Friday Five: groene boeken

Het thema van de Friday Five van deze week is ‘groen’. Vijf boeken met een groene kaft of het woord groen in de titel. Friday Five is een tag van Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag staat er een ander thema of een andere kleur centraal.

Deze week zijn dat dus groene boeken, boeken met de kleur groen in de titel of op de kaft. Gelukkig is groen best een populaire kleur in boekenland, waardoor het me geen moeite kostte om deze Friday Five in te vullen.

Bron: scholieren.com

Hoe overleeft Rosa in New York? van Francien Oomen. Dit boek heeft een grasgroene kaft, en past daarmee perfect in de Friday Five van deze week. In het slotdeel van de Hoe overleef ik…-serie lezen we afwisselend over Roza (die, en dit had je niet zien aankomen, naar New York gaat) en over Neuz, die op de fiets naar Berlijn gaat. Het boek heeft een open einde, we weten niet hoe het na dit verhaal verder gaat. Roza besluit om als au pair in New York te gaan werken, en Neuz gaat op de fiets naar Berlijn en op zoek naar zichzelf. Ze houden contact, maar het gaat niet goed met hun relatie. Ook houdt Roza contact met haar oude vrienden, Jonas en Esther. In New York loopt niet alles soepel, maar Roza weet het op te lossen – uiteraard op haar eigen wijze.

Bron: bol.com

Camino van Graeme Simsion en Anne Buist. Van de auteur van Het Rosie Project (Simsion) en zijn vrouw, een boek met een bijna geheel groene kaft (tip voor mijn mede-bloggers: de boeken van Simsion hebben vaak 1 overheersende kleur. Maakt het meedoen aan de kleuren-tag weer wat makkelijker 😉 ). Twee mensen, Zoë en Martin, maken een wandeltocht naar Santiago de Compostella, het bedevaartsoord. Ze lopen de pelgrimsroute van Sint-Jacob, de Camino de Santiago. Zoë en Martin hebben allebei zo hun eigen redenen om deze tocht te maken. Martin is verwikkeld in een vechtscheiding, Zoë rouwt om haar overleden echtgenoot. Onderweg komen ze in contact met zichzelf en elkaar. Het boek is een feelgood-roman, dus je kunt voorspellen dat Zoë en Martin elkaar zullen vinden, maar de weg er naartoe is boeiend.

Bron: bol.com

Kleine vos op zoek naar Overal en Nergens van Thysa Zevenbergen en Ru de Groen. Een prentenboek met een groene kaft en de auteur van het verhaal heet Groen. Dat past dus prima in deze Friday Five. Het verhaal gaat over Kleine Vos. Kleine Vos gaat op zoek naar Overal en Nergens, omdat volgens het wijze hert uit het bos ze daar het geluk zal vinden. Het verhaal heeft een filosofische inslag en is op rijm geschreven. Daarnaast heeft Zevenbergen, de illustrator, een bijzondere techniek gebruikt om de prenten te maken: de prenten zijn uit het papier gesneden, waardoor er een soort lichtspel van lijnen ontstaat.

Bron: bol.com

Anne van het Groene Huis van L. M. Montgomery. Dit boek is echt een heel ouwetje, een Canadese klassieker uit 1908 die al 30 jaar niet meer leverbaar was in Nederland. Inmiddels is het weer leverbaar, en het is opnieuw vertaald. Ik heb een zwak voor dit soort oude boeken. In Noord-Amerika is dit al 111 jaar een bestseller. Het verhaal gaat over een weesmeisje, Anne, die bij de ongetrouwde broer en zus Cuthbert op de boerderij komt te wonen. De broer en zus, Matthew en Marilla, hadden echter een jongen verwacht, zodat die de boerderij over kon nemen. Anne gaat er dan ook van uit dat ze terug naar het weeshuis moet, maar het tegendeel is waar. Dit is het eerste deel van een serie.

Bron: blossombooks.nl

Smaragdgroen van Kerstin Gier. En dan tot slot de klapper, een boek met én een groene kaft én het woord groen in de titel. Dit boek is het derde deel van de Edelsteen-trilogie. Het verhaal leest heel fijn en je wil echt blijven lezen. Gier schrijft namelijk boeken die je het liefste in een ruk uitleest. Het verhaal, dat begon in Robijnrood, gaat over Gwendolyn. Gwendolyn woont met haar moeder, broertje, zusje, tante en nichtje, oudtante en oma in een huis. Alsof dat nog niet gek genoeg is, heeft Gwendolyn ook nog eens een tijdreisgen en ze kan geesten zien. Samen met Gideon reist ze door de tijd om een geheimzinnige missie te vervullen om zo het geheim achter het geheim te ontraadselen. Het verhaal is grappig en spannend. Wel is het van groot belang om eerst de eerste twee delen te lezen, anders mis je minstens twee derde van de lol en de onthullingen.

5 gedachtes over “Friday Five: groene boeken

  1. Naomi zegt:

    Smaragdgroen oogt wel echt als een beauty. Ik denk toch dat er in mijn boekenkast maar weinig groen te vinden is. Net als in mijn kledingkast overigens, dus misschien is er toch stiekem een link;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.