ZomerLezen: Back to school/work

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 ). We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Oké, de zomervakantie is (bijna) voorbij, de kinderen en jongeren gaan (of zijn) weer op min of meer normale wijze naar school, en de volwassenen zijn weer (thuis) aan de slag. Na het rare (school)jaar wat we voor de zomer hadden, kan het wat extra voorbereiding vragen om weer in de ‘school-modus’ te komen. Daarom gaat ZomerLezen vandaag over (weer) naar school gaan. Voor de volwassenen heb ik een mix gemaakt van studeren, werken als leraar en werken op een kantoor. Veel plezier!

Basisschool (4 -12 jaar)

En de groeten van groep 8 van Jacques Vriens. Meester Siem gaat ieder jaar met zijn groep acht op kamp. Vanuit Limburg reizen ze met de trein en de boot naar een van de Waddeneilanden. En ieder jaar is het weer hetzelfde liedje: de meeuwen voeren op de boot, de vuurtoren beklimmen, keten op de slaapzaal… Omdat je niet 1 leerling volgt, maar een hele klas, is er altijd wel een leerling waar je je in kunt herkennen.
Een kringetje van tralala van Carry Slee. Het eerste deel in de serie De kinderen van de Grote Beer. In deze serie volg je een vriendengroepje en hun klas door de basisschool heen. Dit is het eerste deel, en Houda, Jasper, Daan, Quilfort, Frank en Kim gaan naar groep 1. Kim is net vier jaar en vindt het nog heel spannend, maar ze vindt het ook leuk in de klas van juf Inge. Frank durft nog niet goed iets te vertellen in de kring, en ook gymmen vindt hij niet leuk. In de loop van het schooljaar worden al deze problemen overwonnen, en volg je de kleuters in alle normale kleuter-hoogtepunten van het schooljaar.
De Kon-Tiki’s van Vivian den Hollander. Basisschool de Kon-Tiki is een kleine school vlak bij het strand en de zee. En de leerlingen maken van alles mee! Zo houden ze een juffendag op het strand, met spelletjes en lekker eten. En ze verzinnen wat voor Meester Rik, die geen juf is en dus eigenlijk niet mee mag doen met juffendag… Als de leerlingen op schoolreis naar de speeltuin gaan, gaat de bus kapot. Wat moeten ze nu? Kan de politie hen misschien helpen? En als de school gesloten dreigt te worden, verzint de klas van juf Marloes een oplossing! Een leuke serie en heel geschikt voor kinderen die niet zo heel dol zijn op lezen: wel een echt boek, maar niet te moeilijk of ingewikkeld.

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

We zijn allemaal moleculen van Susin Nielsen. Steward is slim maar sociaal onhandig. Ashley is niet zo slim, maar sociaal wel heel sterk. Als de vader van Steward samen gaat wonen met de moeder van Ashley, moeten ze zich wel tot elkaar verhouden. Voor Ashley is de ramp compleet als Steward ook nog bij haar in de klas komt – terwijl hij een jaar jonger is! Maar Steward is nu haar stiefbroer, en dat blijkt soms ook mooie kanten te hebben – bijvoorbeeld wanneer je hele sociale leven op school instort. Een mooi verhaal over hoe tegenpolen elkaar kunnen aanvullen.
Mulberry House van Kristine Groenhart. Als haar ouders naar Engeland verhuizen, gaat Marjolein naar een echte Engelse kostschool. Dat blijkt heel anders te zijn dan een Nederlandse middelbare school! Marjolein moet dan ook erg wennen: de Engelse spreektaal is anders dan wat ze tot nu toe op school heeft gehad, en er is een enorm cultuurverschil. En dan is het ook nog eens een meisjesschool! Zal Marjolein haar draai weten te vinden, zonder haar vriendinnen, hockey en jongens in de klas?
Examendeal van Margje Woodrow. Kiki vangt op het toilet op school een gesprek op tussen twee meiden. Ze hebben het over de aankomende examens, en hoe ze de antwoorden kunnen kopen. Kiki weet niet wie de meiden zijn, maar wel wat haar te doen staat: die antwoorden kopen! Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar vriendinnen. Anders halen ze nooit hun examen! Maar Kiki’s vader werkt op school, en voor ze het weet zit Kiki verstrikt in een web van leugens en intriges. Hoe kan ze hier nog uitkomen?

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Jinxed van Amy Mcculloch. Lacey wil dolgraag compagneur worden, en daarvoor moet ze naar Profectus, een elite-technologieschool waar alleen de allerbeste leerlingen worden aangenomen. Bijkomende complicatie is dat Lacey een beurs nodig heeft, omdat ze anders niet de benodigde baku (computergestuurde robot) kan kopen. Maar als Lacey een baku van het juiste level vindt en weet te repareren, kan ze toch naar Profectus. Lacey gaat op in het nieuwe schoolleven. Alleen is er ondertussen ook iets aan de hand met haar baku. Hij lijkt wel… te leven!
Fangirl van Rainbow Rowell. Cath en Wren zijn een tweeling en al hun hele leven samen. Maar als Wren aankondigt op de universiteit geen kamer meer met Cath te willen delen, moet Cath gedwongen een nieuw sociaal leven op zien te bouwen. Ook vindt Wren de serie Simon Snow, waar ze allebei al jaren fan van zijn, opeens niet meer leuk. Cath verstopt zich in haar colleges, met name haar cursus schrijven, en haar fanfiction-verhaal over Simon Snow. Toch komt ze langzaam maar zeker uit haar schulp en leert het studentenleven kennen.
Giant Days van John Allison. Een grapic novel over studeren, op jezelf gaan wonen en nieuwe vrienden maken. Drie meiden, Susan, Daisy en Esther, zijn huisgenoten. Sinds een week. En ze hebben elkaar hard nodig, want ze redden het maar net – met behulp van elkaar. Een verhaal over je eigen (slechte) keuzes maken, volwassen worden (en tot die tijd doen alsof je volwassen bent), vriendschap en humor.

Volwassenen

De Campus van Nathalie Pagie. Cleo gaat vijf maanden aan een Canadese universiteit studeren. Even een poosje weg van huis, haar eigen beslissingen nemen en ontdekken wat ze zelf wil. Ze heeft het enorm naar haar zin, maar dan wordt er opeens een docente dood aangetroffen. Is het zelfmoord of moord? De sfeer op de campus slaat om, en ook buiten wordt het steeds kouder. Gelukkig is de universiteit ingericht op de kou, maar niet op een moord…
Het Kamertje van Jacques Vriens. Wat gebeurt er allemaal in de leraarskamer? Een jaar lang volg je het lief en leed in een leraarskamer op een kleine basisschool. Luizen, Sinterklaas, ouderavonden, inspecteurs en een dreigende fusie worden besproken door de chagrijnige Johan, de enthousiaste kleuterjuf Vera, de onervaren Charlotte, de kwetsbare Anneke, de laconieke Tine en de voorzichtige directeur Wouter. Liters koffie worden er gedronken, en langzaam maar zeker ga je van alle leerkrachten van basisschool De Driehoek houden.
Even tussen ons van Jane Fallon. Holly heeft net promotie gemaakt en werkt nu als scriptmanager voor een tv-serie. Hiervoor was ze scriptredacteur. Haar functie is nog niet definitief, ze moet nog door haar proeftijd heen zien te komen. En iemand op het kantoor is vast van plan om dat te laten mislukken… Wie aast er op de baan van Holly, en waarom gunt diegene haar de functie niet? Kantoorpolitiek, schrijvers en acteurs waar mee samengewerkt moet worden en verschuivende verhoudingen binnen de groep. Kan dit nog goed komen?
Dit boek is ook beschikbaar in LuisterBieb en Storytel.

Om voor te lezen

Mees Kees van Mirjam Oldenhave. De serie Mees Kees volgt de belevenissen van stagair Mees(ter) Kees. Hij moet nog leren om echt een goeie meester te zijn, maar gelukkig willen de kinderen hem graag helpen! Zo vertellen ze hem dat je best je pauze-boterhammen om kwart over negen al op mag eten, als je maar op het bord zet dat het een voedselproject is. En het is veel makkelijker als 1 persoon even dat rijtje sommen maakt en de rest het dan overschrijft… Wat fijn dat er zulke goede, behulpzame leerlingen in de klas zitten! 😉
De verhalen van Mees Kees zijn ook te beluisteren via LuisterBieb en Storytel.
Rekenen in het oerwoud van Carry Slee. Deel vier in de serie van De Kinderen van de Grote Beer. Jasper, Houda, Quilfort, Kim en Frank komen in groep vier bij Meester Ad in de klas. Het lokaal staat vol planten, er hangen posters van wilde dieren aan de muur en ze hebben zelfs een klasse-dier! Ze leren ook allemaal nieuwe dingen: met vulpen schrijven, hoofdletters en tafels. Want in hun oerwoud-klas kun je best goed rekenen!
Het kleurenmonster gaat naar school van Anna Llenas. Het kleurenmonster is zenuwachtig. Hij gaat voor het eerst naar school, maar hij weet helemaal niet wat hij daar moet doen! Gelukkig hoeft het kleurenmonster niet bang te zijn, want hij maakt snel nieuwe vrienden.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

7 gedachtes over “ZomerLezen: Back to school/work

  1. Giovanna Jansen zegt:

    Het kamertje van Jacques Vriens lijkt mij ook erg leuk! Gaat op mijn lijst erbij.
    Ik vond het boek ‘Wie heeft er wél een boek bij zich?’ van Johan Goossens ook een topper trouwens. Krijg je een inkijkje in het lerarenbestaan op de middelbare school én hoe het er in de lerarenkamer aan toe gaat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.