Lezen is goed voor je hersenen, dat is al eens gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. En toch lukt het niet iedereen om te lezen of om meer te gaan lezen. Ik deel mijn tips om meer te lezen.
Allereerst is het van belang om een boek te kiezen dat bij je stemming past. Dat kan betekenen dat je beter voor een wat makkelijker boek kunt gaan, of een boek wat niet goed aangeschreven staat (een ‘pulpboek’). Of misschien moet je juist even een goeie detective hebben, of een informatief boek. Als je iets probeert te lezen waar je eigenlijk geen zin in hebt of waar je hoofd niet naar staat, zul je ook merken dat het lastig is om te blijven lezen.

Een tweede tip is om een vast moment in te plannen om te lezen. Bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan (bonus: doordat je niet naar een schermpje kijkt, slaap je ook beter), of onderweg (in de trein van en naar werk of studie kun je prima lezen). Door een vast moment te kiezen en dit ook bewust in te plannen, lees je meer. Of reserveer een vaste avond in de week als ‘leesavond’. Kopje thee erbij, kaarsjes aan, dekentje, en uiteraard een fijn boek.
Tip nummer drie is luisterboeken. Ik merk zelf dat op momenten dat het niet lukt om te lezen, een luisterboek een uitkomst is. Daarnaast kun je met een luisterboek ook lezen tijdens het koken, de afwas, het vouwen van de was en onderweg, bijvoorbeeld op de fiets of in de auto. Daardoor kun je a) meer leesmeters maken en b) je blijft bezig met boeken, waardoor de drempel om een gewoon leesboek te pakken ook kleiner wordt.
Als vierde tip zou ik je willen aanraden om op zoek te gaan naar nieuwe boeken. Soms lukt het je namelijk niet om meer te lezen omdat je niet weet wat je moet lezen. Dan zit je in zo’n fase waarin je alleen maar wacht totdat je favoriete auteurs iets nieuws uitbrengen. Als je nieuwe (of in elk geval voor jou nieuwe) auteurs ontdekt, kun je weer een poosje lekker doorlezen.

In het verlengde daarvan: kijk of er een tiener in je omgeving is, en probeer met zijn of haar leeslijst mee te lezen. Dit levert vaak nieuwe boeken op, en je kunt de band met deze tiener versterken. Heb je geen tiener in de buurt? Je vind mijn aanraders om te lezen voor de lijst hier (12-15 jaar) en hier (15-18 jaar). Mocht je zelf tiener zijn: vraag dan of er een familielid is wat met jouw lijst mee wil lezen. Mijn oma las met mijn boekenlijst mee, eerst met de leeslijst voor Nederlands op de middelbare, later met de leeslijst voor mijn studie. Ze vond echt niet alles leuk, maar ze vond het wel heel leuk om met mij mee te lezen en het met mij over die boeken te hebben.
En dat brengt me bij mijn zesde tip: ga boekenblogs lezen. Grote kans dat je dan op nieuwe auteurs komt. Ik lees bijvoorbeeld heel andere boeken dan Lalagè en Craving Pages. Vaak kom ik overeen qua smaak met Hoofdtaal en Marieke’s Books. Ook met NerdyGeekyFanBoy en Laurie heb ik wat overeenkomsten. Juist omdat je nooit precies hetzelfde leest als een ander, is de kans groot dat je op zo’n boekenblog een boek vind waar je zelf nooit aan gedacht had. Ook zijn boekenbloggers vaak enthousiast over boeken, waardoor je zelf ook weer zin krijgt om te lezen.

En tot slot: blijf nieuwsgierig! Vraag de reiziger naast je eens of dat boek een leuk boek is, ga door de bibliotheek of boekhandel dwalen en vraag je af hoe dat verhaal verder gaat. En als je het antwoord wil: pak het boek erbij! Veel leesplezier!
Wat is jouw beste tip om meer te lezen?

Veel boekeninspiratie komt bij mij van social media van uitgevers (dan zie ik weer een nieuw boek verschijnen en dan móet ik dat lezen) en inderdaad van boekenblogs. Leuk dat je de mijne noemt, trouwens;).
Ik heb een paar jaar geleden echt een enorme leesdip gehad. Ik had de concentratie niet, kon me er niet toe zetten, maar ik miste het echt. Ik heb toen in de zomervakantie mezelf ‘weer leren lezen’. Elke dag twee keer een wekkertje op een half uur, telefoon uit en lezen. Dat vond ik zó lekker, dat ik daarna de smaak weer helemaal te pakken had en op een gegeven moment de wekker niet meer nodig had. Inmiddels lees ik niet elke dag, maar wel bijna elke dag. En ja, soms is ’t ineens drie uur achter elkaar, soms een dagje niet. Geeft niks. Maar ik ben zó blij dat ik mezelf een paar jaar geleden weer heb ‘leren lezen’.
LikeGeliked door 1 persoon
Een vast moment inplannen op de dag. Voor mij is dat belangrijk, omdat ik mezelf anders vaak de tijd niet gun.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lees verschillende soorten boeken tegelijk. Dat helpt ook.
Maar leuke blog!
LikeLike