Wat te lezen na Harry Potter

Als je de Harry Potter-serie uit hebt gelezen (en herlezen, en de films nog een keer hebt bekeken, en nog een keer…) kun je in een groot, bliksemschicht-vormig gat vallen. Dan is er BookSomeTea (en Nienke) to the rescue! Want in deze blogpost ga ik je vertellen welke boeken je na Harry Potter kunt lezen.

Er zijn verschillende elementen in Harry Potter die je kunnen aanspreken. Daarom heb ik in deze blogpost de aanraders verdeeld in die verschillende elementen. Dus: bedenk wat jou het meeste aanspreekt, en kijk welke werelden er voor je opengaan. Sommige boeken heb ik wel een leeftijdsaanduiding meegegeven. Niet alles is geschikt voor jongere lezers 😉

Gewone mensen die magische/bijzondere krachten blijken te hebben

 • Beha’s & Bezemstelen, Kikkers & Tongzoenen, Spreuken & Slaapzakken en Feestjes & Toverdranken van Sarah Mlinowski. In deze vierdelige serie blijkt het zusje van Rachel (15) magische krachten te hebben, net als haar moeder. Rachel ziet hier al snel de voordelen van: haar zusje kan haar betoveren, waardoor ze opeens goed genoeg kan dansen om mee te mogen doen aan de dansshow op school. En ze kunnen een liefdesspreuk uitspreken over de jongen waar Rachel al tijden verliefd op is. Maar of dat nou zo’n goed plan is… En of het nou de handigste zet ooit is om een waarheidsspreuk uit te spreken over hun stiefmoeder, die binnenkort met hun vader gaat trouwen?
  Serie. Beetje meisjesachtig, erg grappig, lekker luchtig.
 • De Edelsteen-trilogie van Kerstin Gier (Robijnrood, Saffierblauw en Smaragdgroen). Gwendolyn is een heel gewone zestienjarige, in tegenstelling tot haar nichtje Charlotte. Charlotte heeft namelijk het tijdreis-gen geërfd, en iedereen zit te wachten totdat zij haar eerste tijdsprong maakt. Maar dan springt niet Charlotte, maar Gwendolyn terug in de tijd! Haar moeder brengt haar naar de Wachters, waar Gwendolyn kennis maakt met Gideon, die ook het tijdreis-gen heeft. Samen proberen ze een onmogelijke missie te voltooien: het bloed van de andere tien tijdreizigers verzamelen, zodat ‘de cirkel zich sluit en het geheim zich zal openbaren’. Maar wat is dat voor geheim, en waarom willen Paul en Lucy, de twee tijdreizigers voor Gwendolyn en Gideon, niet dat de cirkel gesloten wordt?
  Trilogie. Beetje romantisch, grappig, af en toe luchtig.
 • Percy Jackson en de Olympiërs van Rick Riordan. Percy luistert zijn beste vriend en zijn leraar Klassieke Talen af, en komt er dan achter dat hij een halfgod is. Na veel gedoe en met veel hulp van zijn moeder komt Percy op een school voor halfgoden. Daar blijken de docent en zijn beste vriend ook al te zitten. Percy krijgt al snel zijn eerste queeste om een oorlog tussen de goden te voorkomen: hij moet de bliksemschicht van Zeus terugbrengen.
  Serie met diverse spinoffs en vervolgen. Spannend en een beetje jongensachtig.

Samen op een magische (kost)school

 • Feestjes & Toverdranken van Sarah Mlynowski. In het vierde deel van deze serie blijkt dat er ook een magische school is, en dat magische jongeren best wel coole feestjes geven. Maar ook dat magie en het leven op een gewone middelbare school soms best een lastige combinatie is, vooral als je eigenlijk niet wil dat iemand weet dat jij magische krachten hebt!
  Laatste deel van een serie. Beetje meisjesachtig, erg grappig, lekker luchtig.
 • De Verborgen Universiteit van Natalie Koch. Steengoede fantasy van Nederlandse bodem. Alexa is studente Engels, en gaat voor een uitwisseling naar een kleine universiteit in Londen. Ook haar oude buurjongen, Sander, blijkt aan die universiteit te studeren. Al snel blijkt dat Alexa magische krachten heeft, en gaat ze naast haar gewone colleges ook magische colleges volgen. Maar al snel komt ze niet alleen met de positieve, maar ook met de negatieve kanten van magie in aanraking. Eerst zijn er een paar magische medestudenten die graag niet-magische studenten pesten, en daarna wordt een van de huisgenoten van Alexa en Sander slachtoffer van een vloek. Alexa zet alles op alles om haar huisgenoot te redden, maar kan ze dat zonder zichzelf te verliezen? En wat weten haar docenten over de overleden vader van Alexa?
  Trilogie. Spannend en een beetje filosofisch. Kan (te) ingewikkeld zijn voor jonge en/of onervaren lezers. 15+.
 • Muse Academy van Morgan Blade. Imogen krijgt op een dag een vreemde brief. Ze denkt dat het een grap is en gooit de brief weg, maar de brief blijft terugkomen… Uiteindelijk opent ze de envelop, en daarin zit een uitnodiging om te komen studeren aan een speciale kostschool op het Griekse eiland Helikon. Hier zitten allemaal andere leerlingen die net als Imogen een creatief talent hebben. Al snel maakt ze nieuwe vrienden, en komt het vriendengroepje erachter dat ze allemaal ingedeeld zijn bij een andere Griekse muze. Dan blijkt dat dat niet helemaal toeval is, en dat er de nodige magische krachten rondom het eiland hangen. Imogen en haar vrienden moeten alles op alles zetten om de school te verdedigen tegen de magische en mythologische krachten die de school teisteren.
  Serie, de eerste twee delen zijn inmiddels verschenen. Extra leuk als je van mythologie houdt.

Uitverkoren zijn voor grotere zaken

 • Nevermoor van Jessica Townsend. Morrigan is 11 jaar en weet dat ze nooit 12 zal worden. Ze is een vervloekt kind, en zal op Avondstond overlijden. Maar dan komt Jupiter Noord langs, en hij neemt Morrigan mee naar Nevermoor. Morrigan mag in het hotel van Jupiter wonen en neemt deel aan de proeven om lid te worden van het Wondergenootschap. Maar Morrigan kan niet vergeten dat ze ooit vervloekt was… Jupiter gelooft niet in haar vloek, hij heeft een rotsvast vertrouwen in Morrigan. Maar waarom? En wie is toch die rare meneer Jansen, die steeds in het hotel van Jupiter opduikt?
  Serie, deel 1 en 2 zijn inmiddels verschenen. Grappig, gezellig en soms een beetje spannend of eng.
 • De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel van Michael Scott. Sophie en Josh zijn een tweeling. Ze brengen hun vakantie door met vakantiewerk. Sophie werkt in een koffiezaak en Josh werkt in de boekwinkel tegenover de koffiezaak. Als er op een dag vreemde bezoekers naar de boekwinkel komen, komen Sophie en Josh erachter dat Nick Fleming eigenlijk Nicolas Flamel is, de beroemde alchemist. Hij leeft nog steeds, net als zijn vrouw Perenelle. Maar als het aan de bezoekers licht, duurt dat niet lang meer! Er is namelijk een groep onsterfelijken die de bevolking wil vernietigen en de wereld voor zichzelf wil houden. En daarvoor hebben ze een oud spreukenboek nodig dat Flamel in handen heeft. Volgens de legende zijn er slechts twee mensen die de vernietiging van de wereld tegen kunnen houden: de tweeling Sophie en Josh…
  Zesdelige serie. Bevat veel mythologie en folklore van over de hele wereld. Veel actie en perspectiefwisselingen. Soms wat complex, maar wel spannend.
 • De Grisha-serie van Leigh Bardugo. Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Ze zit in het leger, samen met haar beste vriend Mal. Als Mal op een dag gewond raakt, komt er bij Alina een onbekende kracht los. Deze kracht kan niet alleen Mal bevrijden van het wezen dat hem heeft verwond, maar is waarschijnlijk ook de redding voor het land Ravka. Alleen moet Alina die kracht dan wel onder controle leren krijgen… En de enige plek om dat te leren is bij de Grisha, de magiërs van het land Ravka. Alina wordt dus min of meer ontvoert naar het paleis van de Grisha. Daar leert ze deze kracht te beheersen, maar ook meer over de ware geschiedenis van Ravka. En die is niet altijd even fraai…
  Trilogie met een vervolg-trilogie, samen zes delen. Leest prettig, op de Oost-Europese namen na. Vanaf 13 jaar.

Sterke/krachtige vrouwelijke personages

 • De Glazen Troon van Sarah J. Maas. Celeana is een sluipmoordenaar. Maar ze is betrapt, opgepakt en en zit in het werkkamp Endovier. Op een dag komt de zoon van de koning langs, en hij geeft haar een keuze: of de rest van haar leven slijten in de gevangenis, of meedoen aan een toernooi als Kampioen van de koning. Als Celaena het toernooi wint, kan ze haar vrijheid terugkrijgen, maar tijdens het toernooi kan ze ook haar leven verliezen… Celaena besluit om de uitdaging aan te gaan. Maar al snel komt ze erachter dat sommige deelnemers gebruik maken van duistere krachten om hun doel te bereiken. En hoe komen die Wyrdtekens steeds bij haar bed? Wie of wat zet ze daar neer?
  Zevendelige serie. Begint qua fantasy rustig, maar mondt uit in high-fantasy. Bevat gewelddadige scenes. 15+

(Magische) Gezelligheid

 • Nevermoor van Jessica Townsend. De Nevermoor-serie staat, net als de Harry Potter-serie, bol van de magische gezelligheid. Morrigan wordt door Jupiter Noord meegenomen op Avondstond, op de dag dat ze eigenlijk zou moeten sterven. Hij neemt haar mee naar Nevermoor, waar ze in zijn hotel mag wonen en deel neemt aan een serie proeven om toegelaten te worden tot het wondergenootschap. In het hotel van Jupiter, Hotel Decalion, is het erg gezellig. Morrigan heeft een kamer die zich aanpast aan haar behoeften (zo past haar bed zich aan het humeur van Morrigan en verschijnt er een extra lekkere leesstoel als ze wil lezen) en in het hotel zijn allemaal verschillende ruimtes, allemaal met hun eigen speciale mogelijkheden. Er is een leuke traditie rond kerst, er zijn bijzondere bewoners in het hotel en Morrigan maakt een aantal nieuwe vrienden.
  Serie, deel 1 en 2 zijn inmiddels verschenen. Grappig, gezellig en soms een beetje spannend of eng.
 • De tovenaar op het witte paard/Enchanted Inc van Shanna Swendson. Katie Chandler woont in New York en werkt voor een onmogelijke baas. Onderweg van en naar huis ziet ze regelmatig bijzondere dingen. Mensen met vleugeltjes, bijvoorbeeld. Of levende waterspuwers. Op een dag wordt ze geheadhunt door een groot bedrijf, Betovering, Bezwering en Illusie bv. Ze blijkt namelijk een hele zeldzame eigenschap te hebben: ze is zo on-magisch als maar zijn kan. En die eigenschap kunnen ze bij BBI goed gebruiken, omdat Katie illusies kan doorzien. Ze gaat als controleur aan de slag bij het bedrijf, en maakt al snel promotie. Deels door haar nuchtere kijk op dingen, maar ook omdat zij niet alleen de illusies, maar ook de kantoorpolitiek doorziet. Haar baas, Merlijn (ja, die van Arthur en het zwaard enzo) heeft namelijk niet zo veel ervaring met het runnen van een hedendaags bedrijf. Ondertussen probeert Katie ook een liefdesleven te onderhouden, iets wat een stuk ingewikkelder blijkt te zijn als je nieuwe collega’s alles en iedereen om je heen kunnen betoveren.
  Chicklit, meisjesachtig, romantisch. Geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 14/15 jaar.

7 gedachtes over “Wat te lezen na Harry Potter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.