11 problemen die iedere boekenfanaat herkent

Als boekenfanaat zijn er een aantal problemen waar we allemaal tegenaan lopen. Bij deze: je bent niet de enige. Je bent in goed gezelschap.

 • Een kast (of een huis) vol boeken, en toch heb je niets te lezen. Ja, niet-zo-fanatieke-lezers, dat komt voor. Want dan zijn alle boeken net niet dat boek waar we zin in hebben. Of we hebben dat boek waar we zin in hebben net uit. En ja, dat is dus echt een wezenlijk probleem.
 • Dat probleem van ‘niets (meer) te lezen hebben’ kan dus ook echt een angst worden. In de categorie: we nemen liever meer boeken dan meer kleren mee. Kleren kun je wassen. En als er een wasserette is, kun je tijdens het wachten op je kleren nog een boek lezen ook – als je nog genoeg te lezen hebt, tenminste.
 • Ook heel irritant voor echte boekenliefhebbers: mensen die zeggen dat ze een boek of een serie stom of slecht vinden, omdat de verfilming of tv-serie beroerd was (of hen gewoon niet aansprak). Lees eerst het boek! Als je bijvoorbeeld alleen de Harry Potter films hebt gezien, weet ik vrij zeker dat jij geen idee hebt wie Foppe/Peeves is. Het enige acceptabele wat je kunt zeggen als je de film niets vond: ‘ik ga het boek een kans geven’.
 • Ook een groot probleem: slaaptekort door goede boeken. Soms is een boek zo goed, dat we gewoon niet anders kunnen dan doorlezen. En ja, dat combineert niet altijd goed met dingen als slapen, eten of het huishouden. Maar hé, we zijn Lezers. Dat is een passie, dus dan kun je best met een uurtje minder slaap toe. Toch? 😉
 • Nog zoiets: mensen die contact willen maken terwijl jij aan het lezen bent. Doe. Dat. Niet. Stop. NU!! Tenzij je graag wil ontdekken hoeveel nare toverspreuken en manieren om mensen om te brengen we hebben geleerd uit onze boeken. We zoeken wel weer contact met echte mensen als ons boek uit is.
 • Soms hebben we een boekenkater. Dan was een boek zo goed, dat we er gewoon kapot van zijn dat het uit is. Dan weten we even niet goed wat we ment onszelf aanmoeten. Of wat we moeten lezen (zie het eerste punt). Het goede nieuws: het komt goed. Zodra je een nieuw boek vindt, is alles weer oké. Totdat het uit is…
 • Een manier om een boekenkater te voorkomen, is om meerdere boeken tegelijk te lezen. Maar dat schiet ook niet echt op, want dan ben je dus constant met je hoofd in het ene boek terwijl het andere boek voor je neus ligt. En krijg je dus geen van beide boeken uit. Zucht, het leven in ingewikkeld….
 • Nog een vrij serieus probleem: je blijven afvragen hoe het nu is met je favoriete personages, ook als je boek al uit is. Dit is geen onbekend probleem, en ik vermoed dat dit de reden is dat er fanfiction bestaat. En dit is waarschijnlijk ook de reden dat veel mensen liever series lezen dan boeken. Je bent dus niet de enige!
 • Soms doen personages domme dingen: ze lopen een donker steegje in, ze eten van het vergiftigde eten of ze maken een afspraak met die ontzettend foute man. Dingen waarvan alles en iedereen zegt ‘DOE DAT NIET!!’ (inclusief jij, al schreeuwend tegen je boek). Dan wil je soms gewoon die personages door elkaar rammelen, tegen ze schreeuwen of ze met hun eigen boek een klap verkopen. En soms zou het heel fijn zijn als dat ook daadwerkelijk zou kunnen.
 • Zo ontzettend emotioneel betrokken zijn met je boek en je personages, dat je letterlijk moet huilen als het uit is. Helemaal als er personages overleden zijn. Ik heb gehuild toen Perkamentus in Harry Potter dood ging. En Dobby, daar heb ik ook om gehuild. Maar ik heb ook een traantje weggepinkt bij Love, Simon. Omdat het goed afloopt, en je dat Simon en Blue zo ontzettend gunt.
 • Te veel boeken bestaat niet. Te weinig boekenplanken wel. Dus de oplossing als je denkt dat je te veel boeken hebt: koop nieuwe planken. Probleem opgelost.

Dit artikel is geschreven om te lezen met een knipoog.

10 gedachtes over “11 problemen die iedere boekenfanaat herkent

 1. Wendy Schuchmann zegt:

  Meerdere boeken tegelijk lezen en dan niet verder komen, of niet kunnen kiezen in welk boek je verder wilt 😀 Zeer herkenbaar.
  Te klein wonen en daardoor je boekenverzameling niet kunnen uitbreiden. Ook zoiets!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.