Friday Five: boeken die passen bij jouw afdeling op Zweinstein

Friday Five is een tag die bedacht is door Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag zetten diverse bloggers vijf boeken binnen een thema centraal. Deze keer is het thema bedacht door Joany van Craving Pages: boeken die passen bij jouw afdeling op Zweinstein.

Dit vind ik een heel leuk thema! Niet alleen omdat ik een enorme Potterhead ben, maar ook omdat Zweinstein vier afdelingen heeft, met ieder hun eigen kenmerken, sterktes en zwaktes. Hierdoor krijg je dus heel verschillende Friday Fives! (Tenzij we allemaal bij dezelfde afdeling horen, uiteraard, maar ik ga er even van uit van niet).

Voor wie het niet weet, even een kleine inleiding. Skip dit gerust als je al op de hoogte bent van alle details in de Potterwereld.
Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hokus Spokus kent vier afdelingen (‘houses’ in het Engels). De afdelingen zijn vernoemd naar de oprichters van Zweinstein: Goderick Griffoendor, Rowena Ravenklauw, Helga Huffelpuf en Zalazar Zwadderich. De leerlingen worden aan het begin van het eerste jaar ingedeeld bij de verschillende afdelingen. Deze indeling werd vroeger gemaakt door de oprichters van Zweinstein, maar aangezien die inmiddels dood zijn, heeft Goderick Griffoendor zijn tovenaarshoed betoverd en hersenen geschonken, zodat deze hoed vanaf dat moment de keuzes kon maken.* De afdelingen fungeren als een soort familie, maar tegelijkertijd ook als een studentenhuis, netwerklocatie en studievereniging. Tussen de afdelingen is regelmatig strijd/competitie, met name rondom het schoolkampioenschap Zwerkbal en de strijd om welke afdeling de meeste punten heeft gehaald tijdens het schooljaar. Deze afdeling wint dan de Afdelingsbeker.

De leerlingen van de verschillende afdelingen onderscheiden zich door de verschillende eigenschappen, en hier zoekt de Sorteerhoed ze dan ook op uit.
De eigenschappen die passen bij een Griffoendor zijn dapperheid, lef, ridderlijkheid, durf en moed.
De eigenschappen van een Huffelpuf zijn toewijding, hardwerkend, eerlijkheid, geduld, vriendelijkheid, tolerantie en loyaliteit.
De eigenschappen van Ravenklauw zijn intelligentie, verstand, wijsheid, creativiteit, originaliteit, individualiteit en acceptatie.
De eigenschappen van een leerling van Zwadderich (Zwadderaar) zijn vindingrijkheid, sluwheid, vastberadenheid, ambitie, zelfbehoud, broederschap en slimheid.

En dan nu, mijn afdeling…

En bij het wijze Ravenklauw
Vinden mensen met verstand
Die geleerd en bij de pinken zijn
Altijd wel een geestverwant

(Harry Potter en De Steen der Wijzen

Voor Ravenklauw was schranderheid
Het allergrootste goed

Harry Potter en de Vuurbeker
“Wijsheid zonder grens is ieders liefste wens”
Rowena Ravenklauw

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik ben een Ravenklauw.

En Ravenklauwen zijn dol op boeken, dus dat komt mooi uit. Het eerste boek dat echt een boek is voor Ravenklauwen is De wereld van Sophie van Jostein Gaarder. In dit boek krijgt Sophie een gratis filosofiecursus aangeboden. In deze cursus komen alle grote westerse filosofen aan bod, vanaf de oudheid tot pakweg de jaren ’90 van de vorige eeuw. Filosofie wordt in dit boek niet neergezet als iets ingewikkelds, maar als iets spannends. Zeker een aanrader als je geïnteresseerd bent in filosofie. Nadenken en ontdekken dat een antwoord ook een nieuwe vraag op kan roepen, dat past wel bij Ravenklauw. Wijsheid zonder grens is ieders liefste wens, aldus Rowena Ravenklauw, oprichtster van de afdeling Ravenklauw.

Nog een boek wat goed bij Ravenklauw past is Koning van Katoren, en het los te lezen vervolg daarop, Zoektocht in Katoren, van Jan Terlouw. In deze twee boeken maakt Terlouw op een creatieve manier een groot aantal maatschappelijke problemen en rare kronkels in de samenleving bespreekbaar. Zo komt in Koning van Katoren de luchtvervuiling/het stikstofprobleem al aan bod (al is het daar in de vorm van een draak) en de hypocrisie van zowel wapens als hulpgoederen leveren in een oorlog komt in Zoektocht in Katoren ter sprake. Ook onderwerpen als de bioindustrie en de bereidheid om belangeloos iets voor een ander te willen doen zijn in de verhalen verwerkt.

Ook de serie Divergent van Veronica Roth past bij Ravenklauw. De wereld is opgedeeld in facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Beatrice moet met 16 jaar een keuze maken over haar toekomst. Blijft ze bij haar ouders in hun factie, of kiest ze voor datgene waar haar hart ligt? De test om haar te adviseren bij haar keuze geeft geen eenduidig antwoord, en Beatrice zal de keuze helemaal zelf moeten maken. Ze kiest voor zichzelf. Dan blijkt dat het geen toeval is dat haar testuitslag geen eenduidig antwoord gaf, en dat dat meer over haar en haar lot zegt dan ze had verwacht.

De feelgood-serie Het Rosie Project van Graeme Simsion is ook een goed boek voor Ravenklauwen. De ontzettend slimme maar sociaal onhandige Don doceert genetica aan de universiteit en heeft zijn leven op Sheldon-achtige wijze geordend. Om zijn zoektocht naar een vrouw wat te vereenvoudigen heeft hij een vragenlijst van zestien kantjes opgesteld. Maar dan komt Rosie zijn leven binnen wandelen, die heel erg niet geordend is, bij lange na niet voldoet aan alle wensen op Don’s lijstje en op zoek is naar haar biologische vader. Aangezien Don geneticus is, kan hij Rosie helpen bij deze zoektocht.

Als laatste noem ik geen boek (al heb ik, welbeschouwd, meer dan 5 boeken genoemd) maar een gedicht dat gaat over acceptatie en iemand als persoon zien: De idioot in het bad van M. Vasalis. Dit gedicht, geschreven door een vrouw (dat was in die tijd al best bijzonder) gaat over een persoon met een verstandelijke beperking. Eens in de week mag hij in bad, en daar voelt hij zich veilig en ontspant hij. Daar mag hij zijn wie hij is, en maakt het even niet uit dat hij ‘alleen maar’ een bange idioot is.

Bij welke afdeling op Zweinstein behoor jij?

*Bron: Harry Potter en de Vuurbeker

4 gedachtes over “Friday Five: boeken die passen bij jouw afdeling op Zweinstein

  1. Naomi zegt:

    Leuk! De verschillende afdelingen en de strijd daartussen vond ik zelfs in het begin van het eerste deel al leuk. Qua boeken herken ik me wel in wat jij schrijft, maar ik heb ook wel wat trekjes van een Huffelpuf denk ik. Pas lekker niet in een hokje;).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.