Aanbieders van luisterboeken

Luisterboeken zijn heerlijk. Je kunt wegkruipen in een boek, zonder dat je het vast hoeft te houden. Ik schreef al eerder een blog over waarom ik van luisterboeken hou. Maar waar kun je luisterboeken vinden?

Bibliotheek en boekhandel. Hier kun je de fysieke luisterboeken lenen of kopen. Het aanbod is vaak beperkter dan bij gewone boeken, maar deze luisterboeken zijn wel het mooiste ingelezen, vaak door de auteur zelf of door een goede (stem)acteur/voorlezer.

Online bibliotheek. Dit is een app van de bibliotheek, en zit bij je bibliotheekabonnement inbegrepen. De app zet de luisterboeken op je telefoon of tablet, en na drie weken moet je het boek of verwijderen of verlengen. Je kunt zowel online als offline luisteren, navigeren tussen de hoofdstukken, bladwijzers toevoegen, de voorleessnelheid aanpassen en een (slaap)timer instellen. De kwaliteit van de voorgelezen boeken is over het algemeen hetzelfde als die uit de boekhandel en de bibliotheek.

Storytel. Dit is een betaalde app, een soort Netflix voor luisterboeken. De app kost na twee weken gratis uitproberen 11,99 euro per maand, en voor dat bedrag krijg je onbeperkt toegang tot hun aanbod luisterboeken. Hier zijn meer luisterboeken beschikbaar dan bij LuisterBieb of de boekhandel, maar ik vind niet alle stemmen goed passen bij het verhaal. Ook kan het soms zijn dat je lang moet wachten op een boek. Het navigeren gaat lastiger, je kunt alleen vooruit en achteruit spoelen, en niet zoals bij LuisterBieb van het ene naar het andere hoofdstuk springen. Zeker bij langere boeken is dat een nadeel. Voordeel is dat deze app niet de boeken meteen download (tenzij jij dat graag wil) maar in een clouwd zet, waar jij met je app toegang toe hebt. Dit scheelt in de ruimte op je telefoon of tablet. Iets anders wat ik erg leuk vind: je kunt je vrienden een luisterboek cadeau doen. Dus als jij een boek supergoed vindt, dan kun je dat via de app naar een vriend sturen.

Passend Lezen. De plek voor mensen die door een beperking niet (goed) kunnen lezen. Je kunt de boeken op drie manieren aanvragen: via de app, met de online player op de website of je kunt schijfjes krijgen voor in je Daisyspeler. Ze hebben hier enorm veel boeken beschikbaar, maar veel van de voorgelezen boeken zijn ingelezen door vrijwilligers. Hierdoor zijn de stemmen niet altijd passend. Vaak vind ik de stemmen bij Luisterbieb en Storytel beter. Wel is dit een betaalbare oplossing (30 euro per jaar), mits je dus in aanmerking komt voor deze boeken.

Spotify. Er staat een kleine selectie luisterboeken op Spotify. Je moet echter heel goed zoeken, en de luisterboeken die ik ben tegengekomen zijn vooral voor (jonge) kinderen. Ook weet ik niet of de rechten van de luisterboeken goed geregeld zijn hier, wat bij de bovenstaande opties allemaal wel netjes geregeld is. Deze optie heeft niet mijn voorkeur.

YouTube. Er staan een aantal luisterboeken op YouTube. Denk aan het hoorspel van Pluk van de Petteflat, Kruistocht in Spijkerbroek en nog een paar. Ook zijn er auteurs die speciaal voor YouTube verhalen voorlezen (Jacques Vriens bijvoorbeeld, die Meester Jaap in afleveringen voorleest en daarmee een soort podcast creëert op YouTube). Nadeel van Youtube is dat je de app open moet houden tijdens het luisteren (dit hoeft niet bij LuisterBieb of Storytel) en dat navigeren door het verhaal lastig kan zijn, zeker als het een groot bestand is. En ook hier, net als bij Spotify, weet ik niet of de rechten netjes geregeld zijn.

Ben je echt een fanatieke luisteraar of ga je een lange autorit maken? Dan adviseer ik LuisterBieb of Storytel, afhankelijk van je budget, de ruimte op je device en je databundel.

4 gedachtes over “Aanbieders van luisterboeken

  1. Naomi zegt:

    Een goede voorlezer vind ik wel echt belangrijk. Voor mij maakt of breekt dat een luisterboek. Ik ben vooral een lezer, maar tijdens het kleuren vind ik het heerlijk om een luisterboek aan te zetten. Binnenkort moet ik wat lange autoritten maken, dus dan ga ik ’t in de auto ook eens proberen. Maar eh…het allerleukste luisterboek was natuurlijk vroeger, als m’n moeder voorlas en ik met m’n duim in m’n mond zat te luisteren. Ik voel hier een blog opkomen;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.