Versierde thee

“Versierde thee? Is dat met slingertjes? Of zet je zo’n papieren parasolletje in mijn kopje?” Nee, wees niet bang ;-). Versierde thee is niets raars. De supermarkt verkoopt het gewoon. Op je werk hebben ze het. Sterker nog, de kans is groot dat je het wel eens gedronken hebt. “He, wat? Heb ik thee met slingers gedronken? Echt niet!”.

Ik denk van wel. Versierde thee is namelijk niets anders dan thee waaraan stukjes fruit, bloemen, kruiden of aroma’s zijn toegevoegd. Oftewel: bosvruchtenthee, earl grey thee, aardbeienthee, citroenthee… Juist, al die doosjes die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen.

“Waarom zou je thee versieren? Thee is toch al lekker van zichzelf?”. Dat klopt, thee is van zichzelf al heel erg lekker. En toch is versierde thee ook lekker. Het geeft de thee wat extra smaaknuances mee. Daarnaast versterk je door het toevoegen van bepaalde ingrediënten de werking van thee.

“Huh? De werking van thee?”. Ja. Thee bevat theïne, een zusje van cafeïne. Van cafeïne krijg je een adrenalinestoot, van theïne kun je je beter concentreren. Die concentratie kun je versterken door bergamot, een citrusvrucht, toe te voegen aan je thee. En voor je nu gaat roepen dat je nog nooit thee met bergamot gedronken hebt: dat is dat extra ingrediënt bij earl grey-thee waardoor de thee dat typische geurtje krijgt. Je kunt ook kiezen voor thee waar citroen aan is toegevoegd, dat helpt om wat helderder in je hoofd te worden.

Thee heeft ook iets heel troostends en huiselijks. Dat effect kun je versterken als je kiest voor een thee waar vanille aan is toegevoegd. Vanillegeur maakt namelijk dat je je geborgen en veilig voelt. Wil je iemand (of jezelf) opvrolijken, dan is het verstandig om te kiezen voor een thee met rozen of sinaasappel.

Zo zijn er nog veel meer manieren om thee te versieren. Soms is het vooral voor de smaak, dat is bijvoorbeeld het geval met bosvruchtenthee, kersenthee of mangothee. Soms heeft het ook echt een functie, zoals bij earl grey thee of citroenthee. En heel af en toe is het voor het effect. Dat is meestal het geval bij losse thee. Daar wordt vaak gedroogde goudsbloem of korenbloem aan toegevoegd. Dat geeft een klein beetje extra smaak, maar ziet er vooral heel mooi uit. Zeker als je het zet in een percolator of los in een theepot doet.

Het versieren van thee is dus op zich heel gebruikelijk, en de meeste thee die je kunt kopen is op de een of andere manier versierd. Zelf vind ik versierde thee erg lekker, ik drink vaker versierde thee dan onversierde thee. Maar over smaak valt niet te twisten, en uiteraard zijn er mensen die liever onversierde thee of kruidenthee hebben.

Wat is jouw favoriet? Versierde of onversierde thee?

11 gedachtes over “Versierde thee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.