Zomerlezen: feelgood boeken

Het is zomer, en voor veel mensen ook vakantie. In ieder geval hebben veel kinderen en jongeren vakantie, en veel activiteiten voor volwassenen hebben een zomerstop. Op het werk is het rustiger (er is namelijk bijna niemand aanwezig) en doordat het lang licht is, heb je alle tijd om buiten te zitten met een boek. Toch is de vakantie ook een grote lees-valkuil. Veel kinderen en jongeren komen na de vakantie terug op school met een lager leesniveau dan waarmee ze voor de vakantie zijn geeindigd. Dat komt omdat ze de hele zomer hun lees-vaardigheden niet onderhouden hebben. Om dat te voorkomen, is het fenomeen ‘zomerlezen’ bedacht. Dit houdt in dat kinderen tijdens de zomer boeken blijven lezen.

Maar hoe ga je nou boeken leuk vinden als je nooit ziet dat je ouders lekker zitten te lezen? Hoe ga je lezen met ontspanning en fijne tijd associëren als je het goede voorbeeld niet krijgt? Juist, niet. Dus heb ik een oplossing bedacht. Ik geef een aantal boekentips binnen een genre of thema. Boeken voor kinderen, boeken voor jongeren, boeken voor volwassenen én een (paar) voorleesboek(en). Zodat we niet vergeten hoe leuk het is om te lezen.

Bron: pixaby

Deze keer is het thema ‘feelgood-boeken’. Boeken waar je een goed of fijn gevoel van krijgt, boeken waar je vrolijk van wordt en boeken waar je om kunt lachen. Of alle drie! En extra leuk: deze keer zitten er heel veel auteurs van eigen bodem bij!

Voor kinderen (basisschool)

De waanzinnige boomhut – serie van Andy Griffiths & Terry Denton. Dit is een ontzettend grappige serie over twee jongetjes die samen een boomhut bouwen. Een boomhut met een bowlingbaan, een bioscoop en een laboratorium. Dit is een graphic novel, dus met heel veel plaatjes. Bijna een strip, dus zeer geschikt voor lezers die wat moeite hebben met lezen.
Prinses Super van Sanne Rooseboom. Prinses Super woont in Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Maar Super is helemaal niet vrolijk, ze heeft een rotbui. Zo af en toe moppert ze, en af en toe is ze vrolijk. Ze gaat op zoek naar iemand die net zo is als zij. Daarom reist ze af naar Grom, waar iedereen altijd moppert. Zal ze daar een maatje vinden? Dit boek heeft ook nog een vervolg.
De Gorgels (luisterboek) van Jochem Meyer. Melle wordt op een nacht wakker en ziet dan een klein bolletje wol met handjes en voetjes in zijn kamer. Het is een Gorgel, een beestje dat ervoor zorgt je niet ziek wordt gemaakt door de Brutelaars. Melle moet samen met de Gorgels de strijd aan tegen de Brutelaars. Meestal noem ik in deze serie alleen boeken om zelf te lezen of om voor te lezen, maar voor dit luisterboek maak ik een uitzondering. Het boek is namelijk door Jochem Meyer zelf geschreven en hij leest het ook zelf voor, met stemmetjes! Oftewel: dit is zowel een luisterboek als een cabaretshow van Jochem Meyer in een. Daar wordt die lange autorit een stuk leuker van!

Jochem Meyer leest het luisterboek van De Gorgels in

Voor prepubers (onderbouw middelbare school)

Aan alle jongens van wie ik hield van Jenny Han. Dit is een luchtig en zoetsappig verhaal over een meisje, Lara Jean, dat liefdesbrieven schrijft om haar verliefdheid af te sluiten. De brieven zijn voor haarzelf, als een soort dagboek. Maar op een dag blijkt dat haar brieven aan al haar oude ‘crushes’ verstuurd zijn, en staan de jongens om de beurt op de stoep. Maar is Lara Jean echt niet meer verliefd op hen? Dit boek heeft nog twee vervolgen.
Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper. De vader van Kos heeft een hotel. Maar als die in het ziekenhuis terecht komt, probeert Kos het hotel draaiende te houden. Hij probeert zijn zussen te laten doen wat hij wil, maar op de een of andere manier gaat het altijd zoals zij willen… Om geld te verzamelen doen ze mee aan een Missverkiezing. En ze hebben stevige concurrentie: Isabel, het allermooiste meisje op deze aardbol (aldus Kos) doet ook mee.
Beha’s & Bezemstelen van Sarah Mlynowski. Als je beste vriendin je in de steek heeft gelaten, je vader gaat hertrouwen met een aanstaand stiefmonster en je moeder je op een dag vertelt dat zowel zij als je jongere zusje heksen zijn (als in: kunnen toveren), dan staat je leven even op z’n kop. Maar een zusje dat kan toveren is ook ontzettend handig! Want wat nou als je niet kan dansen, terwijl dat heel erg nodig is? Dan kan dat zusje dus een dans-spreuk over je uitspreken. En dat is weer een hele goede manier om de aandacht van die ene hele leuke jongen te trekken. Wat kan er nou mis gaan? Dit boek heeft nog 3 vervolgen.

Voor pubers (bovenbouw middelbare school)

Simon vs. De verwachtingen van de wereld van Jackie Albertalli. Simon is een doodnormale jongen: hij gaat naar school, speelt mee in de schoolmusical, gaat af en toe naar feestjes en heeft een paar goede vrienden. Maar hij heeft ook een geheim: hij is verliefd. Op een jongen. En dat wil hij graag geheim houden. Hij kent deze jongen via internet, en ze mailen met elkaar. Ze kennen elkaars echte naam niet en dat wil Blue graag zo houden, want hij is, net als Simon, nog niet uit de kast. Wie is Blue, en durft hij ooit uit de kast te komen om het vriendje van Simon te worden?
Royals van Rachel Hawkins. Daisy heeft een prima leventje: ze heeft een bijbaantje, houdt van science fiction en verft haar haar regelmatig in een knalkleur. Ze heeft ook een zus, en die zus verlooft zich met een prins uit Schotland. Voor Daisy hoeft al die publiciteit niet zo nodig, maar daar denken de tabloids anders over. Als er een schandaal over Daisy in de kranten verschijnt, moet ze de zomer doorbrengen in Schotland. Met frisse tegenzin gaat ze er heen. Eenmaal daar blijkt dat de verloofde van haar zus een broertje heeft. Een heel leuk broertje…
De Edelsteen-trilogie van Kerstin Gier. Gwendolyn is niet bijzonder, en lang niet zo bijzonder als haar nichtje Charlotte, zoals haar tante haar maar al te graag laat weten. Charlotte is namelijk gendraagster van het tijdreisgen. Iedereen zit te wachten totdat Charlotte haar eerste tijdsprong zal maken. Maar dan gebeurt er iets geks: in plaats van Charlotte, springt Gwendolyn terug in de tijd! Samen met Gideon en tot groot ongenoegen van de Wachters (het geheime genootschap rondom de tijdreizigers) moet ze nu de missie van de Graaf van Saint Germain zien te voltooien. Maar wat is het doel van de Graaf, en waarom dacht iedereen dat Charlotte de tijdreiziger was? En waarom, waarom is Gideon zo knap en zo irritant?

Voor volwassenen

Boeken van Jill Mansell. Jill Mansell schrijft luchtige boeken die ik altijd zeer geschikt vind om te lezen als ik even opgevrolijkt moet worden. Ze lezen heerlijk weg. Meestal zijn er twee hoofdpersonen (een man en een vrouw) en een aantal bijfiguren die elkaar allemaal kennen. De meeste boeken spelen zich af in kleine dorpjes (wat het veel logischer maakt dat iedereen elkaar kent), heel af en toe is er iets in een stad. Mijn favorieten zijn Niet Storen!, Je bent Geweldig en Solo.
Rosie-serie van Graeme Simsion. Don heeft het Syndroom van Asperger, werkt aan de universiteit en leidt een heel georganiseerd leven. Maar dan komt Rosie zijn leven binnen wandelen, knappe en chaotische Rosie. Don besluit haar te helpen met de zoektocht naar haar vader (hij is namelijk geneticus). Maar dan moet hij wel de chaos die Rosie in zijn goed-georganiseerde leventje brengt accepteren. Zeer geschikt voor de fans van The Big Bang Theory.
Moeder Maffia van Kerstin Gier. Dit is een luchtige serie over Constance. Constance is net gescheiden en moeder van twee kinderen. Ze verhuizen naar de Insectenwijk, waar Constance contact zoekt met andere moeders. Ze probeert toegelaten te worden tot een exclusief clubje, maar komt er al snel achter dat die moeders liever elkaar de grond in trappen dan elkaar steunen. Dus richt ze haar eigen clubje op, samen met de buurvrouw, haar vriendin Trudie en Anne, de moeder van het beste vriendje van haar zoontje. Samen trekken ze ten strijde tegen (klein) onrecht in de wijk, en bemoeien zich met elkaars liefdesleven.

Om voor te lezen

Superjuffie van Janneke Schotveld. Juf Josje heeft superkrachten. Als er een dier in nood is, kan zij dat horen. Dan moet ze een hap nemen van een krijtje, en dan verandert ze in een superheld die de dieren kan redden. De kinderen in haar klas ontdekken haar geheim, maar beloven het stil houden. Samen verzinnen ze heel veel uitvluchten, zodat de directeur er niet achter komt dat Juf Josje een superheld is.
De verschrikkelijke badmeester van Jozua Douglas. Lev moet van zijn vader op zwemles bij de ergste badmeester ooit: De Brulboei. De Brulboei is gemeen, grof, ruw en wreed. Dan komt Lev erachter dat De Brulboei een kind heeft ontvoerd. Hij roept zijn buurmeisje erbij, en samen gaan ze aan de slag om het kind te bevrijden en de badmeester te ontmaskeren.
Juffrouw Pots van Tosca Menten. Kaya heeft twee perfecte broers, maar zelf kan ze maar weinig. Daarom is ze in winterslaap gegaan, vooral in de klas. Maar dan komt er een nieuwe juf, en kan ze niet meer slapen in de klas. De nieuwe juf is streng, gemeen en deelt heel veel straf uit. Samen met haar beste vriend komt Kaya in actie: deze juf moet weg!

5 gedachtes over “Zomerlezen: feelgood boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.