Friday Five: boeken die een grotere hype verdienen

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema door mij bedacht: boeken die een grotere hype verdienen.

Weet je, er zijn pareltjes van boeken die veel te weinig aandacht krijgen. En waarom? Vaak is het een combinatie van wat de uitgeverij doet om die aandacht te genereren en hoe de media het boek oppakt. Maar de lezers (jij dus) hebben ook een grote rol, dat zie je bijvoorbeeld bij De Zeven Zussen. De media gaf er geen gram aandacht aan, en toch is de serie mega-populair. Met andere woorden: als je een boek wil promoten, koop de boeken, leen ze bij de bibliotheek en vertel iedereen over deze onontdekte parel.

De vijf boeken/auteurs waarvan ik vind dat ze veel meer aandacht en hype mogen krijgen:

Allereerst is daar Susin Nielsen. Susin Nielsen is een Canadese auteur, en ze schrijft jeugdboeken. De leeftijd van de hoofdpersonen varieert per boek tussen 12-17 jaar. Leuk weetje is dat Nielsen geen vervolgen schrijft, maar dat personages uit het ene boek soms wel heel even het andere boek in komen wandelen. Daarnaast vind ik het een talent dat ze heftige onderwerpen op een goede manier kan brengen, zonder dat het verhaal heel zwaar wordt of er een heel belerend toontje in de boeken sluipt. Het verhaal leest altijd lekker snel, en er zit de nodige humor in. Aanrader dus!
Mijn recensie van haar nieuwste boek, Adres Onbekend, vind je hier.

Een boek wat je niet mag missen is De Nieuwe Collega van Tammy Cohen. Dit is een thriller met een onverwacht plot, weinig bloed en veel puzzel. Iedereen denkt bij dit boek te weten hoe het zit, maar niemand heeft het goed. Een groep collega’s krijgt een nieuwe baas, iemand die graag manipuleert en leiding geeft volgens het principe ‘verdeel en heers’. Ieder lid van het team reageert daar anders op. Ondertussen volg je ook het verhaal van een onderzoeker aan een Amerikaanse universiteit, die jaren terug betrokken werd bij een precaire situatie. Wat hebben deze verhalen met elkaar te maken? En wat is er in dat team precies gebeurd? Kom daar zelf maar achter 😉

Boek nummer drie wat wel wat meer aandacht mag krijgen: Stad van Goud van Tjeerd Posthuma. In dit boek volgen we het verhaal van Claire. Claire zit in de jeugdgevangenis. In opdracht van haar hulpverlener schrijft Claire haar verhaal op. Waarom zit ze in daar, en niet thuis, in de Vinex-wijk waar haar ouders wonen? En wat is er met haar broertje Orville gebeurd? Een verhaal over een wereld als los zand, de liefde tussen broer en zus, een V&D die er nooit kwam en duplo-torens.

Een trilogie die meer aandacht mag krijgen: De Verborgen Universiteit van Natalie Koch. Dit is een fantasy-serie van Nederlandse bodem, en steengoed. Alleen om die twee redenen zou je het (als je van fantasy houdt) al moeten lezen. Tel daarbij op dat het echt heel fijn leest (mooi taalgebruik en het verhaal zit goed in elkaar) en dat je dit boek zelfs voor je lijst mag lezen, en je zult begrijpen dat dit een enorme hit is die iedereen over het hoofd ziet. Voor de mensen die denken ‘nee he, niet weer een Harry Potter-kopie!’: dit verhaal gaat echt wel even een paar stappen verder. Het is dat het gesitueerd is in een kleine universiteit in Londen, maar anders zou dit prima high fantasy kunnen zijn.

En tot slot een dystopisch boek wat wat meer aandacht zou mogen krijgen (al is het maar omdat het vragen stelt bij ons gebruik van apps en social media): Free to Fall van Lauren Miller. In dit boek is er een app ontwikkeld die iedere keuze voor jou maakt, van wat je aan moet doen tot welke studie je moet kiezen. Deze app heet Lux en is in handen van Gnosis, een techbedrijf. Rory gebruikt de app, en wordt toegelaten tot het prestigieuze Theden Academy. Eenmaal daar ontdekt ze dat het leven niet alleen maar glitter en glans is. En ze ontmoet North. North werkt in de koffiezaak en maakt, als een van de weinigen, geen gebruik van Lux. Wat gebeurt er als Rory opeens weer zelf keuzes gaat maken, en niet alles aan de app overlaat?

Welk boek mag van jou een grotere hype en/of meer aandacht krijgen?

PS: kijk ook eens bij de andere Friday Five’ers!

7 gedachtes over “Friday Five: boeken die een grotere hype verdienen

 1. Naomi zegt:

  Oei, ‘Adres onbekend’ staat bij mij al heel lang op mijn lijstje, maar ik geloof dat ik nu toch echt heel snel op ‘reserveer’ moet klikken… Heb er echt veel moois over gehoord.

  Like

 2. Laura Alblas zegt:

  Nadat ik las wat je schreef over De nieuwe collega heb ik dit boek meteen op mijn wil-ik-lezen-lijst gezet. Klinkt goed zeg!

  En met wat je schrijft over De verborgen universiteit ben ik het helemaal met je eens! Dat is inderdaad een goed verhaal – vooral de achterliggende theorie vond ik fantastisch bedacht en uitgewerkt.

  Geliked door 1 persoon

 3. eyeloveprint zegt:

  Free to Fall klinkt zeker goed, die ga ik opslaan! Ik kan het zelf altijd niet laten om de Spellslinger serie van Sebastien de Castell te noemen, deze serie heeft mij zo verrast, zoveel plottwisten en erg leuke humor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.