Bezoek de boekwinkel… In Den Bosch

In de zomer hebben veel mensen tijd voor uitstapjes, en daarom heb ik een nieuwe serie op BookSomeTea: Bezoek de Boekwinkel. In deze serie neem ik jullie mee naar toffe boekwinkels door het hele land, vaak in een grote stad, waar je minimaal een uur rustig kunt neuzen. Ik vertel je hoe je er kunt komen (disclaimer hier: grote steden zijn doorgaans niet blij met auto’s, dus ik geef vooral tips voor het OV), wat het aanbod van de boekwinkel ongeveer is en hoe toegankelijk de boekwinkel is voor mensen die minder mobiel zijn of snel overprikkeld zijn. Soms, als ik een stad goed ken en/of er meer leuke stekjes in de omgeving zitten, zal ik ook wat tips voor de omgeving geven, zodat je er echt een tof dagje uit kan halen.

Vandaag gaan we naar boekwinkel Adr. Heinen in Den Bosch!

Hoe kom je bij Adr. Heinen?

Het adres: Kerkstraat 27, 5211 KD Den Bosch

Ook in Den Bosch ben ik niet bekend genoeg om je tips te geven voor de auto, maar ik weet dat in het centrum wat parkeergelegenheid is, onder andere bij een paar parkeergarages. Ik zou dat dus aanraden, maar nogmaals: ik rij zelf geen auto.

Met het OV: ik denk dat het het makkelijkste is om vanaf het treinstation ’s Hertogenbosch Centraal te gaan lopen als je van verder komt. De dichtstbijzijnde bushaltes zijn namelijk alsnog zeker 10 minuten lopen bij de boekwinkel vandaan (en het station ligt op elf minuten lopen van de boekwinkel), dus als je heel slecht ter been bent heb je denk ik pech.

Lopend vanaf station ’s Hertogenbosch: Ga het station uit (vergeet niet uit te checken!) aan de centrumzijde en loop rechtdoor langs het busstation. Je komt nu op een grote brede laan met aan weerszijden huizen, waaronder ook een paar tearooms/banketbakkers (de Stationsweg). Blijf rechtdoor lopen. Je zult op een gegeven moment met een brug het water oversteken, deze brug is herkenbaar aan het regenboogpad dat erop ligt. Blijf rechtdoor lopen. Je steekt vervolgens nog een rivier over, en aan de andere kant van die rivier ligt het oude centrum. Het eerste waar je zo ongeveer tegenaan knalt is een Jumbo-supermarkt. Blijf rechtdoor lopen (tenzij je graag boodschappen wil doen). Aan het einde van dit straatje (de Visstraat) sla je rechtsaf (Hooge Steenweg). Als het goed is zie je nu een Hema iets verderop aan je rechterhand. Loop langs de Hema en steek het grote plein over (de Markt). Zorg dat je het Puthuis en het Onze Lieve Vrouwe Huisje (zie afbeelding hiernaast) in je rug hebt, en ga de Kerkstraat in. Loop nu door tot je bijna bij de Grote Kerk van Den Bosch bent, de boekwinkel zit namelijk op de hoek van de Kerkstraat en de Krulartsstraat aan je rechterhand. Iets verderop zit de ingang van de Grote Kerk, aan je linkerhand.

Aanbod boekwinkel en bijzonderheden

Deze boekwinkel is gevestigd in een samengevoegd maar nog steeds smal pand in de binnenstad van Den Bosch. Men probeert om zo veel mogelijk daglicht binnen te laten, en de totale uitstraling doet, zeker op de hogere etages, een beetje denken aan een Britse bibliotheek.

Adr. Heinen verkoopt het standaard-assortiment, al geven de medewerkers en de schappen aan dat er niet veel Nederlandse fantasy wordt gekocht (en dus ook niet verkocht). Wel is er veel Engelstalige fantasy beschikbaar. Wat ik bijzonder vind aan deze winkel is dat er voor ieder genre en voor een aantal leeftijdsgroepen een aparte etage/kamer-achtige ruimte is gecreëerd. Dat geeft het gevoel dat er voor iedereen een eigen boekwinkeltje is. Dat idee wordt nog versterkt door het feit dat de kinderboekwinkel min of meer aan de gewone boekwinkel vast zit, maar ook een eigen ingang heeft, op mini-lezers-formaat.

Wat me opviel: bij deze boekwinkel trof ik geen spelletjes, platen of puzzels aan. Ze bestaan dus echt van de verkoop van boeken, kranten en tijdschriften, en dat is in deze tijd best bijzonder. Ook bijzonder dat ze, zonder het aanbod aan te passen, de afgelopen zware jaren voor de boekensector hebben overleefd.

De thrillerselectie had van mij wat ruimer gemogen, net als de Nederlandse fantasy-afdeling. Wel vond ik het opvallend dat er op de (zeer lichte) YA-afdeling (min of meer op de zolder) evenveel Engelstalig als Nederlandstalig beschikbaar was. De muur aan de linkerkant bestaat uit Engelstalige boeken, de muur aan de rechterkant uit Nederlandstalige boeken, en de titels komen behoorlijk overeen. Wil je dus een boek lezen samen met iemand die alleen Engels (of alleen Nederlands) leest? Dan kan kun je hier makkelijk een boek vinden dat in beide talen beschikbaar is.

Naast de krakende vloeren (serieus, als je ooit voor een hoorspel of geluidseffect ‘krakende vloer’ of ‘krakende traptrede’ nodig hebt zou ik hier even langsgaan) zag ik nog iets wat me opviel: het aanbod creatieve boeken. Niet alleen was dat groter dan bij de boekwinkels in Utrecht en Den Haag, maar ook zag ik er een paar zeer specialistische hobbyboeken tussen staan. Denk aan houtbranden, boeken over keramiek en over het glazuren van keramiek (daarvoor heb je naast het materiaal zelf ook een oven nodig die minstens 1000 graden kan stoken, en ik gok zomaar dat niet iedereen zo’n ding heeft staan). Dat vond ik dus best bijzonder.

Toegankelijkheid (mobiliteit en prikkels)

Ik noemde al dat je waarschijnlijk pech hebt als je niet goed ter been bent. Dat geldt niet alleen voor de route naar Adr. Heinen toe, maar ook in de boekwinkel zelf. De thrillers, romans, literatuur en de kinderboeken kun je redelijk bereiken als je in een niet te grote rolstoel zit en het niet te druk is, maar de kasten zijn hoog, sommige doorgangen erg smal en zelfs op de begane grond zijn er afdelingen die je niet kunt bereiken met een rolstoel, laat staan met een scootmobiel. Alle andere afdelingen, van tijdschriften en hobbyboeken tot fantasy, Engelstalig en YA zijn allemaal enkel bereikbaar per trap. Per krakende trap, moet ik er misschien bij zeggen, dus als je gevoelig bent voor geluid is dat ook iets om even rekening mee te houden.

De winkel kan een beetje benauwd worden, zowel letterlijk als figuurlijk. Ondanks dat er duidelijk zorgvuldig is nagedacht over de indeling, zijn het nog steeds kleine oppervlaktes waarover de boekwinkel beschikt. Je kunt nou eenmaal geen 20 mensen in een ruimte van 15m2 proppen, zeker niet als daar ook nog boekenkasten en tafels vol boeken staan. Op drukke dagen (en ik gok dat dat zaterdagen zijn en de dagen in aanloop naar de feestdagen) kan het hier dus vol aanvoelen. Ook is het duidelijk een oud pand wat niet altijd even goed ventileert, en dat merk je onder andere bij de YA-boeken: het kan daar wat warm en benauwd zijn. Deze afdeling zit in de nok van het pand, en warmte stijgt nou eenmaal omhoog, daar is weinig aan te doen (behalve heel dure airco kopen). Wat ik wel heel fijn vond: ze spelen geen (hoorbare) muziek of radio in de winkel, en dat maakt het een stuk rustiger qua prikkels.

Tips in de omgeving

Er zijn een paar winkels in de omgeving die ik jullie niet wil onthouden. Ten eerste is er De Kwast (Vughterstraat 81), een speciaalzaak voor kunstenaars (maar waar je als gewone sterveling ook mag shoppen). Voor de liefhebbers van kleuren, tekenen en bullet journallen hebben ze een enorm aanbod aan (kleur)potloden (mijn favoriete kleurpotloden zijn Faber Castell Polychromos en Derwent Procolour, beide merken zijn hier te koop), stiften, pennen, houtskool en gummen. Ook hebben ze er papier, journals, kleurboeken, schildersezels, kwasten (what’s in a name 😉 ), doeken en fijne verf (op mijn werk gebruiken we doorgaans Amsterdam Acryllic). Daarnaast verkopen ze er ook klei en glazuur en materialen voor knutselen. Voor de verf heb je hier een goeie deal, voor de potloden vragen ze een prijs die vergelijkbaar is met andere zaken, maar voor de kralen en de wolvilt betaal je hier wel te veel, dat zou ik dus ergens anders kopen.

Voor de spelletjesfanaten is er De Dobbelsteen (Vughterstraat 56) in dezelfde straat als De Kwast. Je kunt het gezelschap dus eventueel ook verdelen: de liefhebbers van spelletjes gaan naar De Dobbelsteen, de liefhebbers van creatieve hobby’s gaan naar De Kwast. Bij deze spelletjeswinkel kun je ook puzzels kopen, als je daar meer behoefte aan hebt.

Wil je nog iets te snoepen voor bij je boek of voor bij je nieuwe spel? TumTum (Ridderstraat 11) is een ouderwetse snoepwinkel waar je naast het typische oud-Hollanse snoep (onder andere zuurstokken, zoethout, stroopsoldaatjes en kermislolly’s) ook hedendaagse snoepjes kunt kopen. Hou er wel rekening mee dat de nadruk hier ligt op het oud-Hollandse snoep, en niet op nieuwerwetse Amerikaanse import 😉

Sowieso viel het me op dat er veel delicatessenzaakjes zitten in Den Bosch, dus als je van lekker eten houdt is het zeker de moeite waard om eens door alle zijstraatjes te wandelen en gewoon te kijken wat je allemaal voor heerlijks tegenkomt.

Honger gekregen van al dat shoppen? In Den Bosch kun je op veel plekken eten en drinken, maar ik kies ervoor om weer een plek uit te lichten waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (kunnen) werken. Deze keer is dat Brownies & Downies, wat verstopt zit in eens schattig smal pijpenlaatje in de Hinthamerstraat (in deze straat zit ook de Boekenvoordeel, mocht je een herkenningspunt zoeken als boekenliefhebber). Ze serveren hier prima thee (losse thee, niet uit een zakje) en als je net als ik niet kan kiezen tussen al die lekkere brownies, dan is de proeverij van brownies een aanrader. Je krijgt dan vier kleine stukjes brownie, genoeg om te proeven hoe lekker ze zijn 😉 Je kunt hier trouwens ook lunchen, en er staan een aantal vegetarische en vegan opties op de kaart.

Wil je liever een boekwinkel in een andere stad bezoeken? Kijk dan bij de eerdere afleveringen van deze serie: 
Bezoek de boekwinkel… In Utrecht
Bezoek de boekwinkel… In Den Haag (Paagman Centrum)

6 gedachtes over “Bezoek de boekwinkel… In Den Bosch

  1. Naomi zegt:

    Dit klinkt alsof ik Den Bosch eens op mijn vakantielijst moet zetten. Misschien niet meer dit jaar, maar dan volgend jaar. En omdat er ook veel Engelse boeken zijn, kan mijn zusje dan mooi mee;).

    Like

  2. rinapka zegt:

    Wat vind ik dit een super leuke serie!
    zoals je ons naar de winkel leidt, zo gezellig.
    Den Bosch is toch al zo’n leuke stad, maar nu heb ik zin om er nog eens heen te gaan!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.