Recensie: ‘Jinxed’ van Amy McCulloch

Het verhaal

Lacey heeft een droom: compagneur worden bij Moncha, het grote technologiebedrijf dat de baku’s heeft bedacht. Baku’s zijn robot-huisdieren met alle functionaliteiten van een smartphone – en meer. Om haar droom te bereiken, moet Lacey aangenomen worden bij Profectus, de elite-technologieschool waar alleen de allerbeste leerlingen worden aangenomen. Die school is niet geheel toevallig ook van Moncha. En het huis waarin Lacey woont is van Moncha. De zorg wordt geregeld door Moncha, net als het onderhoud en de beveiliging van de stad. Moncha is overal. En Lacey vindt dat fijn, want zij wil niets liever dan voor Moncha werken. Maar om op Profectus aangenomen te worden en ook maar kans te maken op een baan bij Moncha, heeft ze een geavanceerde baku nodig. Die kan ze alleen kopen als ze een beurs krijgt. Lacey wordt afgewezen voor de beurs, en kan dus niet naar Profectus. Al haar dromen vallen in duigen. Maar dan vindt ze in een ravijn een kapotte baku, een kat. Ze besluit hem te repareren, en met die baku wordt ze aangenomen bij Profectus.

Maar die baku, Jinx, doet niet helemaal wat hij doen moet… Baku’s horen enkel de bevelen van hun eigenaars op te volgen. Jinx heeft echter een eigen wil. Hij beslist zelf wanneer hij iets doet, of hij iets doet en wat hij dan doet. Ook praat hij niet zoals een normale baku met Lacey, maar communiceren ze telepathisch. Regelmatig trekt Jinx volledig zijn eigen plan (wat normaal gedrag is voor een kat, maar niet voor een baku). Er gebeuren regelmatig vreemde dingen, dingen die Lacey niet kan verklaren. En Lacey’s aartsrivaal, Carter, heeft wel erg veel interesse in Jinx… Wat is er met Jinx aan de hand?

Mijn mening

Dit boek las heel lekker weg. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, zonder dat het heel gehaast overkomt. Er zit dus een fijn tempo in dit boek. Ook de schrijfstijl vind ik erg pakkend. Ik zou dit boek dus zeker aanraden als je het lezen weer even moet opstarten of als je wat meer moeite hebt met lezen.

Wat me opviel was de sfeer in het boek, die doet denken aan een combinatie van het spel Pokemon Go en de boeken Free to Fall en De Cirkel. Ik vond het ook prettig dat de hoofdpersoon een technisch meisje is, en ik vind het goed om te zien dat steeds meer meiden van techniek mogen houden en hier heel goed in mogen zijn. Het is goed om meiden en jonge vrouwen te stimuleren om datgene te doen waar ze een talent voor hebben, zonder dat bepaalde beroepen/richtingen uitgesloten worden omdat iemand ooit bedacht heeft dat het een mannentaak is. (Overigens zijn techniek, wiskunde en programmeren helemaal geen mannentaken maar vrouwentaken. De eerste programmeurs waren vrouwen, want die waren veel preciezer dan mannen. En de berekeningen om mensen door de ruimte te laten vliegen werden door vrouwen gemaakt. Uit het hoofd.)

Het verhaal geeft her en der stof om over na te denken, en waar je ook een goeie discussie over kunt voeren. Maar vooral is dit een fijn leesboek, wat je zeer zeker niet mag missen als je van Young Adult-boeken houdt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier voor een preview!

6 gedachtes over “Recensie: ‘Jinxed’ van Amy McCulloch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.