    Och, sweet memories. Wij maakten vroeger voor vader- of moederdag op school van die geborduurde boekenleggers (heel grof/groot). Die lagen in de Bijbel, dus na het eten kwamen die dan weer even tevoorschijn;).
    Tegenwoordig is mijn boekenlegger altijd het reserveringspapiertje van de bieb. Niet heel origineel. Deze ideeën zijn véél leuker!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.