Blue Monday: boeken om vrolijk van te worden

Vandaag is het Blue Monday, en dat schijnt de depressiefste dag van het jaar te zijn. Waarom? Omdat iedereen erachter komt dat die goede voornemens toch niet haalbaar zijn, omdat het januari is en omdat het in januari vaak koud en grijs weer is. Van dat laatste heb ik zelf meestal geen last (ik gedij over het algemeen beter bij kou dan bij warmte), en aan goede voornemens doe ik niet. Maar hé, boeken om vrolijk van te worden zijn altijd welkom, dus ik grijp de gelegenheid aan om wat boeken te delen waar je lekker vrolijk van wordt.

De theewinkel vol geluk van Manuela Inusa. Dit boek heeft een plot dat ongeveer net zo ingewikkeld is als een romantische comedy die overdag op de commerciele zender wordt uitgezonden, maar het maakt je wel vrolijk en het leest lekker weg. Laurie heeft een theewinkeltje in Valerie Lane, een straatje in Oxford met 5 winkeltjes die allemaal bestierd worden door vrouwen. Dit is dan ook het eerste deel in de serie, en in ieder deel kijken we mee in een ander winkeltje. De vrouwen die in de winkeltjes werken zijn solidair met elkaar en zorgen voor sociale cohesie in het straatje, terwijl ze ondertussen lief en leed delen. Laurie heeft een oogje op haar theeleverancier, maar zodra ze dat laat merken, komt haar ex weer eens opduiken…

De Alfie-serie van Rachel Wells. Alfie is een klein grijs katje. Als zijn baasje overlijdt, besluit hij zelf op zoek te gaan naar een nieuw huis. En omdat hij geen zin heeft om weer afscheid te nemen van een mens, kiest hij er deze keer voor om drempelkat te worden en zo meerdere huizen te hebben. Alfie heeft de bijzondere gave om mensen bij elkaar te brengen en zo hun levens te verrijken. Hij houdt ook contact met de katten uit de buurt, die niet allemaal aardig zijn, maar als Alfie hun hulp inroept, staan ze allemaal voor hem klaar. Alfie is een heel bijzondere kat met een hele scherpe intuïtie – voor een kat dan, he? 😉 Het fijne aan deze boeken is dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt. Net als Alfie.

De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan. Dit is een warme knuffel in boekvorm. Na een faillissement en een bijbehorende relatiebreuk besluit Polly om een poosje bij te komen in een klein appartementje op Mount Polbearne, een klein eilandje aan de kust van Cornwall. Tijdens een van haar eerste nachten wordt ze opgeschrikt door een indringer in de winkel onder haar appartement: een kleine papagaaiduiker is naar binnen gevlogen en kan door een gebroken vleugel niet meer vliegen. Polly verzorgt hem, en noemt hem Neil. Maar tijdens de reddingsactie van Neil heeft Polly iets ontdekt: de winkel onder haar appartement is een bakkerij. En aangezien Polly dol is op brood bakken, besluit ze op die manier iets voor het eiland terug te doen. Maar daar is niet iedereen op het eiland blij mee…

Jill Mansell. Dit is een auteur van een enorme stapel feelgood-boeken. De laatste jaren verstopt Mansell regelmatig een maatschappelijke kwestie of een maatschappelijk thema (zoals orgaandonatie, pleegzorg of het Nederlandse fenomeen Stichting Ambulancewens) in haar boeken, maar dit overheerst het feelgood-verhaal niet. Sterker nog: vaak draagt het zelfs bij aan de verhaallijn. Persoonlijke favorieten van mij: Kapers op de Kust, Open Huis, Niet Storen, En de Minnaar Is…, Ondersteboven en Je Bent Geweldig.

Royals-serie van Rachel Hawkins. Dit zijn relatief simpele young adult-chicklits, maar in het (los te lezen) tweede deel zit een LHBTIQA+-romance. Het is een beetje tienerniveau, maar dat is soms ook wel lekker: de problemen zijn een stuk simpeler en daardoor is het verhaal lekker overzichtelijk. Het verhaal heeft een hoog Princess Diaries-gehalte, en dus mierzoet en enorm feelgood. En door het te lezen steun je de LHBTIQA+-beweging (een beetje 😉 ).

De Moedermaffia (Wespennest, The Godmother en Stiletto) van Kerstin Gier. Na een scheiding krijgt Constance het huis van haar al even overleden schoonmoeder, een eengezinswoning in de Insectenbuurt. Na met hulp van wat buren al het mahonie, de gehaakte wcrolhoedjes en de aftandse apparaten de deur uit gegooid te hebben, besluit Constance dat het tijd is om wat contact te leggen met de andere moeders uit de buurt. Al snel komt ze erachter dat er twee groepjes zijn: een groepje perfecte moeders die elkaar de loef afsteken en een groepje normale ouders. Hoewel Constance zich aansluit bij de normale moeders, kun jij als lezer meelezen in de online gesprekken van het perfecte moederclubje. En dat is hilarisch. Verder is het ook altijd fijn dat Constance iedereen voor zich weet te winnen met haar kookkunsten. En ook de liefde gaat door de maag…

Wil je meer boekentips waar je blij van wordt? Kijk dan even bij deze ZomerLezen: Feelgood-boeken!

7 gedachtes over “Blue Monday: boeken om vrolijk van te worden

 1. Adriaantje zegt:

  In verband met m’n berichtje in ons familiehoekje kwam ik er achter dat blue monday eigenlijk van oorsprong helemaal niet zo negatief is…
  Maar wat een fijne tips heb je weer, hoewel de laatste 2 mij niet zo trekken

  Like

 2. Naomi zegt:

  Nog nooit iets van Jill Mansell gelezen. Ernstig wel hè? Moet ik verandering in aanbrengen geloof ik. En ‘De Moedermaffia’ wil ik ook lezen. Ik zag er vorige week weer iets van en ik was verbijsterd. Mensen zitten serieus op een forum om andere moeders af te kraken. Best bijzonder, als je daar tijd en energie voor hebt/maakt;).

  Like

  • booksometea zegt:

   Let wel op: er zijn twee boeken met die titel. Degene die ik bedoel wordt ook wel Wespennest genoemd, en is van Kerstin Gier. Wat betreft Jill Mansell: ik denk dat je dat op zijn minst een kans moet geven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.