Sint- en Kerstcadeautjes, waar koop je die?

Waarschijnlijk is je eerste reactie nu ‘online, bij een grote (al dan niet blauwe) webwinkel’. En van mij mag je, maar dat is wellicht niet de verstandigste keuze die je kunt maken. Met name als het om boeken of thee gaat, kun je beter niet voor een (grote) webwinkel kiezen. Waarom? Dat lees je hieronder.

Je steunt er de lokale winkeliers niet mee. Wie denk je dat de intocht in jouw dorp/stad betalen? En wie denk je dat er betalen voor die Sint/pieten/kerstman in het winkelcentrum? Of de gezellige lichtjes en de versieringen? Juist, de lokale winkeliers. Die grote webwinkels betalen daar echt geen cent aan. Daarbij hebben de lokale winkeliers de decemberomzet gigantisch hard nodig om te blijven bestaan. Als ze die niet binnen halen, kunnen ze vaak maar moeilijk (of niet) rondkomen. Gevolg: winkels verdwijnen, panden komen leeg te staan, het winkelcentrum wordt steeds ongezelliger en er komt een gevoel van onveiligheid. Wil. Je. Niet.

Je weet niet zeker of je pakje wel op tijd aan zal komen. Net zoals het ieder jaar weer ontzettend spannend is of de Sint en zijn Pieten wel op tijd aan zullen komen met de boot, is het in de decembermaand ook ontzettend spannend of je cadeautje wel op tijd aan zal komen. De reden: heel veel mensen bestellen online, en waar de Sint een eindeloze hoeveelheid Pieten heeft en de Kerstman over een ongelimiteerd aantal elfjes beschikt, geldt dat niet voor de bezorgdiensten van Nederland. Om toch zo veel mogelijk pakjes te bezorgen lopen de bezorgers de benen uit hun lijf en worden ze gepusht om enorm veel overuren te maken, hard en gevaarlijk te rijden en gevaarlijke verkeerssituaties te creëren. Wil je daaraan meewerken, met als extra ‘bonus’ het risico dat je cadeautje (veel) te laat is? Nee? Dacht ik al.

Het is slecht voor het milieu. Online bestellen en thuis laten bezorgen is niet zo denderend voor het milieu. Ten eerste omdat die bestelbusjes een hoop stikstof uitstoten, en ten tweede omdat er altijd méér verpakkingsmateriaal om je cadeautje zit dan wanneer je het in de winkel koopt. En tenzij je al dat verpakkingsmateriaal gaat recycleren tot (fantastische) surprises, is dat gewoon zonde. Stap op je fiets en ga zelf even naar het centrum, loop naar het winkelcentrum, pak de trein (die rijdt op groene stroom!) of desnoods de bus (in mijn woonplaats wordt de uitstoot van de bussen gedeeltelijk gecompenseerd door de groene daken op de bushokjes). We hebben een stikstofprobleem, en alle kleine beetjes helpen. Dus ook zelf je cadeautjes kopen en minder verpakkingsmateriaal gebruiken.

Kleine zelfstandigen gaan ten onder door het succes van grote webwinkels. Dit houdt verband met het eerste punt wat ik noemde: steun de lokale winkeliers. Kleine zelfstandige boekwinkels en theespeciaalzaakjes gaan langzaam maar zeker ten onder. En dat is ontzettend jammer, want de kleine zaakjes hebben vaak supergoede service, veel meer kennis van hun producten en ze helpen je met liefde. In een zelfstandige boekwinkel kun je advies vragen aan de medewerkers en krijg je niet hetzelfde advies als honderd andere mensen. Grote webwinkels baseren hun ‘aanraders’ namelijk op het koopgedrag van andere kopers. Bij de zelfstandige boekhandel zullen ze je een advies geven wat echt past bij degene voor wie jij een boek zoekt. Hetzelfde geldt voor de theespeciaalzaak: daar krijg je goed advies, gebaseerd op de wensen die jij uitspreekt en niet ‘omdat alle anderen dit ook kochten’. Daarnaast is er nog iets, iets wat niet heel bekend is. De grootste Nederlandse (boeken)webwinkel dwingt regelmatig uitgevers om contracten te tekenen waardoor de webwinkel meer gaat verdienen en de uitgeverij minder. Met name als boeken op de bestsellerlijst komen doen ze dit. Hierdoor zijn bijvoorbeeld boeken van Lemniscaat en boeken van Das Mag een tijd niet verkrijgbaar geweest bij deze webwinkel. Voor de duidelijkheid: de enige die hiervan profiteert is die webwinkel. Jij als koper krijgt geen extra korting, de auteur van het boek krijgt geen cent extra en de uitgeverij krijgt ook geen extra geld. De boekenbranche staat al enorm onder druk en zowel schrijvers als uitgeverijen hebben het moeilijk. Het heeft Das Mag 3 jaar gekost om een contract uit te onderhandelen waar zowel de webwinkel als de uitgeverij en de auteurs voordeel bij hebben. En dan is de vraag: wil je dergelijke contracten mede mogelijk maken?

Je weet niet wat de kwaliteit van het product is. Met name bij iets als thee maakt dit enorm uit. In een fysieke winkel kun je de thee ruiken en soms zelfs proeven. Je kunt zien hoe het bewaard wordt en je kunt met de medewerkers praten om te vragen wat zij zouden adviseren. Je weet wat je koopt. Daarbij weet jij hoe je het cadeautje vervoert. Bij een online winkel moet je maar hopen dat het cadeautje onbeschadigd bij jou aankomt (en gezien de drukte en de druk die daardoor op de bezorgdiensten ligt, is dat ‘een wat grotere uitdaging dan normaal’).

Je mist een stukje sfeer. Weet je, het is best gezellig om rond de feestdagen zelf je inkopen te doen, zelf inpakpapier uit te zoeken en zelf je cadeautjes in te pakken. Ja, je moet het soms een beetje timen in verband met de drukte, maar je krijgt er wel wat extra sfeer voor terug. En dat is ook wat waard.

Tips

Ik kan me voorstellen dat je toch liever online koopt, ook na het lezen van mijn blogpost. Misschien zijn de winkels je te druk, ben je slecht ter been of kan de hele decembersfeer je gestolen worden. In dat geval heb ik een paar tips:

 • Weet waar je koopt. Je kunt voor de grote bekende webwinkels gaan, maar je kunt vaak ook online bestellen bij de lokale boekhandels. Kijk eens op hun website. Dan koop je toch bij een lokale boekhandel, maar hoef je er niet voor je huis uit. Overigens heb ik het al meegemaakt dat ik een boek via de lokale boekhandel eerder binnen had dan via de bekende webwinkel.
 • Bestel online, maar haal het af in de winkel. Dit scheelt een bestelbusje dat door jouw straat moet crossen. Je kunt het zo plannen dat je alles in een keer op kunt halen (weet je ook zeker dat je slaagt) en vaak is de rij voor het online afhalen stukken korter (en sneller) dan de rij voor het afrekenen en inpakken. En je kunt de bestelling ook laten bezorgen bij een filiaal dat dicht bij je werk zit, zodat je er weinig extra tijd aan kwijt bent.
 • Kies voor een kleine zelfstandige, en niet voor een grote keten. Op die manier steun je toch de kleine zelfstandigen. Voor hen telt iedere bestelling en ieder verkocht product, terwijl grote (web)winkels toch wel blijven bestaan. Kleine zaakjes hebben vaak ook betere service en doen, zeker rond de feestdagen, extra hun best om jou de beste (web)winkelervaring ooit te geven.

Waar koop jij je cadeautjes voor Sinterklaas en/of kerst?

13 gedachtes over “Sint- en Kerstcadeautjes, waar koop je die?

 1. Désirée zegt:

  “Stap op de fiets… “ dat is niet voor iedereen weggelegd. Denk aan mensen met een bep. handicap, chronisch zieken, plaatsen waar nauwelijks iets in voorraad is of waar winkels ontbreken en waarvoor je per bus of auto naar de stad moet.
  De sfeer rondom winkelen in de stad met al die lampjes kan wel gezellig zijn maar de “drukte” is soms iets minder fijn of ronduit vermoeiend. Er ontbreken soms zitplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn of even uit willen rusten tussen het winkelen door, zonder dat je alweer verplicht een drankje moet bestellen.
  En zo duurzaam is een voorraad boeken (die al van te voren gedrukt worden) nu ook weer niet.
  En… een boek kopen bij de “Grootste blauwe” is voor auteurs minder leuk dan bij een ander, omdat de “Grootste” het meeste geld eraan overhoudt en auteurs minder dan bij die ander.
  Service bij een speciaalzaak: onlangs meegemaakt dat je voor het thuisbezorgen en installeren maar liefst € 100 extra moest betalen terwijl de online-shop gratis bezorgd (zonder installatie). Er werd van te voren niet bij verteld dat er extra kosten bijkwamen. Dit zie je bij een online-shop vaak wel erbij staan. Het zal per winkel verschillen maar het is wel logisch dat men dan maar kiest voor de online bestelling in dit geval.
  Alles heeft zijn voor- of nadeel.
  Vroeger was het winkelen wel gezelliger, dat wel. Maar als je ouder wordt en kampt met gebreken kan online shoppen een uitkomst zijn.

  Like

  • booksometea zegt:

   Wat betreft mensen die chronisch ziek/beperkt zijn of mentale problemen hebben: daar heb ik alle begrip voor. Als je hier vaker leest, weet je ook dat ik zelf autisme heb 😉 Ik weet dus waar de uitdagingen liggen. Juist daarom geef ik ook opties voor als online voor jou de enige oplossing is. Bookaroo geeft je bestelling bijvoorbeeld door aan de dichtstbijzijnde aangesloten boekhandel, en die sturen het boek dan naar jouw huisadres. Dan heb je toch bij de lokale boekhandel gekocht, zonder dat je ervoor de stad in moet.
   De boeken van de grote blauwe zijn ook ergens opgeslagen, namelijk in het Centraal Boekhuis. Daar krijgen boekwinkels ook hun voorraad vandaan, dus dat maakt qua opslag en drukwerk weinig uit. De contracten die de grote blauwe echter bedingt met uitgeverijen van boeken, dat is inderdaad een dingetje. Daar besteed ik ook aandacht aan in de blogpost, zoals je hebt kunnen lezen.
   De service bij een gespecialiseerde boekwinkel of een gespecialiseerde theewinkel is, naar mijn ervaring, vaak beter dan bij een niet-gespecialiseerde (web)winkel. En dit blog gaat over boeken en thee.
   Uiteraard kan online shoppen een uitkomst zijn, en ik ben niet per sé tegen online shoppen. Vandaar ook de opties als je wel online wil shoppen.

   Like

   • Désirée zegt:

    Snap dat je blog gaat over boeken en thee.
    Ik reageerde op je vraag waar je jouw cadeautjes haalt, dat kwam over als een algemene vraag (dat dit perse boeken/thee moest zijn wist ik niet, dat kan van alles zijn). 🙂
    Sommige boeken bij grote online boekhandels kunnen ook pas na een bestelling worden gedrukt/geprint terwijl het is aangesloten bij CB.

    Like

 2. Désirée zegt:

  Ps. en wat de gevaarlijke verkeerssituaties van een koeriersdienst betreft, het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. (Zo veel en snel in een dag met goedkoop personeel). Daarom krijg je dit soort situaties. Als er vakkundig personeel werd aangenomen, met bestelbussen die steeds goed werden gecontroleerd of nagekeken, met betere roosters waarbij men elkaar voldoende afwisselt, dan zou dat al een stuk schelen denk ik.

  Like

  • booksometea zegt:

   En je kunt dus ook zelf je steentje bijdragen: shop op tijd, zodat je de drukte vermijd (spreiding van de werkdruk), laat je pakketje afleveren bij een ophaalpunt (scheelt ook weer werkdruk, en naar de supermarkt moet je vaak toch wel) of haal het op in de winkel. En ja, ik snap dat niet iedereen even mobiel is, maar dan is het dus handig om je pakketje eerder te bestellen. Dat is een oplossing waar je zelf invloed op hebt, en die maakt dat jij je steentje bij kan dragen aan minder werkdruk en betere werkomstandigheden voor de bezorgers. En het kost je niets extra! 🙂

   Like

 3. Naomi zegt:

  Oké, ik beken dat ik ben uitgeweken naar die grote blauwe webwinkel. Ik was zó overprikkeld dat ik winkels niet zag zitten. Het kon even niet anders. Omdat ik niet alles kon vinden, ging ik vanmiddag toch op pad bij echte winkels. En alle mensen, nu wil ik tot volgend jaar Kerst geen winkel meer zien. Was helemaal gesloopt.
  Wat verder niet wegneemt dat ik zeer ben voor het steunen van lokale boekhandels. Ik heb zelf een favoriet in mijn geboortedorp en daar blijf ik nog steeds trouw aan. Ik kan daar uren lopen zonder dat ze me iets vragen. En als ik wél iets wil vragen, is dat ook oké. Helemaal mijn zaak.

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Dat begrijp ik volledig! En voor volgend jaar dus onthouden: Bookaroo stuurt ook thuis, maar dan via je lokale boekhandel 😉 Jij geen prikkels, boekhandel toch verkoop.

   Maar ik begrijp ook dat je er op tijd bij bent! Mooi, want ook op die manier help je de bezorgers (werkdrukspreiding). Dus dat doe je supergoed!

   Like

  • booksometea zegt:

   Maar: waar koop je het online? Koop je het bij de grote winkels, of koop je het bij kleine zelfstandigen? Dat maakt ook al een verschil. En wanneer koop je het, laat je het thuisbezorgen of haal je het op bij een afhaalpunt… Allemaal dingen die je ook mee kunt nemen in je keuze.

   Like

 4. All Kinds of Things BLOG zegt:

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik schrijf er zelf ook regelmatig over, want mijn winkel is na 32 jaar ook ten onder gegaan aan het internetgeweld. Kinderkleding wordt ook alleen maar online gekocht, lijkt wel. Keep up the good work 😉 , groeten, Jeannet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.