De kater van ‘het extreem goede boek’

Eerder schreef ik al over de kater die een stom boek je kan geven. Vandaag bespreek ik een andere boek-kater: de kater van het extreem goede boek.

En nu hoor ik je denken: ‘ja maar het is toch juist goed als boeken heel goed zijn? Hoe kun je daar nou een kater aan overhouden?’. Nou, heel simpel: als je een heel goed boek hebt gelezen, is het risico enorm groot dat ieder boek wat je daarna leest ontzettend tegenvalt. Niets kan tippen aan dat ene boek (of die ene auteur).

Ik had het laatst zelf. Ik lees veel (dat zal geen verrassing zijn), maar soms zit er een boek tussen wat ik niet weg kan leggen. Een boek wat ik het liefst in een ruk uitlees, maar waar ik tegelijkertijd ook zo lang mogelijk over wil doen. En als zo’n boek dan uit is, dan heb ik een probleem. Want er komt nóóit meer een boek dat net zo goed is als dit boek!! 😉

Ergens weet ik natuurlijk wel dat dat onzin is. Ik weet dat er meer goede boeken zullen komen, net zoals ik weet dat er ook af en toe een stom boek tussen zal zitten. Maar op dat moment voelt dat niet zo. En gevoel is belangrijk, als het om boeken gaat. Lezen doe je immers (hoop ik!) toch op zijn minst voor een deel voor je plezier. En als je zo veel plezier aan een boek beleefd hebt, is het lastig om dat te evenaren.

Dus hoe ga je daar nou mee om, met zo’n ‘dit was een extreem goed boek!’-kater?

  • Kijk of de auteur nog meer boeken heeft geschreven. Zo ja, dan heb je meteen nog een of een aantal boeken om te lezen;
  • Kies voor een ander genre boeken. Op die manier kan de wow-ervaring een beetje afzwakken, zodat een volgend boek in hetzelfde genre niet aan je extreem hoge verwachtingen hoeft te voldoen;
  • Kies voor een boek met een andere leeftijdscategorie. Ik merk dat ik bij boeken voor jongeren andere verwachtingen heb dan bij boeken voor kinderen of volwassenen. Daardoor kun je makkelijker je eisen bijstellen, waardoor je minder snel teleurgesteld raakt;
  • En uiteraard: deel je extreem goede boek op social media! Hebban, Twitter, Facebook, online fora, blogs… Wellicht vind je nog meer liefhebbers van dit boek of deze auteur, en hebben zij nog goede boekentips voor je!

4 gedachtes over “De kater van ‘het extreem goede boek’

  1. Naomi zegt:

    Vooral tip één doe ik vaak. Fijn boek gelezen? Hupsakee, alles van die auteur op m’n lijstje. Dan heb ik trouwens wel een vréselijke kater als andere boeken van dezelfde auteur tegenvallen. Dat dan weer wel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.